ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Το ντοκιμαντέρ της Jennifer Lawrence για τα ανύπαρκτα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν

© 2023 Chris Pizzello/AP IMAGES

Μέλος της παραγωγής του ”Bread and Roses” είναι η Jennifer Lawrence, η οποία δηλώνει περήφανη για την απόφαση αυτή. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, που ακολουθεί την ιστορία τριών Αφγανών γυναικών μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021. Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών.

«Η καρδιά μου χτυπούσε τόσο γρήγορα βλέποντας αυτές τις γυναίκες να αντιστέκονται στους Ταλιμπάν. Δεν βλέπετε αυτή την πλευρά της ιστορίας, στις ειδήσεις κάθε μέρα, αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της ταινίας μας και των ιστοριών αυτών των γυναικών» δήλωσε η Jennifer Lawrence στο BBC.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε από την ”Excellent Cadaver”, εταιρεία παραγωγής που ιδρύθηκε από την Jennifer Lawrence και τη φίλη της και παραγωγό, Justine Ciarrocchi.

«Γίνετε η φωνή αυτών των γυναικών που δεν μπορούν να ακουστούν λόγω των Ταλιμπάν»

«Οι συνέπειες για τις γυναίκες ήταν τρομερές. Η πρώτη κίνηση της Jen ήταν να βρει έναν Αφγανό σκηνοθέτη και να του δώσει το βήμα», δήλωσε η Justine Ciarrocchi στο The Hollywood Reporter.

Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ ανέλαβε η Sahra Mani, βραβευμένη Αφγανή. Η Mani καταγράφει πώς άλλαξε η ζωή των γυναικών μέσα σε μια νύχτα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν. Πώς όλα τα τους τα δικαιώματα συρρικνώνονται από μέρα σε μέρα.

Ταλιμπάν © 2023 Ebrahim Noroozi/AP IMAGES

«Αυτή η ταινία στέλνει ένα μήνυμα. Παρακαλώ να γίνετε η φωνή αυτών των γυναικών που δεν μπορούν να ακουστούν λόγω του καθεστώτος», δήλωσε η Sahra Mani στην πρεμιέρα, ενώ σε συνέντευξή της στον ιστότοπο του φεστιβάλ είπε ότι τα γυρίσματα ήταν δύσκολα και η ασφάλεια των συμμετεχόντων αποτελούσε την ύψιστη προτεραιότητα.

Χωρίς δικαιώματα

«Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες. Θα είναι ευτυχείς να ζουν εντός του πλαισίου της Σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα. Έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς», είχε δηλώσει εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Ταλιμπάν © 2023 Anjum Naveed/AP IMAGES

Λίγες ώρες αργότερα, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με έναν μικρό αστερίσκο: Η ανακοίνωση αφορούσε μόνο τα αγόρια. Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση της Παρασκευής, 17 Σεπτεμβρίου 2021, δεν έγινε καμία αναφορά στην επανένταξη των κοριτσιών στις σχολικές αίθουσες. Από την άλλη, τα αγόρια θα επιστρέψουν κανονικά στην καθημερινότητά τους, ύστερα από ένα διάλειμμα ενός μήνα.

Και πάμε στο επόμενο.

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τους υπευθύνους των πάρκων και των κήπων στο Αφγανιστάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες την είσοδο σε αυτά. Μέχρι πρότινος, οι χώροι αυτοί είχαν διαφορετικά ωράρια για τους άνδρες και τις γυναίκες, προκειμένου να μην διασταυρώνονται.

«Σε πολλά μέρη παραβιάζονταν οι κανόνες», εξήγησε ο Μοχάμαντ Ακίφ Σάντεκ Μοχαζίρ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς. «Υπήρχε ανάμιξη των φύλων και δεν γινόταν σεβαστή η χρήση του χιτζάμπ. Για τον λόγο αυτό ελήφθη αυτή η απόφαση», ανέφερε για να δικαιολογήσει με λογικά επιχειρήματα την απόφαση αυτή.

Και πάμε στο επόμενο.

Στις περισσότερες γυναίκες απαγορεύθηκε να συνεχίσουν να εργάζονται. Οι οδηγοί ταξί έλαβαν εντολή να μην παραλαμβάνουν γυναίκες εάν δεν φορούν συγκεκριμένο είδος χιτζάμπ. Οι γυναίκες φοβούνται αντίποινα αν βγουν από το σπίτι, χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα συγγενή, σε ρόλο κηδεμόνα.

Ταλιμπάν © 2023 Ebrahim Noroozi/AP IMAGES

«Οι γυναίκες που ταξιδεύουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 72 χιλιομέτρων δεν μπορούν να κάνουν τη διαδρομή εάν δεν συνοδεύονται από μέλος της άμεσης οικογένειάς τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σαντίκ Ακίφ Μουχατζίρ, διευκρινίζοντας ότι το πρόσωπο αυτό πρέπει να είναι άνδρας.

Και πάμε στο επόμενο.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που επέβαλαν οι Ταλιμπάν στις γυναίκες του Αφγανιστάν, αυτές απαγορεύεται να εμφανίζονται σε ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές. Προς το παρόν επιτρέπεται ακόμα η εργασία στις παρουσιάστριες και τις δημοσιογράφους, αρκεί αυτές να έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους με μαντίλα.

Οι Αφγανές είναι πλέον στο έλεος μιας ομάδας η οποία είναι βαθιά κατά των γυναικών και δεν τις αναγνωρίζει ως ανθρώπινα όντα.

Τελεία.

Δεν έχει επόμενο.