BUSINESS

Γυναικεία επιχειρηματικότητα: 6 συμβουλές για να τα καταφέρεις like a pro

Pexels

Οι γυναικείες επιχειρήσεις αναπτύσσονται σταθερά σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στην ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών. Ωστόσο, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν χρονικούς, ανθρώπινους, φυσικούς και κοινωνικούς περιορισμούς, που περιορίζουν την ικανότητά τους να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα συνοδεύεται από αρκετές προκλήσεις, αλλά καμία δεν είναι ανυπέρβλητη. Ακολουθούν έξι συμβουλές που σύμφωνα με το Forbes, θα σε βοηθήσουν να πετύχεις σε οποιοδήποτε στάδιο του επιχειρηματικού ταξιδιού βρίσκεσαι, είτε μόλις ξεκινάς, είτε είσαι ήδη μια έμπειρη επιχειρηματίας.

Γυναικεία επιχειρηματικότητα: 6 συμβουλές για να τα καταφέρεις like a pro Pexels

Γυναικεία επιχειρηματικότητα: 6 συμβουλές για να τα καταφέρεις like a pro

Εστίασε στον τρόπο σκέψης σου

Η αφήγηση που λες στον εαυτό σου, είναι η αφήγηση που διαδραματίζεται στην πραγματική ζωή. Εάν αμφιβάλλεις συνεχώς για τον εαυτό σου, αυτή η αρνητική νοοτροπία θα γίνει εμπόδιο για την ανάπτυξη και την επιτυχία σου. Από την άλλη, εάν διατηρείς έναν θετικό τρόπο σκέψης, μπορείς να ξεπεράσεις τυχόν προκλήσεις που θα συναντήσεις, χωρίς να τις αφήνεις να σε απογοητεύουν.

Οι προκλήσεις στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Οι προκλήσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικότητας. Και δεν πρέπει μόνο να τις αποδέχεσαι, αλλά και να τις γιορτάζεις. Μια πρόκληση μπορεί να σε ωθήσει έξω από τη ζώνη άνεσής σου και να πυροδοτήσει νέες ιδέες. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για γυναικεία επιχειρηματικότητα, οι προκλήσεις θα είναι πιθανότατα περισσότερες στην πορεία. Είναι σημαντικό να διατηρείς μια θετική νοοτροπία που σε κρατά ανθεκτική, απέναντι σε όποια πρόκληση κι αν κληθείς να αντιμετωπίσεις.

Μην φοβάσαι να «ταρακουνήσεις» τα νερά

Αν θέλεις να είσαι μια επιτυχημένη επιχειρηματίας, δεν μπορείς να φοβάσαι να «ταρακουνήσεις» τα νερά. Δοκίμασε τα όρια, βγες έξω από τη ζώνη άνεσής σου και μην φοβάσαι να δοκιμάσεις κάτι νέο, ακόμα κι αν δεν το έχεις ξανακάνει. Μην ακούς ανθρώπους που σου λένε ότι δεν είναι δυνατό ή προσπαθούν να σε κρατήσουν πίσω. Όταν κάνεις μεγάλα όνειρα, πιέζεις τον εαυτό σου περισσότερο και τότε τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Όταν πιστεύεις σε αυτό που κάνεις, δεν έχει σημασία τι λέει ο κόσμος. Απλώς συνέχισε να πιστεύεις στον εαυτό σου.

Προσδιόρισε και αντιμετώπισε πεποιθήσεις που σε περιορίζουν

Όλοι έχουν περιοριστικές πεποιθήσεις, αλλά οι άνθρωποι που είναι οι πιο επιτυχημένοι βρίσκουν τρόπους να τις εξαλείψουν. Το πρώτο βήμα για την εξάλειψή τους, είναι ο εντοπισμός και η αναγνώριση τους. Μόλις εντοπίσεις αυτές τις περιοριστικές πεποιθήσεις, μπορείς να αρχίσεις να δουλεύεις ώστε σιγά-σιγά να τις ξεπεράσεις. Ξεκίνα να αμφισβητείς αυτές τις πεποιθήσεις, βρίσκοντας όσο το δυνατόν περισσότερους λόγους για τους οποίους μια συγκεκριμένη πεποίθηση είναι λανθασμένη. Όσο περισσότερο το κάνεις αυτό, τόσο πιο γρήγορα αυτή η περιοριστική πεποίθηση θα σταματήσει να σε κρατά πίσω.

Γυναικεία επιχειρηματικότητα δεν σημαίνει ότι πρέπει να ευχαριστήσεις τους πάντες

Όταν ξοδεύεις πολύ χρόνο προσπαθώντας να ευχαριστήσεις τους άλλους, συχνά χάνεις τον εαυτό σου. Κάτι το οποίο μπορεί να σε κάνει να αμφισβητήσεις τις ιδέες σου και να εκτροχιάσει τα επαγγελματικά σου σχέδια. Μερικές φορές, ειδικά ως νεαρή γυναίκα, αφιερώνεις πολύ χρόνο για να βεβαιωθείς ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι και σε όλους αρέσει αυτό που έχεις να πεις αντί να είσαι ο εαυτός σου. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι να παραμείνεις πιστή στις απόψεις και τον εαυτό σου.

Μάθε να διαχειρίζεσαι το άγχος σου

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα φυσικά συνοδεύεται και με άγχος. Όμως αν δεν μάθεις να διαχειρίζεσαι το άγχος σου, το άγχος σου θα «διαχειριστεί» εσένα. Οι μέρες που το άγχος, ήταν κάτι σαν παράσημο, ανήκουν στο παρελθόν. Αντίθετα, είναι σημαντικό να εστιάσεις στη συνολική υγεία και ευεξία σου, κρατώντας μακριά το άγχος. Προσπάθησε να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή, να ενυδατώνεσαι, να ασκείσαι και να ξεκουράζεσαι επαρκώς. Ο ύπνος είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό αντίδοτο στο στρες.

Για να μειώσεις το άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσπάθησε να βγεις έξω για περπάτημα και να περάσεις λίγο χρόνο στη φύση. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, φέρε τη φύση κοντά σου, βάζοντας ένα φυτό στο γραφείο σου. Αυτό βοηθά στην προώθηση της αίσθησης ηρεμίας και σου δίνει κάτι στο οποίο μπορείς να συγκεντρωθείς σε στιγμές άγχους ή απογοήτευσης.

Μόλις κατακτήσεις όλα τα παραπάνω, μπορείς να είσαι σίγουρη ότι βρίσκεσαι σε καλό δρόμο για την επιτυχία.