WOMEN TODAY

Η Greta Thunberg επέστρεψε στο σχολείο μετά από 1 χρόνο απουσίας. Σαν αιώνας μάς φάνηκε

AP Photo Markus Schreiber

Μπορεί να ακούς το όνομα Greta Thunberg εδώ και αρκετό καιρό, αλλά μην ξεχνάς ότι δεν έχει ενηλικιωθεί ακόμα. Η 17χρονη ακτιβίστρια άφησε το σχολείο για λίγο ώστε να κάνει εκστρατείες για την κλιματική αλλαγή αλλά τώρα ήρθε η ώρα να επιστρέψει στα θρανία.

Αν με ρωτάς πώς κατάφερε και έλειψε έναν ολόκληρο χρόνο από τις σχολικές υποχρεώσεις της, θα σου πω ότι στη Σουηδία (και σε πολλές άλλες χώρες) έχουν διαφορετικό σύστημα από το δικό μας. Οι μαθητές μπορούν να πάρουν ένα gap year, κατά το οποίο μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και να επιστρέψουν μετά στο σχολείο. Άλλοι κάνουν ταξίδια, άλλοι παίζουν όλη μέρα Playstation και άλλοι προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο. Σαν την Greta Thunberg.

Η επιστροφή της Greta Thunberg στο σχολείο

«Ο χρόνος που απείχα από το σχολείο τελείωσε και νιώθω υπέροχα που επιστρέφω», έγραψε η Greta Thunberg στο Twitter της, και πόζαρε σε ένα ποδήλατο με τη σχολική τσαντούλα και τα πλούσια μαλλιά της. Σαν ένα κλασικό κορίτσι που πηγαίνει σχολείο. Δεν ξέρουμε αν θα παρακολουθήσει σχολείο στη Σουηδία, πάντως είναι Αύγουστος και φοράει φουτεράκι.

Από τον Ιούνιο του 2019, ταξίδεψε στον Ατλαντικό με ιστιοφόρο, ελπίζοντας να αναδείξει τις εκπομπές άνθρακα που προκαλούνται από τα αεροπλάνα. Ο τελικός της προορισμός ήταν το Σαντιάγο, η πρωτεύουσα της Χιλής, όπου θα γινόταν το συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Τελικά το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη εξαιτίας των μαζικών αναταραχών στη Χιλή.

Κατά την παραμονή της στη Βόρειο Αμερική, η Greta Thunberg συνάντησε τον Barack Obama, ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών και μετακινήθηκε με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο Tesla του Arnold Schwarzenegger. Ό,τι κάνουν όλοι οι μαθητές στο gap year τους δηλαδή.