ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπόθεση Ελένης Τοπαλούδη: Ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη για κάθε κατηγορούμενο αποφάσισε το δικαστήριο

Eurokinissi Μπόλαρη Τατιάνα

«Να επικρατήσει δικαιοσύνη κι ας χαθεί ο κόσμος όλος» καλούσε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η εισαγγελέας Αριστοτελεία Δόγκα πριν από λίγες ημέρες, στην υπόθεση για τη δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη. Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε σήμερα και η μνήμη της φοιτήτριας δικαιώθηκε.

Να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη στον καθένα από τους δυο κατηγορουμένους της υπόθεσης Τοπαλούδη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας ζήτησε η εισαγγελέας, σήμερα. Η ίδια ζήτησε να επιβληθεί επιπλέον κάθειρξη 15 ετών στον καθένα από τους δυο κατηγορούμενος για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού. Η πρόταση έγινε δεκτή από το δικαστήριο. Όπως ανέφερε στην ομιλία της η Αριστοτελεία Δόγκα, το δικαστήριο δεσμεύεται να επιβάλλει ποινή για το αδίκημα του βιασμού με τον επιεικέστερο νόμο, που ίσχυε το χρόνο τέλεσης της πράξης. Με τις αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα το συγκεκριμένο αδίκημα τιμωρείται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη, πράγμα που ίσχυσε σε αυτή την περίπτωση.

Το χρονικό της απόφασης

Νωρίτερα το δικαστήριο πάλι μετά από πρόταση της εισαγγελέως είχε αποφασίσει να απορρίψει τα αιτήματα των κατηγορουμένων για ελαφρυντικά πριν την ανακοίνωση της ποινής. Υπενθυμίζουμε ότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τους είχε κρίνει σε αυτό το σημείο ομόφωνα ένοχους.

«Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό», είπε η εισαγγελέας. «Αυτή η συγγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη. Ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν», πρόσθεσε.

«Το δικαστήριο σας κηρύσσει ενόχους ομόφωνα ως κατηγορείστε για ομαδικό βιασμό και ανθρωποκτονία εκ προθέσεως από κοινού», είχαν ακούσει αμέσως πριν ο 23χρονος Ροδίτης κατηγορούμενος και ο 21χρονος Αλβανικής καταγωγής συγκρατούμενός του.

Η Ελένη Τοπαλούδη είχε πει «όχι», είχε αντισταθεί και κανείς δεν την άκουσε. Σήμερα, η ελληνική δικαισύνη άκουσε επιτέλους τις κραυγές της. Στη σημερινή εποχή που η γυναικοκτονία παίρνει τις διαστάσεις μάστιγας παγκοσμίως, ένα λιθαράκι για να δικαιωθούν τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα, τόσο αναίτια επειδή η συναίνεση υπήρξε πάντοτε υποτιμημένη αξία, μπήκε. Ας συνεχίζουμε να χτίζουμε τα τείχη της προστασίας μας και της δικαιοσύνης.