FITNESS

Κολύμπι: 6 κρυμμένα οφέλη που θα σε εντυπωσιάσουν. Swim Forest swim

Unsplash

Δεν χρειάζεται να κατέβεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή να είσαι επαγγελματίας για να απολαύσεις όλα τα οφέλη που μπορεί να σου δώσει το κολύμπι.

Είναι καλοκαίρι, είσαι στο γραφείο και το μόνο που μπορείς να σκεφτείς είναι μία ατελείωτη αμμουδιά, θάλασσα και κολύμπι. Δεν χρειάζεσαι άλλα οφέλη για να πειστείς, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα που μπορεί να μην τα γνωρίζεις. Άφησέ το πάνω μας και καλές βουτιές (με αιτία).

Μαθαίνεις να θέτεις στόχους

Είτε προσπαθήσεις να βελτιώσεις την τεχνική σου, είτε θες να αυξήσεις τον χρόνο που περνάς στη θάλασσα, βάζεις έναν στόχο. Μην υποτιμάς καθόλου αυτό που συμβαίνει, ακόμα κι αν είσαι διακοπές. Οι στόχοι στο κολύμπι σε βοηθούν να τους μεταφέρεις και στην καθημερινότητά σου.

Γίνεσαι πιο έξυπνη

Κυριολεκτικά. Η συστηματική άσκηση βελτιώνει τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες, μειώνει τις φλεγμονές του εγκεφάλου και το κολύμπι ειδικά βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος.

Κάψε πολλές θερμίδες χάρη στο κολύμπι

Αν βαριέσαι το τρέξιμο ή δεν το παλεύεις λόγω καύσωνα, το κολύμπι είναι και πιο δροσερό αλλά και πιο αποτελεσματικό. Μία ώρα έντονης κολύμβησης καίει 715 θερμίδες, ενώ μία ώρα τρέξιμο καίει 606.

Κάνει καλό στο άσθμα

Το κολύμπι είναι πολύ καλή επιλογή για όσους υποφέρουν από χρόνιες αναπνευστικές νόσους. Η  πολύ γρήγορη αναπνοή προκαλεί την απώλεια των υγρών, τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν από το νερό.

Κοινωνικοποίηση και αυτοπεποίθηση

Και τα δύο. Από τη μία, το κολύμπι δεν είναι απαραίτητα ένα μοναχικό σπορ. Μπορείς να πιάσεις κουβέντα μέσα στη θάλασσα, να ξεκινήσεις ομαδικά μαθήματα, αλλά και να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου στην παραλία. Να το δεις και ως τρόπο ξεκούρασης, αλλά και ως μέσο άθλησης.

Το κολύμπι επιβραδύνει το γήρας

Από σήμερα θα δεις το κολύμπι σαν το ελιξίριο της νεότητας. Μειώνει την πίεση, αυξάνει τη μυϊκή μάζα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο και αυξάνει την καρδιαγγειακή υγεία. Τέλος, η άσκηση μέσα στο νερό είναι πιο χαλαρή και ευχάριστη.