CELEBRITIES

Γιώργος Καπουτζίδης: Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και τα αρνητικά σχόλια στα gay φιλιά. 16 λεπτά μαγείας

Papadakis Press Νίκος Παπαδάκης

Καλεσμένος στην εκπομπή Το Πρωινό βρέθηκε ο Γιώργος Καπουτζίδης. Ο σεναριογράφος της σειράς Σέρρες που προβάλλεται μέσω της πλατφόρμας ΑΝΤ1 +, μίλησε μεταξύ άλλων με τους παρουσιαστές της εκπομπής Γιώργο Λιάγκα και Φαίη Σκορδά για τη νέα σειρά του, τη στήριξη των γονιών του και πώς άλλαξε αυτή από το 1995 που έκανε το coming out του μέχρι σήμερα, τα δικαιώματα των γκέι και την πραγματική ισότητα και τα σχόλια όσων ενοχλούνται από ένα δημόσιο φιλί ενός ομόφυλου ζευγαριού.

«Όταν το είπα στους γονείς μου είναι πολλά πολλά χρόνια πίσω, ήταν λίγο ζόρικο, το 1995 ήταν, με άλλη κοινωνία. Με αγκάλιασαν δεν το συζητώ, αλλά ας πούμε η μαμά μου είχε πει τότε “θα ήθελα να είσαι όσο γίνεται πιο διακριτικός”. Τώρα πια η ίδια γυναίκα μου λέει “να συνεχίσεις αυτόν τον αγώνα που κάνεις, ίσως γι’ αυτό να σε έφερε ο Θεός στον κόσμο”. Το βρίσκω σπουδαίο και πολύ μεγάλη εξέλιξη. Κι όντως από την θέση που έχω, νιώθω χρέος μου να κάνω ό,τι καλύτερο», είπε ο Γιώργος Καπουτζίδης για την αντίδραση των γονιών του όταν τους είπε πως είναι ομοφυλόφιλος.

Η πραγματική ισότητα ακόμα απέχει

Όπως είπε οι γονείς του έχουν δει τη σειρά Σέρρες, στην οποία παίζει όπως τόνισε και η ανιψιά του, η οποία είναι ηθοποιός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δικαιώματα των gay, απαντώντας στον Γιώργο Λιάγκα για τα βήματα που πρέπει ακόμα να γίνουν για την πραγματική ισότητα.

«Πρέπει να φτάσουμε στην ισότητα. Άνοιξε το οικογενειακό ή το κληρονομικό δίκαιο και θα δεις ότι δεν υπάρχει πουθενά εκεί μέσα. Ο πολιτικός γάμος και η δημιουργία οικογένειας είναι πλήρης ισότητα και καταλαβαίνω ότι αυτό δυσκολεύει τους Έλληνες. Αλλά πρέπει να κάνουμε και πολλά βήματα μέσα μας σαν κοινωνία και στη συμπεριφορά μας», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Ο σεναριογράφος αναφέρθηκε σε ένα πολύ απλό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι απέχουμε πολύ από την ισότητα. «Η σειρά ξεκινά με το φιλί δύο ανδρών. Όταν κάποιος βγαίνει και λέει ότι εμένα με ενοχλεί όταν βλέπω δύο άντρες να φιλιούνται και τι θα πω στα παιδιά μου και με προσβάλει αυτό το θέαμα ή την αισθητική… Θα σας άρεσε να έρθω εδώ και να σας πω η εικόνα σας με αηδιάζει; Εγώ, λοιπόν και όλοι οι gay άνθρωποι το ακούμε κάθε μέρα. Πάντα κάποιος βγαίνει», σημείωσε ο Γιώργος Καπουτζίδης.

«Δεν είναι προσβλητικό αυτό; Δεν θέλω να κάνω και κάτι φοβερό, να του πιάσω το χέρι στον δρόμο θέλω. Δεν μπορεί να θες να πιάσεις το χέρι στον σύντροφό σου και να κινδυνεύεις να φας ξύλο ή να σε βρίσουν», επεσήμανε. Ο Γιώργος Λιάγκας αναρωτήθηκε αν ακόμα συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα και μάλλον ζει σε μία διαφορετική χώρα από τη δική μας. Ο Γιώργος Καπουτζίδης με συμπάθεια του απάντησε τα αυτονόητα. «Βέβαια συμβαίνουν, εγκλήματα γίνονται. Σκότωσαν άνθρωπο στο κέντρο της Αθήνας γιατί δεν τους άρεσε η φάτσα του. Κι αν τους ρωτήσεις δεν ξέρουν να σου πουν ποιος το φύτεψε αυτό το μίσος μέσα τους», σημείωσε.

