FEMALE TALK

Marion Cotillard για #metoo: «Έχω βρεθεί κι εγώ σε καταστάσεις που δεν θα έπρεπε να βρισκόμουν»

© 2023 Vianney Le Caer/AP IMAGES

Η Marion Cotillard βρέθηκε στο 76ο Φεστιβάλ Καννών για την προώθηση της νέας ταινίας της, ”Little Girl Blue”. Μίλησε για τη συμμετοχή της στην ταινία, αλλά απάντησε και για το #metoo.

Η Marion Cotillard, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες, μιλά για τη δική της εμπειρία στον χώρο της τέχνης και του θεάματος.

Marion Cotillard: «Έχω βρεθεί κι εγώ σε καταστάσεις που δεν θα έπρεπε να βρισκόμουν»

«Είμαι ηθοποιός εδώ και πολύ καιρό. Έχω βρεθεί κι εγώ σε καταστάσεις που δεν θα έπρεπε να βρισκόμουν», ανέφερε αρχικά η Marion Cotillard.

«Υπάρχουν ακόμα κάποιοι άρρωστοι άνδρες -και γυναίκες μερικές φορές- που θα εκμεταλλευτούν τη νιότη, θα εκμεταλλευτούν το πάθος που έχουμε ως ηθοποιοί και το γεγονός ότι εξαρτόμαστε από την επιθυμία των σκηνοθετών και των παραγωγών», πρόσθεσε η Marion Cotillard.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για μένα»

Βήματα μπροστά. Οι υποθέσεις που φωτίστηκαν και οι γυναίκες και οι άνδρες που βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν και να καταγγείλουν, έδειξαν τον δρόμο. Η Cotillard επισημαίνει ότι στη βιομηχανία του θεάματος υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν καθώς οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευκολία να δώσουν αρνητική απάντηση σε κάποιον ανώτερό τους.

«Σήμερα αυτές οι νέες ηθοποιοί ξέρουν πως αυτό δεν είναι σωστό. Πως αν κάποιος τους ζητήσει κάτι που δεν είναι άνετες να κάνουν, μπορούν να πουν όχι. Αυτό δεν το ήξερα, όταν ήμουν νέα ηθοποιός. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για μένα», ανέφερε η Marion Cotillard για το ξεκίνημα της καριέρας της.

Η Marion Cotillard, η οποία είχε συνεργαστεί στενά με την εταιρεία παραγωγής του Harvey Weinstein, μετά τις αποκαλύψεις σεξουαλικών κακοποιήσεων, είχε γράψει στο Instagram ένα μήνυμα χωρίς να θέλει να εμβαθύνει περισσότερο.

Η Marion Cotillard για την υπόθεση Weinstein

«Πάνω από μια φορά, κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, αντιμετώπισα μια κατάσταση στην οποία χρειάστηκε να αποφύγω τα σεξουαλικά αρπακτικά. Όλες οι θαρραλέες γυναίκες που μίλησαν για το θέμα ανοίγουν, ελπίζω, ένα νέο κεφάλαιο.

Τρέφω πολύ σεβασμό γι’ αυτές και τις στηρίζω με όλη μου την καρδιά. Είναι καιρός να δυναμιτίσουμε ένα φρικιαστικό σύστημα. Είναι καιρός οι γυναίκες και οι άνδρες να καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει μια μεγάλη αλλαγή και τέτοια φρικτά πράγματα να μην ξανασυμβούν.

Είναι καιρός να κοιτάξουμε τη συνείδησή μας και να αναρωτηθούμε ως πότε θα ανεχόμαστε αυτή την κατάχρηση εξουσίας. Είναι καιρός να γιατρευτούμε. Είναι σημαντικό γιατί αυτό μπορεί να αποθαρρύνει άλλους να δράσουν ατιμώρητοι. Η εξουσία δεν δίνει το δικαίωμα να κάνεις εγκλήματα. Αυτό που μετριάζει τη μεγάλη λύπη που νιώθω σήμερα είναι ότι αυτές οι γυναίκες βγήκαν πιο δυνατές.

«Το να βρίσκεται μια γυναίκα σε θέση αδυναμίας δεν είναι κακό, το σεβόμαστε, το προστατεύουμε και το αγαπάμε»

Σήμερα ανοίγουν και τα δικά μας μάτια και την καρδιά μας. Όλες οι ψυχές που πληγώθηκαν να ξέρουν ότι από σήμερα θα τις υποστηρίζουμε. Αυτό που θέλω να πω είναι πως το να βρίσκεται μια γυναίκα σε θέση αδυναμίας δεν είναι κακό, το σεβόμαστε, το προστατεύουμε και το αγαπάμε», είχε πει το 2017 η Marion Cotillard.

Ενώ για τον Weinstein, ο οποίος τότε νοσηλευόταν, είχε δηλώσει: «Όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικά. Για όλους. Σημαντικά ακόμη και για Weinstein. Πρέπει να αντιμετωπίσει όσα έκανε για πολλά χρόνια και θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτό είναι αρρωστημένο και εγκληματικό και πως θα πρέπει να επανορθώσει. Ελπίζω και εύχομαι αυτό να τον βοηθήσει να γίνει καλύτερος άνθρωπος».