ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελένη Τοπαλούδη: Τα ρούχα της σε έκθεση για τις γυναικοκτονίες. Τα συγκλονιστικά λόγια της μητέρας της

Eurokinissi

Στις 25 Νοεμβρίου 2021, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, θα εγκαινιαστεί η έκθεση She’s Gone στο Ίδρυμα Κακογιάννη. Η έκθεση είναι δημιουργία δύο Ισραηλινών καλλιτεχνών, των Keren Goldstein και Adi Levy κι αποτελεί ένα έργο διαμαρτυρίας για τις γυναικοκτονίες που συνεχίζονται αμείωτες σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση She’s Gone αποτελείται από ρούχα που φορούσαν οι δολοφονημένες γυναίκες. Για την Ελλάδα, περιλαμβάνεται ένα ρούχο από αυτά που φορούσε όταν ζούσε η Ελένη Τοπαλούδη.

«Τα διαλέξαμε με τον σύζυγό μου και αιμορραγούσε η ψυχή μας, να κλαίμε πάνω σε κάθε ρούχο, μέχρι να αποφασίσουμε να τα στείλουμε», είπε στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος η μητέρα της, Κούλα Αρμουτίδου. Η Ελένη Τοπαλούδη βιάστηκε και δολοφονήθηκε το 2018 και η υπόθεσή της συγκλόνισε την Ελλάδα.

«Να επικρατήσει δικαιοσύνη κι ας χαθεί ο κόσμος όλος» καλούσε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η εισαγγελέας Αριστοτελεία Δόγκα. Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε στις 15 Μαίου 2020. Στους δύο θύτες επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 15 έτη φυλάκισης στον καθένα. Αλλά η Ελένη Τοπαλούδη λείπει ακόμα. Η απουσία της είναι δυσβάσταχτη για τους γονείς της.

Ελένη Τοπαλούδη: Τα ρούχα που κάποτε έντυναν το κορμί της, ταξιδεύουν

«Ήταν πολύ δύσκολη αυτή η διαδικασία. Να ξέρεις ότι κάποτε αυτά τα ρούχα ντύνανε το κορμί του παιδιού σου και τώρα δεν υπάρχει αυτό το παιδί και θα εκτεθούν σε μία έκθεση για τις δολοφονημένες γυναίκες», σημείωσε η μητέρα της μιλώντας στην εκπομπή του Open.

«Είναι αιμορραγία, δεν θέλαμε να φύγει τίποτα από το σπίτι αλλά δεν μπορούσαμε να μην συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται. Ήταν πολύ δύσκολη η επιλογή, γιατί σε κάθε ρούχο υπάρχει μία ιστορία ζωής, υπήρχαν όνειρα», συνέχισε.

«Και τώρα υπάρχει μία κραυγή απόγνωσης, απογοήτευσης, θυμού. Δεν υπάρχει αύριο, χρώμα και ελπίδα. Κι εμείς είχαμε όλα αυτά τα όνειρα για το παιδί μας να κάνει πράγματα που ονειρευόταν. Της στέρησαν όλα τα όνειρα, δεν την απόλαυσα. Μου την πήραν μέσα από την αγκαλιά μου μέσα σε μία νύχτα», κατέληξε η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη.

Η έκθεση She’s Gone είναι μία έκθεση διαμαρτυρίας

«Μεταξύ του 2010 και του 2019 όχι λιγότερες από 189 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν στο Ισραήλ μόνο. Μερικές υποθέσεις δεν λύθηκαν ποτέ», αναφέρουν οι δημιουργοί της εγκατάστασης She’s Gone. «Είναι μία διαμαρτυρία για το παγκόσμιο φαινόμενο των δολοφονιών με βάση το φύλο», σημειώνουν.

Η έκθεση τελείται σε συνδιοργάνωση με την πρεσβεία του Ισραήλ και του Ιδρύματος Κακογιάννη. Βρίσκεται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το ρούχο που άνηκε κάποτε στην ολοζώντανη και γεμάτη όνειρα Ελένη Τοπαλούδη είναι ευγενική προσφορά της οικογένειάς της, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Στο ηχητικό μέρος της έκθεσης θα ακουστούν νανουρίσματα, τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες. Στόχος των καλλιτεχνών είναι το project She’s Gone να ταξιδέψει και να εκτεθεί στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ως ένας ύστατος φόρος τιμής σε κάθε γυναίκα που έχει πέσει θύμα βίας.