ΜΟΔΑ

Coco Chanel: Φωτογραφίες της γυναίκας που άλλαξε τη μόδα για πάντα

Σήμερα είναι η επέτειος γέννησης της Coco Chanel, δηλαδή της ανεπίσημα Βασίλισσας του Στιλ. Παρ' οτι έχει φύγει απ' τη ζωή εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, η επίδραση που έχει η Γαλλίδα σχεδιάστρια στο πώς ντυνόμαστε, συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τις 10 πιο αξιομνημόνευτες στιγμές κατά τη διάρκεια της ζωής και της καριέρας της, ως η γυναίκα που άλλαξε τη μόδα μια για πάντα.

1909

Πριν αλλάξει εντελώς τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες, η Gabrielle ‘Coco’ Chanel ήθελε απλά να είναι μία ακόμα Γαλλίδα με όμορφα μαλλιά.

1913

Η σχεδιάστρια πέρασε ευτυχισμένα καλοκαίρια στην πόλη Deauville. Μετά από το άνοιγμα της πρώτης της boutique στη Rue Cambon, διάλεξε την στιλάτη πόλη για το δεύτερο παράρτημα.

1920

Καθώς άρχισε να δημιουργεί τα jersey κομμάτια της χωρίς περιορισμούς και αυτά που θα την ξεχώριζαν από τους υπόλοιπους σχεδιαστές της εποχής της, η Coco έκοψε και τα μακριά μαλλιά της.

1920

Οι πέρλες, ένα χαρακτηριστικό μοτίβο στον οίκο Chanel, έκαναν την πρώιμη εμφάνισή τους στο προσωπικό στιλ της σχεδιάστριας.

1923

Η αισιόδοξη Coco είδε τη δημοτικότητα του little black dress της να εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια του 1920. Πριν αρχίσει να σχεδιάζει εκείνη, η σκούρα αυτή απόχρωση ήταν περιορισμένη μόνο για περιόδους θρήνου.

1930

Πολλά από τα κομμάτια που λάνσαρε η σχεδιάστρια, βρίσκονται ακόμα στα λεξικά της μόδας. Τρανό παράδειγμα: τα φαρδιά παντελόνια-καμπάνα και οι εσπαντρίγιες που φωτογραφήθηκε να φοράει στις διακοπές της με τον Δούκα Laurino της Ρώμης. Η Chanel έκανε το παντελόνι όχι μόνο κομψό αλλά και δυνατότητα. Μέχρι να το φορέσει εκείνη, ήταν πολύ σπάνιο για μια γυναίκα να βρεθεί να φοράει παντελόνι.

1935

Οι ρίζες των couture δημιουργιών της Chanel είναι εμφανείς στο φόρεμα που διάλεξε για έναν χορό στο Παρίσι.

1958

Η Coco λάτρευε οτι έφτιαχνε, συχνά δουλεύοντας πάνω σε μία από τις πιο αξιομνημόνευτες δημιουργίες: ένα τουίντ κοστούμι που θα μπορούσε να είναι επίκαιρο μέχρι και σήμερα.

1959

Η σχεδιάστρια διορθώνει τελευταίες, μικρές λεπτομέρειες σε ένα ακόμα little black dress.

1969

Στεκόμενη στο αγαπημένο της σημείο παρατήρησης, τη γυριστή σκάλα στο Rue Cambon, η Chanel φοράει τα κοσμήματα και τα δίχρωμα παπούτσια που ο οίκος παράγει μέχρι και σήμερα.