ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Σοφία Μπεκατώρου για τη δίκη του προπονητή ιστιοπλοΐας: «Η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη»

@2022 Thanassis Stavrakis/AP Images

Το απόγευμα της Τρίτης 14 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε η δίκη του 39χρονου προπονητή ιστιοπλοΐας που κατηγορήθηκε για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση σε ασέλγεια και αποπλάνηση ανηλίκου. Ο προπονητής ιστιοπλοΐας κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, αλλά αυτό τον απάλλαξε από την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση. Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών. Η γυναίκα που τον κατήγγειλε, η Αμαλία, το έκανε ενθαρρυμένη από τη χρυσή Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε τις εξομολογήσεις του ελληνικού #MeToo που έχουν φέρει σήμερα στη δικαιοσύνη και άλλες υποθέσεις. Η Αμαλία μίλησε για όσα υπέστη από τα 11 ως τα 14 της χρόνια στις Αρχές, στο δικαστήριο, σε όλους μας.

Η Σοφία Μπεκατώρου βρισκόταν στο πλευρό της Αμαλίας στο δικαστήριο και την Τρίτη 14 Ιουνίου. Ήταν εκεί όταν ο εισαγγελέας πρότεινε να κριθεί ένοχος ο 39χρονος ιστιοπλόος για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, για κατάχρηση σε ασέλγια ανηλίκου. Ήταν εκεί και μαζί με τους γονείς της γυναίκας ξέσπασαν σε κλάματα στο άκουσμα της εισαγγελικής πρότασης, που ήθελε ο προπονητής να απαλλαγεί μόνο για το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας πράξης σε βάρος ανηλίκου, λόγω απορρόφησης του αδικήματος από εκείνο της κατάχρησης.

Το δικαστήριο τελικά τον απάλλαξε από την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, αφού μειοψήφισαν ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μία σύνεδρος κι ένας ένορκος που ήθελαν την ενοχή του. Η Σοφία Μπεκατώρου ήταν εκεί, όπως και νωρίτερα στη δική στην οποία είχε καταθέσει και είχε φέρει στην ελληνική επικαιρότητα, τον όρο child grooming.

«Δεν είναι ένας απλός βιασμός. Έχει γίνει με τη μέθοδο του grooming, που είναι μια κατάσταση με πολλά στάδια, τα οποία ένα ανήλικο δεν μπορεί να τα αντιληφθεί. Και όλα καταλήγουν στον βιασμό. Η διαδικασία που προσπαθεί ο δράστης να κερδίσει την εμπιστοσύνη. Κι επειδή υπάρχει αυτή η σχέση μεταξύ προπονητή και αθλητή, που υπάρχει σωματική επαφή. Προσπαθεί στη συνέχεια να κάνει τεστ, για να δει αν το θύμα θα μιλήσει. Όταν διαπιστώσει ότι έχει πλήρη εχεμύθεια, τότε αρχίζει και δρα. Είναι καλά σχεδιασμένο, έχει στρατηγική, και ένα ανήλικο δεν μπορεί να το αντιληφθεί», είχε πει τότε.

Με την απόφαση του δικαστηρίου όμως, μάθαμε, όπως γράφτηκε αρκετά και στο Twitter, ότι ένα 11χρονο παιδί μπορεί να συναινέσει σε ερωτική πράξη με έναν ενήλικο. Γιατί αν δεν χαρακτηρίσεις βιασμό την ερωτική πράξη με ένα 11χρονο παιδί, τότε τι ακριβώς είναι;

Η δίκη που ξεκίνησε την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, ήταν η πρώτη του ελληνικού #MeToo. Η Σοφία Μπεκατώρου και το δικό της θάρρος ήταν που ενέπνευσε την 21χρονη σήμερα αθλήτρια να μιλήσει για τα τραύματα που είχε βιώσει στο παρελθόν. Το ελληνικό #MeToo γεννήθηκε κάπως έτσι και μαζί του ήρθαν στην επιφάνεια υποθέσεις για μη παραγεγραμμένα αδικήματα, που ακόμα εξετάζουν τα δικαστήρια.

Η Σοφία Μπεκατώρου μετά την ανακοίνωση της απόφασης, μίλησε για «μαύρη μέρα στον ελληνικό αθλητισμό». Μοιράστηκε με ένα video της στο Instagram τα συναισθήματά της και το μήνυμά της προς την Αμαλία και προς την κοινωνία μας. Μία κοινωνία που όπως λέει η Χρυσή Ολυμπιονίκης, δεν είναι έτοιμη. Μαζί μοιράστηκε και την ανάγκη, οι αγώνες για μία κοινωνία που θα είναι κάποια μέρα έτοιμη, να μη σταματήσουν εδώ.

«Αμαλία σε πίστεψαν, όχι όμως όλοι. Δεν ήταν έτοιμη η κοινωνία μας, αλλά οι αγώνες δεν πρέπει να σταματήσουν. Η απόφαση δεν αλλάζει την αλήθεια σου», είπε αρχικά η Σοφία Μπεκατώρου.

«Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό αλλά και μια μαύρη μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας. Το γεγονός όμως ότι ο εισαγγελέας, ο πρόεδρος της αίθουσας, οι αρχαιότεροι των δικαστών κι ένας ένορκος, έκριναν ένοχο τον κατηγορούμενο, τουλάχιστον δίνει μια ελπίδα ότι, αν συνεχίσουμε να προσπαθούμε, θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να καταφέρουμε να ζούμε σε μια κοινωνία που δεν μένουμε στο θέαμα αλλά βλέπουμε την ουσία», πρόσθεσε η Σοφία Μπεκατώρου μένοντας στο θετικό σημείο της απόφασης αυτής.

Να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, να συνεχίσουμε να μιλάμε, να συνεχίσουμε να ελπίζουμε. Και κάποια μέρα θα ζούμε κάπου, κάπως καλύτερα.