FEMALE TALK

Adèle Haenel: Εγκαταλείπει την «πατριαρχική» κινηματογραφική βιομηχανία

Laurent KOFFEL/Gamma-Rapho via Getty Images/Ideal Image

Η Γαλλίδα ηθοποιός Adèle Haenel ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την κινηματογραφική βιομηχανία λόγω του «γενικού εφησυχασμού» απέναντι σε σεξουαλικά αρπακτικά.

Σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περιοδικό Telerama, και λίγες μέρες πριν την έναρξη του 76ου Φεστιβάλ Καννών, η 34χρονη βραβευμένη σταρ του Portrait of a Lady on FIre, Adèle Haenel, υπογράμμισε ότι η απόφασή της, είναι ένας τρόπος για να επισημαίνει την αποτυχία της γαλλικής, κινηματογραφικής βιομηχανίας να αντιμετωπίσει τις σεξουαλικές επιθέσεις που καταγγέλλονται από γυναίκες του χώρου.

«Αποφάσισα να πολιτικοποιήσω την απόσυρσή μου από τον κινηματογράφο για να καταγγείλω τη γενική αυταρέσκεια του επαγγέλματος προς τους σεξουαλικούς κακοποιητές και γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο αυτή η σφαίρα συνεργάζεται με τη θνητή, ρατσιστική τάξη του κόσμου όπως είναι», έγραψε η Adèle Haenel, τονίζοντας ότι είναι επείγον να «σημάνει συναγερμό». 

Η Adèle Haenel κατηγόρησε επίσης τη γαλλική, κινηματογραφική βιομηχανία, για αδιαφορία στις κατηγορίες του #MeToo.

«Όλοι δίνουν τα χέρια για να σώσουν την υπόληψη του Gérard Depardieu, του Roman Polanski, του Dominique Boutonnat. Τους ενοχλεί, τους ενοχλεί που τα θύματα κάνουν πολύ θόρυβο, θα προτιμούσαν να συνεχίσουμε να εξαφανιζόμαστε και να πεθαίνουμε στη σιωπή», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο 74χρονος Depardieu, του οποίου οι δικηγόροι αρνήθηκαν οποιαδήποτε εγκληματική συμπεριφορά, έχει κατηγορηθεί για πολλά περιστατικά σεξουαλικά ανάρμοστης συμπεριφοράς. Ο Boutonnat, 53 ετών, παραπέμφθηκε σε δίκη για φερόμενη σεξουαλική επίθεση σε έναν 21χρονο άνδρα –την οποία αρνείται– σε μια υπόθεση που δεν έχει εκδικαστεί. Ο Polanski, 89 ετών σήμερα, ζει στη Γαλλία και την Ελβετία παρά το εκκρεμές ένταλμα των ΗΠΑ για φυγή από δικαστική υπόθεση στην οποία καταδικάστηκε για βιασμό ενός 13χρονου κοριτσιού.

«Αντιμετωπίζοντας το μονοπώλιο των λόγων και των οικονομικών της αστικής τάξης, δεν έχω άλλα όπλα από το σώμα μου και την ακεραιότητά μου. Αυτό είναι το νόημα της κουλτούρας ακύρωσης: Έχεις τα χρήματα, τη δύναμη και όλη τη δόξα, κάνεις γαργάρες με αυτό, αλλά δεν θα με έχεις θεατή. Σε ακυρώνω από τον κόσμο μου», έγραψε η Adèle Haenel.

Η ηθοποιός ήρθε για πρώτη φορά στην προσοχή του κοινού με την ερμηνεία της στην ταινία Water Lilies το 2007, για την οποία ήταν υποψήφια για César. Το 2020, κατηγόρησε τον Γάλλο σκηνοθέτη Christophe Ruggia ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά όταν ήταν 12 ετών και είχε επιλεγεί για την ταινία του, The Devils. Ο 56χρονος σήμερα Ruggia, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, τέθηκε επίσημα υπό έρευνα για «σεξουαλική επίθεση ανηλίκου». Το 2020, η Adèle Haenel εγγράφηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία του Χόλιγουντ, το Creative Artists Agency (CAA), το οποίο εκπροσωπεί επίσης την Scarlett Johansson και τον George Clooney.

Η Adèle Haenel, η οποία ήταν υποψήφια για 7 βραβεία César και έχει κερδίσει 2, αποχώρησε από την 45η τελετή των γαλλικών Όσκαρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον Roman Polanski, που κέρδισε το βραβείο σκηνοθέτη για την ταινία An Officer and a Spy (J’Accuse) . Φώναξε «Ντροπή!», καθώς αποχώρησε από την αίθουσα μαζί με τη σκηνοθέτιδα της ταινίας Portrait of a Lady, Céline Sciamma.

Πρόσφατα, η Haenel έγινε πρωτοσέλιδο για τον πολιτικό της ακτιβισμό, εμφανιζόμενη σε διαμαρτυρίες, αποκλεισμούς και διαδηλώσεις ενάντια στον αντιδημοφιλή, συνταξιοδοτικό νόμο του Emmanuel Macron για την αύξηση της επίσημης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη.