FASHION NEWS

Wear your origins: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενδυνάμωση γυναικών designers του SOFFA που πρέπει να γνωρίζεις

Unsplash

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, ποιος φτιάχνει τα ρούχα σου; Ποιος και υπό ποιες συνθήκες έχει παραχθεί αυτό το φούτερ που τόσο λατρεύεις και αγόρασες σε τιμή-ευκαιρία στις εκπτώσεις;

Η βιομηχανία της μόδας έχει κατηγορηθεί για τις κακές εργασιακές συνθήκες που υπάρχουν στα εργοστάσια μόδα οίκων μόδας και fashion brands. Και μαζί με αυτό, έρχεται να προστεθεί και το μερίδιο ευθύνης που έχει, όσον αφορά τη ρύπανση, η οποία προκαλείται από τους τόνους απορριμμάτων που ρυπαίνουν το περιβάλλον, λόγω της μαζικής κατασκευής ρούχων. Σε όλη αυτή την άσχημη πλευρά της μόδας, την οποία πολλοί προσπαθούν να αλλάξουν, έρχονται οργανισμοί όπως το SOFFA, να μας κάνουν να δούμε ότι υπάρχει εξέλιξη. Ότι υπάρχει ελπίδα ώστε να αλλάξουν οι συνθήκες με τις οποίες φτιάχνονται τα ρούχα σε πανελλήνιο αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Το SOFFA είναι το πρώτο ελληνικό κοινωνικό εργοστάσιο μόδας. Τι σημαίνει «κοινωνικό εργοστάσιο»; Πρόκειται για μια θερμοκοιτίδα δευτέρου βαθμού, που προσφέρει την δυνατότητα παραγωγής και δεν ανήκει σε έναν βιομήχανο, αλλά στα μέλη της δομής. Το SOFFA, απασχολεί γυναίκες θύματα trafficking, πρόσφυγες και άνεργους Έλληνες και χρησιμοποιεί μόνο βιώσιμα υλικά και φιλοδοξεί να γίνει ένα εργοστάσιο παραγωγής για labels του εξωτερικού.

Έρχεται, λοιπόν, να αλλάξει το τοπίο στα δυο αυτά ζητήματα που αναφέραμε πριν. Στο να «χτιστεί» ένας χώρος με καλύτερες συνθήκες εργασίας και να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, προσφέροντας βιώσιμες λύσεις στη βιομηχανία της μόδας.

Ποιος είναι ο σκοπός του SOFFA

Το SOFFA παρέχει προγράμματα εκπαίδευσης και ευκαιρίες απασχόλησης σε γυναίκες θύματα εμπορίας και γυναίκες σε κίνδυνο εκμετάλλευσης. Παρέχουν ίσες ευκαιρίες σε όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο αποκλεισμού δίνοντας τους τη δυνατότητα για κοινωνική ενσωμάτωση μέσω της εργασίας. Παράλληλα αποστολή του είναι η περιβαλλοντική αναγέννηση μέσα από μεθόδους παραγωγής μηδενικής φύρας, κυκλικής οικονομίας, χρήση ανακυκλωμένων, ανακυκλώσιμων, φυσικών, vegan και plant-based υφασμάτων.

Το “Wear your Origins” πρόγραμμα

Το SOFFA ανάμεσα στις σημαντικές ενέργειες που έχει κάνει στο παρελθόν, συνεχίζει να εξελίσσεται. Σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών. Με το όνομα “Wear your Origins”, δίνοντας την ευκαιρία σε 15 νέους σχεδιαστές και 15 γυναίκες θύματα εμπορίας και σε κίνδυνο εκμετάλλευσης, να δημιουργήσουν την πρώτη τους 100% οικολογική συλλογή στο εργαστήρι του SOFFA και να την πουλήσουν στους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα:

Βήμα 1) Ανακοινώνεται ο Διαγωνισμός Μόδας του Wear Your Origins.

>Δεκαπέντε (15) νεαρές γυναίκες προκρίνονται από την Επιτροπή Μεντόρων. → Κάθε 1 νικήτρια συνδέεται με 1 γυναίκα θύμα εμπορίας δίνοντας και σε εκείνη τη δυνατότητα να δημιουργήσει τη δική της οικολογική Capsule Collection.

>Οι 30 νικήτριες γυναίκες παρακολουθούν το 4μηνο σχεδιαστικό πρόγραμμα με workshops και mentoring από γνωστούς σχεδιαστές και επαγγελματίες μόδας.

Βήμα 2) Δημιουργία των Capsule Collections που θα φέρουν το όνομα των συμμετεχόντων και θα κατασκευαστούν στο zero waste fashion studio του SOFFA από τις εκπαιδευόμενες τεχνίτριες στα προγράμματα ενδυνάμωσης του SOFFA.

Βήμα 3) Παρουσίαση της τελική συλλογή τους σε catwalks και διεθνείς πλατφόρμες βιώσιμης μόδας του Fashion Revolution.

Βήμα 4) Προώθηση της συλλογής τους διαμέσου αποκλειστικών retailers σε όλο τον κόσμο και μέσω του online καταστήματος του SOFFA.

Γιατί να στηρίξεις το πρόγραμμα

Χορηγώντας την προσπάθεια του SOFFA, επενδύεις σε μία κοινωνική καινοτομία μέσα από την οποία νέοι σχεδιαστές, γυναίκες θύματα εμπορίας και γυναίκες σε κίνδυνο εκμετάλλευσης αποκτούν την ικανότητα να σχεδιάζουν και να υλοποιούν από την αρχή μια συλλογή ρούχων φιλική προς το περιβάλλον με χρήση φυτικών, ανακυκλώσιμων υφασμάτων, μεθοδολογία μηδενικής φύρας και κυκλική παραγωγή. Με λίγα λόγια αποκτούν δεξιότητες και ικανότητες που θα τους επιτρέψουν να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον ενώ ταυτόχρονα οι γυναίκες θύματα εμπορίας και σε κίνδυνο εκμετάλλευσης θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν την ομαλή τους ένταξη στην κοινωνία μας. Πέραν τούτου, η χορηγός εταιρεία αναδεικνύει ένα εξαιρετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσωπο, μιας και συνεισφέρει σημαντικά σε ένα μη κερδοσκοπικό πρόγραμμα που στοχεύει στην κοινωνική ισότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.