ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Kristen Stewart για πριγκίπισσα Diana: «Δεν είχαμε πολλούς ανθρώπους σαν αυτή διαμέσου της Ιστορίας»

Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images/Ideal Image

Μία από τις μεγαλύτερες ταινίες του 78ου Φεστιβάλ Βενετίας όπως και της ερχόμενης σεζόν, το “Spencer” του Pablo Larraín (σκηνοθέτη του “Jackie”) βιογραφεί την Diana αλλά με έναν καθόλου αναμενόμενο ή συμβατικό τρόπο. Εστιάζοντας στις τρεις ημέρες των Χριστουγεννιάτικων διακοπών πριν τον χωρισμό με τον Κάρολο, η ταινία χτίζει ένα ασφυκτικό, αστείο, καθηλωτικό προφίλ μιας γυναίκας που, πού απλά, θέλει να ζήσει αλλά νιώθει φυλακισμένη.

Ταυτόχρονα, η ταινία χτίζει με προσοχή και φροντίδα τη σχέση της Diana με τους γιους της, υπογραμμίζοντας το πόσο πολύ είχε τη διάθεση να βιώσει κάτι το νορμάλ, πέρα από περιοριστικές παραδόσεις. Καθώς και πόσο τεράστια ήταν η χαρισματικότητά της, ώστε κάθε στιγμή που βρίσκεται μακριά από τη μαύρη τρύπα της βασιλικής οικογένειας, να νιώθεις πως λάμπει.

Οι δηλώσεις της Kristen Stewart για τη Diana

«Είναι απλά κάτι με το οποίο γεννήθηκε», εξηγεί η Kristen Stewart, που έκλεψε τις εντυπώσεις κατά την κεφάτη άφιξή της στο Lido για την πρεμιέρα της ταινίας. «Υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν το χάρισμα μιας διαπεραστικής ενέργειας, και νομίζω το αληθινά στενάχωρο πράγμα με αυτήν είναι το ότι όσο νορμάλ και casual κι αφοπλιστικός είναι ο αέρας της με την πρώτη επαφή, την ίδια στιγμή ένιωθε τόσο απομονωμένη και μοναχική που έκανε τους πάντες γύρω της να νιώθουν το όμορφο φως της πάνω τους, και το μόνο που ήθελε είναι να το έχει πίσω», αναφέρει στην αρχή η Kristen Stewart για τον χαρακτήρα της πριγκίπισσας Diana.

«Νομίζω δεν είχαμε πολλούς ανθρώπους σαν αυτή διαμέσου της Ιστορίας»

«Η ιδέα ενός ατόμου τόσο απεγνωσμένου για σύνδεση και το οποίο μπορεί να κάνει άλλους ανθρώπους να νιώθουν τόσο όμορφα ενώ η ίδια νιώθει τόσο άσχημα μέσα της, αλλά να είναι τόσο γενναιόδωρη με την ενέργειά της. Νομίζω δεν είχαμε πολλούς ανθρώπους σαν αυτή διαμέσου της Ιστορίας. Πραγματικά έλαμπε σαν ένα απαστράπτον φλεγόμενο σπίτι», πρόσθεσε στη συνέχεια η ηθοποιός.

 

Η Stewart μιλά στους δημοσιογράφους γεμάτη αγνή ενέργεια και ενθουσιασμό, σα να προσπαθεί διαρκώς να βρει τις λέξεις και να εντοπίσει τις έννοιες προκειμένου να περιγράψει τη μοναδική περσόνα αυτής της γυναίκας, της πριγκίπισσας Diana, την οποία ενσαρκώνει. Προσπάθησε άραγε να βρει συνδέσεις; «Όταν ξέρεις πως η ιστορία που υπάρχει για σένα στον δρόμο είναι λάθος και δεν έχεις τρόπο να το διορθώσεις», ομολογεί. «Αλλά έτσι ήταν η ζωή για εκείνην. Από ένα σημείο και μετά μπήγεις τα δόντια σου, επειδή είμαστε ζώα και είναι φυσικό».

«Νομίζω οι πάντες νιώθουν πως την ήξεραν, κι αυτό είναι το πιο όμορφο με αυτήν. Νομίζεις πως είστε φίλες, αλλά ειρωνικά ήταν ένα πρόσωπο εντελώς άγνωστο σε όλους».

Η Kristen Stewart μιλάει για τη μοναχικότητα της πριγκίπισσας Diana

«Ήταν ένα άτομο που δεν ήθελε ποτέ να είναι μόνο. Κάποιοι άνθρωποι είναι καλοί σε αυτό, κάποιοι το μισούν. Εκείνη ήθελε σύνδεση, ήθελε ανθρώπους στη ζωή της. Αλλά ήταν το πιο απομονωμένο άτομο- τουλάχιστον σε αυτές τις τρεις μέρες. Νομίζω κανείς δε μπορεί να καταλάβει πώς είναι αυτό το συναίσθημα. Προσπαθήσαμε. Όλοι φανταζόμαστε, αλλά νομίζω το ειρωνικό κομμάτι και το πιο στενάχωρο της ιστορίας της, είναι ότι ποτέ δε θα την ξέρουμε. Κι αυτό είναι αυτό που ήθελε. Να πει την ιστορία της», αναφέρει μεταξύ άλλων κάνοντας μνεία στη μοναχικότητα που περιέβαλλε την πριγκίπισσα Diana.

Η ταινία έχει διανομή στην Ελλάδα. Εάν έπρεπε να μαντέψουμε αυτή τη στιγμή, θα βάλει για τα καλά την Στιούαρτ στην επόμενη οσκαρική συζήτηση.