ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Κορονοϊός: Το γλωσσάρι με τους όρους που πρέπει να ξέρεις

Unsplash

Τις τελευταίες ημέρες, κατακλυζόμαστε από πληροφορίες για τον κορονοϊό και οτιδήποτε τον αφορά. Οι ειδήσεις ανανεώνονται και μία επιδημία έχει μετατραπεί σε πανδημία. Είναι λοιπόν σημαντικό να ξέρουμε τι σημαίνει κάθε λέξη και πώς μεταφράζεται στην πράξη.

Ναι, έχεις ξανακούσει τη λέξη «πανδημία» και μπορείς να την εξηγήσεις. Αλλά μπορείς να καταλάβεις τη σοβαρότητα της κατάστασης; Ξέρεις τι σημαίνει να βάζεις τον εαυτό σου σε καραντίνα, ακόμα και αν δεν έχεις νοσήσει; Πάμε λοιπόν να δούμε το γλωσσάρι με τις βασικές έννοιες που απασχολούν όλον τον πλανήτη εδώ και μέρες, λόγω κορονοϊού.

Επιδημία

Η επιδημία είναι το ξέσπασμα μίας νόσου σε περιοχή ή χώρα που εξαπλώνεται αιφνίδια, όπως ο κορονοϊός, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ορίζει την επιδημία ως ξαφνική αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων σε μία νόσο.

Πανδημία του κορονοϊού

Στις 11 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τη διάδοση του κορονοϊού ως πανδημία, εφόσον εξαπλώθηκε σε 6 ηπείρους, και πάνω από 100 χώρες. Η πανδημία λοιπόν είναι η παγκόσμια διάδοση μίας νέας ασθένειας που επηρεάζει τεράστια ποσοστά ανθρώπων. «Η πανδημία δεν είναι μία λέξη που μπορούμε να αναφέρουμε ελαφρά τη καρδία» εξήγησε ο Διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, δικαιολογώντας γιατί δεν είχε ανακηρυχθεί πανδημία νωρίτερα.

Covid-19

Η κανονική ονομασία αυτού του ιού είναι SARS-CoV-2. Εμείς όμως την ξέρουμε με τα αρχικά της (Coronavirus disease 2019). O κορονοϊός πήρε το όνομά του από τα καρφιά που αναδύονται στην επιφάνειά του και μοιάζουν με κορόνες. Μιλάμε για έναν ιό που έχει αμέτρητα είδη, τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους. Ο νέος ιός ξεκίνησε από την Κίνα και πιστεύεται ότι ξεκίνησε από τις νυχτερίδες. Εφόσον τα αντιβιοτικά δεν δρουν κόντρα στους ιούς, γίνονται δοκιμές φαρμάκων για να σταματήσει η μόλυνση.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ανακηρύσσεται σε συνθήκες φυσικών καταστροφών ή πανδημίας και παρόμοιων συνθηκών υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, η Κυβέρνηση έχει τη δύναμη να πάρει έκτακτα μέτρα για να προστατεύσει το κοινό, κλείνοντας υπηρεσίες και άλλους χώρους.

Επώαση

Η περίοδος επώασης είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να εμφανιστούν τα συμπτώματα μετά τη μόλυνση. Είναι σημαντικός χρόνος για πρόληψη και έλεγχο και επιτρέπει στους ειδικούς υγείας να εντοπίσουν ποιοι έχουν εκτεθεί στον ιό και αν χρειάζονται καραντίνα. Στην περίπτωση του κορονοϊού, η περίοδος επώασης διαρκεί 2-14 ημέρες και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 5 μέρες μετά τη μόλυνση.

Κοινωνικές αποστάσεις

Μιλάμε για έναν ιό που είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή μία συναυλία. Πρέπει λοιπόν να κρατάμε σωματική απόσταση από τους άλλους ακυρώνοντας κοινωνικές εξόδους και δουλεύοντας από το σπίτι, αν αυτό είναι δυνατόν.

Καραντίνα στον κορονοϊό

Είπαμε ότι #μενουμεσπιτι για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού, ενώ φοράμε μάσκες και πλένουμε τακτικά και πολύ καλά τα χέρια μας. Η καραντίνα αναφέρεται στα άτομα που είναι ήδη άρρωστα και μένουν μακριά από τα υγιή. Στην προκειμένη περίπτωση, μένουμε όλοι σπίτι ώστε να μην νοσήσουμε και να μην θέσουμε σε κίνδυνο και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Προς το παρόν, η σύσταση φτάνει στις 14 μέρες, μέχρι να ανακοινωθεί κάποια νέα οδηγία.