Γιώργος Καπουτζίδης: «Να είμαστε αλληλέγγυοι, δεν είμαστε εχθροί»

Αυτό το μίσος που όλα τα δηλητηριάζει, αυτό το μίσος πρέπει να αποφασίσουν οι κοινωνίες να εκριζώσουν από τους κόλπους τους. Ο Γιώργος Καπουτζίδης το λέει ολόσωστα: «Για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία, πρέπει η πολιτεία να πει “παιδιά ως εδώ ήταν”. Δεν είναι τυχαίο που στις προηγμένες χώρες παραδέχονται ότι έχουν αδικήσει τους ομοφυλόφιλους πολίτες. Κι εμείς ζούσαμε μέσα σε αυτή την κατάσταση και δεν καταλαβαίναμε πόσο υποτιμητικό ήταν αυτό. Αλλάζουν τα πράγματα, σίγουρα αλλάζουν».

«Έχουμε έρθει σε αυτή τη Γη για να βρούμε την ευτυχία μας, να φτιάξουμε τον δρόμο μας. Ευτυχία θα υπάρξει αν είμαστε αλληλέγγυοι, δεν είμαστε εχθροί», πρόσθεσε ο σεναριογράφος. Συνέχισε με λίγα ακόμα αυτονόητα πράγματα, από αυτά που όταν τα εμπεδώσουμε όλοι, θα πάψουμε και να ζητάμε την ισότητα. Θα τη ζούμε. «Οι gay δεν ζητούν να πάρουν τα δικά σας δικαιώματα», εξήγησε στη συνέχεια ο Γιώργος Καπουτζίδης. Η Φαίη Σκορδά θέλησε να πει ότι δεν είναι ανάγκη να τα διαχωρίζουμε πια όλα αυτά. Ο διαχωρισμός είναι αυτό που πρέπει να ξεπεράσουμε, αλλά πριν γίνει αυτό, ο Γιώργος Καπουτζίδης καλώς κάνει και διευκρινίζει ότι κανείς δεν θέλει να αφαιρέσει δικαιώματα από κανέναν. Θέλουμε απλά να έχουν όλοι ίσα δικαιώματα.

«Φοβούνται κάποιοι straight μην πάρουν κι αυτό το δικαίωμα και το άλλο. Δεν αφαιρούν όμως κάποιο δικαίωμα από σένα, θέλουν απλά κι αυτοί να έχουν το δικαίωμα να παντρευτούν αν θέλουν», εξήγησε περαιτέρω. Όπως είπε ο Γιώργος Καπουτζίδης θα ξεκινήσει μία καμπάνια υπέρ της νομοποίησης του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα. «Πιστεύω ότι θα γίνει, πιστεύω ότι είμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», απάντησε ο σεναριογράφος για το αν πιστεύει ότι θα ψηφιστεί κάποιος τέτοιος νόμος.

Το μίσος που πρέπει επιτέλους να φύγει και να πάψει να ορίζει τις ζωές μας

Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Ο Γιώργος Καπουτζίδης έχει τις απαντήσεις για ό,τι κι αν αναρωτιέσαι αυτή τη στιγμή. Για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε, για το πώς μπορούμε να κινηθούμε προς μία κατεύθυνση αληθινής, ουσιαστικής ανάπτυξης και ισότητας.

«Η ανάπτυξη έρχεται όταν φύγει το μίσος από την κοινωνία κι έρθει η αλληλεγγύη. Νομίζω ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο σε αυτούς τους ανθρώπους που αγκαλιάζουν τα παιδιά τους και όχι να ζητιανεύουν την ψήφο των ανθρώπων που έχουν μίσος μέσα τους και λένε μην δώσετε κανένα δικαίωμα. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να τους ακούμε αυτούς πια, μόνο πίσω μας πηγαίνουν. Νομίζω ότι σαν χώρα μας κρατάνε πίσω σε πολλά πράγματα. Αλλάζει ο κόσμος, πρέπει να εξελιχθούμε, πρέπει να θέλουμε να είμαστε στην προηγμένη πλευρά», τόνισε ο Γιώργος Καπουτζίδης.