ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Coco Chanel: 10 ατάκες της γυναίκας που σφράγισε τη σύγχρονη μόδα

@2021 Coco Chanel

Το ονοματεπώνυμό της είναι συνώνυμο της μόδας και του στιλ. Τα σχέδιά της σφράγισαν τη σύγχρονη μόδα και οι ιδέες της θεωρούνται ακόμα και σήμερα πρωτοπόρες. Σαν σήμερα, 19 Αυγούστου, το 1883 γεννήθηκε η Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel. Η μόνη Coco που ο κόσμος θυμάται μέχρι σήμερα.

Η Coco Chanel γεννήθηκε το 1883, αλλά οι ημερομηνίες και οι χρονολογίες δεν έπαιξαν ποτέ ρόλο στο έργο και το πνεύμα της. Αυτό που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάγκη της να εκφραστεί μέσω της μόδας ήταν το γεγονός ότι όταν ο πατέρας της εγκατέλειψε την οικογένειά της, η 12χρονη Coco βρέθηκε από ένα ορφανοτροφείο, σε ένα μοναστήρι κι έπειτα εσωτερική σε σχολείο. Μέχρι τα χρόνια της νεότητάς της έπρεπε να φορά μια γκρι, βαρετή στολή. Μόλις την έβγαλε θέλησε να βάλει χρώμα και ζωή στα ρούχα της και τα ρούχα όλης της εποχής της.

Η «επαναστάτρια» της μόδας, Coco Chanel, αγάπησε πολύ τις γυναίκες κι από εκεί ξεκίνησε την επανάστασή της. Πέρασε τις χοντροκομμένες γραμμές των στερεοτύπων και τα έσπασε με πάταγο. Φόρεσε παντελόνι την εποχή της Belle Epoque, κήρυξε πόλεμο απέναντι στα άβολα ρούχα και απελευθέρωσε την γυναίκα από το κυνήγι της άπιαστης τελειότητας.

Μέχρι σήμερα, είναι επιδραστική στη μόδα. Το Little Black Dress, τα ταγέρ, το ανδρόγυνο στιλ, οι καμπαρντίνες, ακόμα και την αγάπη μας για τα tan lines τα οφείλουμε όλα στην Coco Chanel. Για το τελευταίο μόνο, αξίζει να σου πω, ότι το μαυρισμένο δέρμα δεν ήταν cool τα καλοκαίρια της εποχής του 19ου αιώνα, μέχρι που η Chanel μαύρισε κατά τις διακοπές της στη γαλλική Ριβιέρα.

Η επιδραστικότητά της παραμένει διαχρονική χάρη στο πνεύμα και το μυαλό της. Ένα μυαλό που γεννούσε συνέχεια εμβληματικές ατάκες για τη μόδα, το στιλ, την προσωπικότητά των ανθρώπων. Μερικές από αυτές θα τις δεις πιο κάτω και σίγουρα θα τις απομνημονεύσεις. Ευχαριστούμε την Coco Chanel που κάποτε, μία 19η Αυγούστου, επέλεξε να γεννηθεί στον πλανήτη μας. Και την ευχαριστούμε για τη σοφία που μας άφησε στα λόγια της.

 

Coco Chanel @2021 AP Images

Για να είσαι αναντικατάστατος πρέπει να είσαι διαφορετικός.

 

Στη μόδα ξέρεις ότι έχεις επιτύχει, όταν υπάρχει κάποιο στοιχείο αναστάτωσης.

Το καλύτερο χρώμα του κόσμου είναι αυτό που σου πάει.

 

Η μόδα δεν υπάρχει μόνο στα φορέματα. Υπάρχει στον ουρανό, στον δρόμο, η μόδα έχει να κάνει με τις ιδέες, τον τρόπο που ζούμε, τι συμβαίνει γύρω μας.

 

Η απλότητα είναι το κλειδί της αληθινής κομψότητας.

Ακόμα και τώρα, η πιο γενναία πράξη είναι να σκέφτεσαι εσύ για τον εαυτό σου. Και να το κάνεις φωναχτά.

H Coco Chanel ανάμεσα στους Stanley Marcus και Dr. F. Llewellyn Smith σε βραβεία μόδας το 1958. Εκείνη είχε κερδίσει το βραβείο το οποίο παρέλαβε από τους επιχειρηματίες. / @2021 Ferd Kaufman/ AP Images
H Coco Chanel ανάμεσα στους Stanley Marcus και Dr. F. Llewellyn Smith σε βραβεία μόδας το 1958. Εκείνη είχε κερδίσει το βραβείο το οποίο παρέλαβε από τους επιχειρηματίες.

Η επιτυχία κατακτάται συχνότερα από εκείνους που γνωρίζουν ότι η αποτυχία είναι αναπόφευκτη.

 

Η μόδα σβήνει, μόνο το στιλ παραμένει αναλλοίωτο.

 

Μια γυναίκα που κόβει τα μαλλιά της ετοιμάζεται να αλλάξει τη ζωή της.

 

Η ζωή δεν με ευχαριστούσε, οπότε δημιούργησα τη δική μου ζωή.