ΚΑΡΙΕΡΑ

Τεχνική Pomodoro: Η «ντομάτα» που θα σε βοηθήσει στη διαχείριση χρόνου

Pexels

Είσαι από τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στη δουλειά και νιώθεις ότι η μέρα δεν έχει αρκετές ώρες για να κάνεις, όλα όσα πρέπει ή θέλεις; Η τεχνική Pomodoro, μπορεί να είναι η ιδανική λύση για εσένα.

Τι ακριβώς είναι η τεχνική Pomodoro

Τεχνική Pomodoro: Η «ντομάτα» που θα σε βοηθήσει στη διαχείριση χρόνου Pexels

Η τεχνική Pomodoro είναι μια δημοφιλής μέθοδος διαχείρισης χρόνου, η οποία αναπτύχθηκε από τον Ιταλό, Francesco Cirillo. Σύμφωνα με τον Cirillo: «Ανακάλυψα ότι θα μπορούσαμε να μάθουμε πώς μπορεί να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά μας και να εκτιμήσουμε καλύτερα πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί μια εργασία, καταγράφοντας τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το χρόνο».

Η μέθοδος βασίζεται στην ιδέα ότι τα συχνά διαλείμματα μπορούν να βελτιώσουν την νοητική εγρήγορση και επιδιώκει να παράσχει μια αποτελεσματική απάντηση για τον χρόνο ως γενεσιουργό αιτία άγχους. Η τεχνική Pomodoro είναι αρκετά δημοφιλής και εύκολη στην εκμάθηση, καθώς υπάρχουν 5 βασικά βήματα για την εφαρμογή της :

  1. Aπόφαση για την εργασία που έχεις να κάνεις
  2. Ρύθμιση της ντομάτας (χρονομέτρου) για 25 λεπτά
  3. Εκτέλεση της εργασίας μέχρι να κουδουνίσει το χρονόμετρο και τσεκάρισμα με ένα x
  4. Κάνεις ένα μικρό διάλειμμα (5 λεπτά)
  5. Μετά από κάθε 4 «πομοντόρο» κάνεις ένα μεγαλύτερο διάλειμμα (15–20 λεπτά)

Η τεχνική Pomodoro είναι χρήσιμη εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα συγκέντρωσης στη δουλειά ή αν θέλεις να καταγράψεις πόσος χρόνος σου χρειάζεται για μια εργασία. Είναι ιδανική για εργασίες όπως η γραφή, η κωδικοποίηση, ο σχεδιασμός και η μελέτη. Η τεχνική λειτουργεί επίσης ιδανικά σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων εργασιών.

Πόσο αποτελεσματική είναι η τεχνική Pomodoro;

Μια συνεδρία Pomodoro διάρκειας 25 λεπτών είναι αρκετά μεγάλη για να ολοκληρωθεί μια εργασία, αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να γίνεται οδυνηρή και να οδηγεί σε burn out. Σε αντίθεση με την προσπάθεια να δουλεύεις ασταμάτητα και χωρίς διάλειμμα για ώρες, είναι σχετικά εύκολο να οργανώνεις το χρόνο σου σε σύντομες, επαναλαμβανόμενες συνεδρίες. Τέσσερις σύντομες εκρήξεις εστιασμένης εργασίας μέσω συνεδρίων Pomodoro μπορούν να αντιπροσωπεύουν ένα παραγωγικό πρωινό. Μετά από αυτό, είναι ώρα για το μεσημεριανό σου ή ακόμα και για μια σιέστα.

Δεν χρειάζεται να ακολουθείς τέσσερις συνεδρίες Pomodoro, τη μία πίσω από την άλλη όπως ορίζει η τεχνική, αν και βοηθά. Μία ή δύο συνεδρίες Pomodoro την ημέρα, δίνουν έναν καλό ρυθμό με τον οποίο μπορεί να αισθάνεσαι πιο συγκεντρωμένη και παραγωγική. Η προσαρμογή σε σύντομα «σπριντ» εργασίας απαιτεί εξάσκηση. Λαμβάνοντας υπόψη την πληθώρα περισπασμών που αντιμετωπίζουμε όλοι στη δουλειά, η τεχνική Pomodoro μπορεί να εξελιχθεί στην επαγγελματική σου υπερδύναμη.