ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

PMS με άπειρες δουλειές: Αυτό που θα σε σώσει τις πιο δύσκολες μέρες πριν την περίοδο

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/ 24Media

Ορισμένες γυναίκες περνούν πολύ δύσκολα τις ημέρες της περιόδους: έχουν κράμπες, πόνους, αυξημένη ροή, πονοκεφάλους, ναυτία, μέχρι και εμετούς. Υπάρχουμε όμως κι εμείς οι άλλες, που ανυπομονούμε να έρθει η περίοδος, ώστε να τελειώσει το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο ή και PMS – όπως θα το πετύχεις συχνότερα.

Τι ακριβώς είναι το PMS, λοιπόν;

Πρόκειται για ένα σύνολο σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον έμμηνο κύκλο των γυναικών. Οι γυναίκες με PMS (20-40%)αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα στην κοινωνική τους ζωή εξαιτίας των συμπτωμάτων αυτών. Τα συμπτώματα είναι συνήθως προβλέψιμα και εμφανίζονται δύο εβδομάδες πριν από τα έμμηνα. Το 70-90% των γυναικών παρουσιάζουν κάποια από τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται μετά την έναρξη της εμμηνόρροιας, αλλά κάποιες φορές ίσως και να συνεχίζονται μετά την έναρξη της ροής.

Για κάποιες γυναίκες με PMS(8%) τα συμπτώματα παρουσιάζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Η συγκεκριμένη μορφή του PMS περιγράφεται ψυχιατρικά ως Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή (PMDD). Αν δεν έχεις προσέξει ότι το έχεις, θα στο εξηγήσω εγώ και από την προσωπική μου εμπειρία. Τις ημέρες λίγο πριν την περίοδο, πέρα από το πρήξιμο και την ευαισθησία στο στήθος, έχεις και κάποιες αλλαγές στην ψυχολογία σου. Όλα γύρω σου είναι μαύρα, θυμώνεις πολύ εύκολα, αλλάζεις πολύ εύκολα διαθέσεις ή νιώθεις πως όλα είναι μάταια.

PMS Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/ 24Media

Τα τρία βασικά συμπτώματα του PMS είναι:

• η ευερεθιστότητα
• το άγχος
• η μελαγχολία
Τα ακριβή συμπτώματα και η έντασή τους ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα. Οι περισσότερες γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο παρουσιάζουν λίγα από τα προβλήματα αυτά.

Τα παρακάτω συμπτώματα μπορούν να σχετιστούν με το PMS:
• Κοιλιακό πρήξιμο
• Κοιλιακές κράμπες
• Μασταλγία (ευαισθησία στο στήθος)
• Στρες ή άγχος
• Αϋπνία
• Πονοκέφαλος
• Κόπωση
• Ακμή
• Απότομες αλλαγές στη διάθεση
• Πόνος στους μυς ή στις αρθρώσεις

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/ 24Media

Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν βιώνεις το PMS και ταυτόχρονα τρέχεις και για άπειρες δουλειές;

Σίγουρα τις μέρες πριν την περίοδο, νιώθεις ότι χρειάζεσαι όλα τα comfort foods σου μαζί: ψωμί, μακαρόνια, γλυκά. Πέρα από αυτά όμως, χρειάζεσαι και συμπληρώματα διατροφής. Μια μέρα στο γραφείο, απαιτεί οδήγηση μέσα στην κίνηση της πόλης, άγχος για τα διάφορα meetings, την οργάνωση του site, γράψιμο και διορθώσεις, αλλά και την απογευματινή μου δραστηριότητα. Αυτή την περίοδο, αυτή ακούει στο όνομα box. Η προπόνηση του box είναι πολύ απαιτητική και χρειάζεται ενέργεια.

PMS Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/ 24Media

Πώς να απαλλαγείς

Για να τη βγάλω καθαρή με όλα αυτά και να επιστρέψω στο σπίτι μου όρθια, χρειάζομαι συμπληρώματα διατροφής. Το Magne &B6 fix, περιέχει 30 φακελάκια με γεύση βατόμουρο, τα οποία περιέχουν μαγνήσιο και βιταμίνη Β6. Σε ένα ποτήρι νερό, ρίχνω 2 φακελάκια και τα πίνω αμέσως μετά το φαγητό. Έτσι, μειώνεται το αίσθημα της κόπωσης, βοηθά στην φυσιολογική, ψυχική κατάσταση, συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία των μυών, των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Συμβάλει στη ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας και στη μείωση των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων.

PMS Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/ 24Media

Με τo Magne & B6 Fix, ξαναβρίσκω τον εαυτό μου, ακόμα και αυτές τις δύσκολες ημέρες πριν από την περίοδο. Σκέψου να έπρεπε για 10-14 μέρες κάθε μήνα να ζούμε για πάντα με τα συμπτώματα του PMS; Ευτυχώς υπάρχει ο σύμμαχός μας εκεί έξω και χωράει και στην τσάντα μας.