ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Νιώθεις άγχος και τρόμο λόγω του κορονοϊού; Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό

Unsplash

Η πανδημία του κορονοϊού και η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι έχει δημιουργήσει μία νέα τάξη πραγμάτων στην καθημερινότητά μας. Κι ενώ κάποιοι βρίσκουν ευχάριστους τρόπους να γεμίσουν τις ημέρες τους μαγειρεύοντας, κάνοντας δουλειές, φροντίζοντας τον εαυτό τους και δουλεύοντας από το σπίτι, δεν νιώθουν όλοι το ίδιο ευχάριστα.

Το άγχος ενυπάρχει σε όλους μας και κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση ελαφρά τη καρδία. Αυτό που αλλάζει, είναι ο βαθμός επίδρασης του άγχους στην ψυχολογία μας. Και αν αναρωτιέσαι το κατά πόσο είναι φυσιολογικό να νιώθεις έτσι, η επιστήμη σου δίνει την απάντηση.

Η έρευνα που εξηγεί γιατί νιώθεις έτσι

Υπάρχει επιστημονικός λόγος για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο εγκέφαλος σε καταστάσεις, όπως αυτή που βιώνουμε αυτήν την περίοδο. Εκδηλώνεται με σκέψεις και συναισθήματα άγχους και οφείλεται στην αβεβαιότητα. «Η ικανότητα να ανατρέχουμε σε παρελθοντικές εμπειρίες ώστε να προβλέπουμε το μέλλον, μας δίνει τη δυνατότητα του να ξέρουμε τι να περιμένουμε», μας ενημερώνει έρευνα του 2013, που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Neuroscience. Η αβεβαιότητα και το άγνωστο όμως, δεν μας δίνουν την ευκαιρία να προετοιμαστούμε, με αποτέλεσμα να δημιουργείται υπερβολικό άγχος.

Η γενική ανησυχία

«Μαθαίνουμε νέες πληροφορίες για τον ιό, σε καθημερινή βάση, και δεν έχουμε κάτι στέρεο από το οποίο μπορούμε να πιαστούμε. Ο ιός εξαπλώνεται, ενίοτε είναι ασυμπτωματικός και, προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβολιασμός. Ακόμα και αν δεν ανήκεις σε ευπαθή κοινωνική ομάδα ή δεν νοσείς, δεν παύεις να ανησυχείς για τους αγαπημένους σου ανθρώπους», εξηγεί η Δρ. Caroline Vaile Wright.

Δεν είσαι σε θέση να κάνεις σχέδια και να οργανώνεις πράγματα, γιατί δεν ξέρεις τι μέλλει γενέσθαι. Και αυτό που ακολουθεί είναι το να κάνουμε πράγματα που νομίζουμε ότι βρίσκονται στον έλεγχό μας. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες ξηράς τροφής ή χαρτιού υγείας.

Το άγχος που σου μεταδίδουν οι άλλοι

Ακόμα και αν έχεις καταφέρει να παραμείνεις ζεν, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να επηρεαστείς από το άγχος και τον πανικό των άλλων. «Μπορείς να «κολλήσεις» άνετα άγχος από τους άλλους, ειδικά τώρα που μιλάς και ανταλλάσσεις πληροφορίες περισσότερο από πριν»τονίζει η ψυχοθεραπεύτρια Sarah Crosby.

Δεν βοηθά και το social distancing

Είμαστε από τη φύση μας κοινωνικά όντα και η απομόνωση δεν βοηθά και πολύ στην ψυχολογία μας. Το κάνουμε όμως, γιατί αυτήν τη στιγμή είναι ζωτικής σημασίας να μείνουμε σπίτι.

Τι προτείνουν οι ειδικοί για το άγχος

Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την κατάσταση, αποδεχόμαστε την πραγματικότητα και σκεφτόμαστε ρεαλιστικά. «Δεν χρειάζεται να σου αρέσει η κατάσταση. Χρειάζεται απλώς να τη δεχθείς. Αποκτάς περισσότερη υπομονή και σταματάς να νιώθεις θυμό για την καραντίνα ή τον ίδιο τον ιό», συμπληρώνει η Δρ. Wright.

Τρως ισορροπημένα, δεν κάνεις υπερβολές στις αγορές αγαθών, κοιμάσαι καλά, κρατάς επαφή (έστω και από απόσταση) με τους δικούς σου ανθρώπους και, όταν το χρειάζεσαι, κάνεις ένα διάλειμμα από την υπερπληροφόρηση. Και σκεφτόμαστε αισιόδοξα. Όλα θα πάνε καλά.