ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Joan Didion: 10 ατάκες της εμβληματικής συγγραφέα που έφυγε από τη ζωή

@2021 Kathy Willens/ AP Images

Η Joan Didion υπήρξε μία σπουδαία συγγραφέας, δημοσιογράφος και σεναριογράφος, που έζησε μία γεμάτη ζωή, έγραψε σημαντικά έργα της Αμερικανικής λογοτεχνίας και αποχώρησε από αυτόν τον κόσμο στα 87 της χρόνια.

Την είδηση για τον θάνατο της Joan Didion γνωστοποίησε ο εκδότης της, Paul Bogaards του εκδοτικού οίκου Knopf με μήνυμά του στους New York Times. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αιτία του θανάτου της ήταν η νόσος Parkinson. Για 60 χρόνια πριν τον θάνατό της ήταν μία φωνή καθαρή και ακριβής που μιλούσε για την αμερικανική κουλτούρα και τη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.

Η ζωή και το έργο της

Η Joan Didion κατάφερε να διαγράψει τη σημαντική πορεία της στον ανδροκρατούμενο κόσμο του κινήματος της «νέας δημοσιογραφίας» στο οποίο περιλαμβάνονται προσωπικότητες όπως ο Tom Wolfe και ο Truman Capote. H Didion κατάφερε να μπλέκει με μαεστρία το προσωπικό και το πολιτικό τόσο στο έργο της ως δημοσιογράφος όσο και ως συγγραφέας.

Το βιβλίο της The White Album είναι φημισμένο για την πρώτη του ατάκα που θα διαβάσεις παρακάτω, ενώ το Slouching Towards Bethlehem είναι ένα ταξίδι ανάμεσα στην προσδοκία και την αποδόμηση της υποκουλτούρας των 60s στην Καλιφόρνια. To The year of Magical Thinking είναι αφιερωμένο στην απώλεια του συζύγου της John Gregory Dunne, τον οποίο παντρεύτηκε στα 29 της χρόνια. Μαζί του απέκτησε και μία κόρη μέσω υιοθεσίας και στο πλευρό του έμεινε μέχρι που έφυγε από τη ζωή.

Joan Didion H Joan Didion με τον σύζυγό της, John Dunne, τον Δεκέμβριο του 1977 στην Καλιφόρνια. Ήταν και οι δύο συγγραφείς. / @2021 AP Images
H Joan Didion με τον σύζυγό της, John Dunne, τον Δεκέμβριο του 1977 στην Καλιφόρνια. Ήταν και οι δύο συγγραφείς.

Την Joan Didion τη διαμόρφωσε η Καλιφόρνια, παρόλο που στα παιδικά της χρόνια ταξίδευε με την οικογένειά της σε όλη τη χώρα αφού ο πατέρας της ήταν στρατιωτικός. Παρόλο που πέρασε τα τελευταία της χρόνια στη Νέα Υόρκη, η ηλιόλουστη Καλιφόρνια ήταν πάντα μέσα της.

 

Joan Didion: Το σύμβολο του coolness

Τα θέματα της αποξένωσης και της απομόνωσης, το πένθος, η κενότητα της ζωής του Hollywood, ήταν πράγματα με τα οποία είχε καταπιαστεί. Η Joan Didion δούλευε και προστάτευε μανιωδώς τα έργα της, αφού δεν έλεγε ούτε στους καλούς της φίλους τα θέματα τα οποία δούλευε κατά καιρούς. Η ήσυχη κι εύθραυστη φιγούρα της περίκλειε μέσα της όλο τον δυναμισμό μίας γυναίκας των 60s. Έκρυβε όλο το κοφτερό της μυαλό, κι όλη την καλαισθησία της που την έκανε αγαπημένη της Vogue, πρόσωπο του οίκου μόδας Celine στα 80 της, και γενικώς το σύμβολο του coolness σε όλη τη διάρκεια της ζωής της.

O Joan Didion έχει πει όσα χρειαζόταν να ξέρεις για τη ζωή της και τη ζωή γενικότερα μέσα από τις παρακάτω φράσεις της. Οι ατάκες της Joan Didion θα σε συνοδεύουν μία ζωή όπως και τα βιβλία της αν τα διαβάσεις.

