ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Έλενα Ακρίτα έκανε τη μόνη απαραίτητη επισήμανση για την υπόθεση Γεωργούλη

Papadakis Press Μιχάλης Αρχοντίδης

Ο Αλέξης Γεωργούλης είναι το πρόσωπο της επικαιρότητας από το απόγευμα της Δευτέρας, 17 Απριλίου. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν που ανακοίνωσε ότι υπάρχει αίτημα για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή και η είδηση ότι κατηγορείται για αδικήματα σεξουαλικής φύσεως, έκανε τον γύρο του διαδικτύου στην Ελλάδα. Μαζί ξεκίνησε και ο δημόσιος σχολιασμός του θέματος. Ανάμεσα στα δημόσια πρόσωπα που σχολίασαν την υπόθεση Γεωργούλη και την αντίδραση του ίδιου, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τον οποίο εκπροσωπεί στην ευρωβουλή, ήταν η Έλενα Ακρίτα.

Σύμφωνα με το NEWS24/7, επιβεβαιώνεται «ότι η καταγγελία αφορά περιστατικό που έλαβε χώρα το 2020 -21. Όταν έγινε η καταγγελία, η γυναίκα ήταν υπάλληλος της Ευρωβουλής, ενώ πλέον είναι υπάλληλος της νομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, φέρεται να είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και να ανήκει στη νέα γενιά στελεχών του κόμματος, ενώ θεωρείται εκ των πλέον εμπίστων στελεχών του Νίκου Ανδρουλάκη». Ο Αλέξης Γεωργούλης τέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ «έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεσή του», ενώ παραιτήθηκε και ο ίδιος από την Ευρωομάδα του κόμματος μιλώντας για «συκοφαντίες». Η Έλενα Ακρίτα έκανε την πρώτη της ανάρτηση για το θέμα το πρωί της Τρίτης, 18 Απριλίου.

«Δεν υπάρχει αριστερό και δεξιό πρόσημο στην παρενόχληση», ανέφερε αρχικά η Έλενα Ακρίτα. «Αν αποδειχτεί ότι ο Αλέξης Γεωργούλης όντως παρενόχλησε άτομο πριν 3 χρόνια, να δικαστεί και να καταδικαστεί», συμπλήρωσε και μέχρι εκεί ο καθένας θα συμφωνούσε μαζί της. Ωστόσο μετά προχώρησε σε κάποιες περιττές συγκρίσεις. Συγκρίσεις αχρείαστες που θυμίζουν εκείνα τα εύθικτα #notallmen. Μόνο που στην προκειμένη είχαν πολιτικό πρόσημο.

«Τουλάχιστον όμως, αυτός παραιτήθηκε αμέσως. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε αστραπιαία αντανακλαστικά. Όχι σαν τον Λιγνάδη. Που είχε γαντζωθεί στην καρέκλα με την κυβέρνηση να κάνει τα στραβά μάτια ενώ βοούσε το σύμπαν για τα τέρατα και τα σημεία για τα οποία πρωτοδίκως καταδικάστηκε. Και τώρα σουλατσάρει ελεύθερος. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Να χτυπιέστε κάτω, δεν είμαστε όλοι ίδιοι», έγραψε η Έλενα Ακρίτα.

Στον σχολιασμό ο κόσμος διχάστηκε. Και μάλλον ήταν λογικό. Γιατί αν πολλοί μιλούν για το timing της καταγγελίας λίγο πριν τις εκλογές, άλλοι τόσοι σκέφτονται ότι οι συγκρίσεις ανάμεσα σε τέτοιες υποθέσεις τελικά δεν βοηθούν κανέναν και σίγουρα όχι το φερόμενο θύμα αυτού του καταγγελόμενου περιστατικού, που έχει δει τα προσωπικά του στοιχεία να βγαίνουν στη δημοσιότητα, τον κόσμο να αμφισβητεί το κίνητρό της, το βίωμα που καταγγέλει ότι έζησε σε ένα ακόμα λαϊκό δικαστήριο που ξεκινά και οδεύει στον δρόμο της δευτερογενούς θυματοποίησης.

Η Έλενα Ακρίτα, η δημοσιογράφος και συγγραφέας που έχει αποδείξει επανειλημμένα την κοινωνική της ευαισθησία, επανήλθε με ένα ακόμα post. Ένα post που ξεκίνησε με τη μόνη απαραίτητη επισήμανση για την υπόθεση Γεωργούλη. «Πάντα με το θύμα», έγραψε η δημοσιογράφος και συγγραφέας. Πάντα με το θύμα, να το ξαναπούμε. Πάντα με τον άνθρωπο που βρίσκει τη δύναμη να μιλήσει για πράγματα για τα οποία σχεδόν σίγουρα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα κριθεί το ίδιο σκληρά -ίσως και σκληρότερα- από εκείνον που θα κατονομάσει ως κακοποιητή. Πάντα με τον άνθρωπο που βγάζει τα τραύματα του στην επιφάνεια και τα ξαναζεί ετεροχρονισμένα μπροστά στα αδηφάγα μάτια του κοινού.

«Πάντα με το θύμα. Χωρίς ναι μεν αλλά και χωρίς αστερίσκους», σημείωσε η Έλενα Ακρίτα. «Και κακώς η καταγγέλουσα δεν ανέφερε στην κατάθεση που έδωσε πριν 3 χρόνια το όνομα του Γεωργούλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον είχε διαγράψει από τότε, τουλάχιστον μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση του φερόμενου ως», σχολίασε στη συνέχεια.

«Πάντα με το θύμα. Γιατί τα ‘παμε. Τα ‘παμε και τα συμφωνήσαμε. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Που να χτυπιέστε κάτω, δεν είμαστε όλοι ίδιοι», κατέληξε η Έλενα Ακρίτα. Κι αν θες να υιοθετήσεις έναν «διαχωρισμό» ας είναι αυτός. «Δεν υπάρχει αριστερό και δεξιό πρόσημο στην παρενόχληση», όπως είχε γράψει νωρίτερα. Υπάρχει όμως το «με το θύμα» και «με τον θύτη». Κι επιλέγεις κάθε φορά σε ποια πλευρά θα σταθείς. Ποιον ώμο θα αγκαλιάσεις, ποια πλάτη θα στηρίξεις ενθαρρυντικά σε κάθε λύγισμα του κορμιού και της ψυχής.