10 ατάκες της Joan Didion για τη ζωή, την απώλεια, το γράψιμο, τον κόσμο

«Λέμε στον εαυτό μας ιστορίες προκειμένου να ζήσουμε» – The White Album (1979)

 

«O χαρακτήρας- η θέληση να δεχτείς την ευθύνη για τη ζωή σου- είναι η πηγή από την οποία αναβλύζει ο σεβασμός για τον εαυτό σου» – Slouching Towards Bethlehem (1968)

 

«Γράφω αποκλειστικά για να καταλάβω τι σκέφτομαι, τι κοιτάζω, τι βλέπω και τι σημαίνει αυτό. Τι θέλω και τι φοβάμαι» – Why I Write (1976)

«Να μας ελευθερώσουμε από τις προσδοκίες των άλλων, να μας δώσουμε πίσω στον εαυτό μας. Εκεί βρίσκεται η μεγάλη, ατομική δύναμη της αυτοεκτίμησης»- Self- respect: Its Source (1961)

 

«Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο συνεχίζεις με αυτά που έχεις. Ή δεν συνεχίζεις» – The Paris Review Interview (1968)

Joan Didion @2021 Kathy Willens/ AP Images

«Η ζωή αλλάζει γρήγορα. Η ζωή αλλάζει στη στιγμή. Κάθεσαι για δείπνο και η ζωή όπως την ξέρεις τελειώνει» – The Year of Magical Thinking (2005)

 

«Ξεχνάμε υπερβολικά γρήγορα όσα πιστεύαμε ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Ξεχνάμε τους έρωτες και τις προδοσίες εξίσου, ξεχνάμε τι ψιθυρίσαμε και τι ουρλιάξαμε, ξεχνάμε ποιοι ήμασταν» – The Year of Magical Thinking (2005)

«Το πένθος τελικά είναι ένα μέρος που κανείς από εμάς δεν ξέρει ώσπου να βρεθούμε εκεί» – The Year of Magical Thinking (2005)

 

 

«Ακόμα πιστεύω με αφοσίωση στην ιδέα ότι η ικανότητα κάποιου να σκέφτεται για τον εαυτό του εξαρτάται από το πόσο καλά γνωρίζει τη γλώσσα» – Slouching Towards Bethlehem (1968)

 

«Ένας τόπος ανήκει σε εκείνον που τον διεκδίκησε πιο σκληρά, που τον θυμάται πιο εμμονικά, που τον ξεχαρβαλώνει, τον διαμορφώνει, τον απεικονίζει τόσο ριζοσπαστικά που τον ξαναφτιάχνει κατά την εικόνα του» – The White Album (1979).

Και μία ακόμα όχι φράση, αλλά παράγραφος με λόγια της Joan Didion, που μας προτρέπει να ζήσουμε τη ζωή. Κι αυτό θα κάνουμε.

Η προτροπή της να ζήσουμε πραγματικά τον κόσμο κι όσα μας προσφέρει

«Δεν σας λέω να κάνετε τον κόσμο καλύτερο, γιατί δεν πιστεύω ότι η εξέλιξη είναι οπωσδήποτε μέρος του πακέτου. Σας λέω απλά να ζήσετε σε αυτόν. Όχι απλά να τον αντέξετε, όχι να υποφέρετε σε αυτόν, όχι απλά να περάσετε από μέσα του αλλά να ζήσετε σε αυτόν. Να τον κοιτάξετε. Να προσπαθήσετε να κατανοήσετε την εικόνα. Να ζήσετε ριψοκίνδυνα. Να πάρετε τα ρίσκα σας. Να φτιάξετε το δικό σας έργο και να υπερηφανευτείτε γι’ αυτό. Να αρπάξετε τη στιγμή.

Κι αν με ρωτήσετε γιατί να μπείτε σε αυτόν τον κόπο, θα σας έλεγα ότι ένας τάφος είναι ένα ωραίο και γαλήνιο μέρος, αλλά κανείς δεν αγκαλιάζεται εκεί. Κανείς δεν τραγουδά, ή γράφει, ή διαφωνεί, ή βλέπει τα κύματα στον Αμαζόνιο, ή αγγίζει τα παιδιά του. Αυτά υπάρχουν για να τα κάνετε και να τα ζήσετε όσο μπορείτε και καλή σας τύχη σε αυτό», είχε πει σε ομιλία της σε αποφοίτους του Πανεπιστημίου RIverside το 1975. Κι ακόμα (και για πάντα) εμπνέι.