ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στο σπίτι: 12 παραστάσεις να δεις από τον καναπέ σου

Ξέρεις πώς έχουν τα πράγματα αυτές τις ημέρες. Μένουμε σπίτι. Και μένουμε σπίτι γιατί αυτή είναι η υπεύθυνη στάση μας απέναντι στον κορονοϊό που έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας. Προσέχουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας με το να απομακρυνθούμε από όλες τις συνηθισμένες δραστηριότητές μας. Αυτό το διάστημα που φέρνει διάφορες σκέψεις στο νου, που προβληματίζει, μπορεί να μας χρησιμεύσει στο να αποκτήσουμε μια νέα διαφορετική σχέση με τις αγαπημένες μας αυτές συνήθειες. Όπως το να πηγαίνουμε θέατρο δηλαδή. Τα θέατρα είναι κλειστά, οι καλλιτέχνες της χώρας μας δοκιμάζονται, αλλά πολλοί από αυτούς ανεβάζουν τις δουλειές τους στο διαδίκτυο ώστε να μπορέσουμε να τις παρακολουθήσουμε ελεύθερα από τον καναπέ μας.

Σου γράψαμε ήδη για την νέα υπηρεσία παρακολούθησης παραστάσεων on demand που δημιούργησε το Θέατρο Τέχνης. Η υπηρεσία, θα προσφέρει παραστάσεις της τρέχουσας σεζόν, για ενήλικο, εφηβικό και παιδικό κοινό. Ωστόσο αυτή δεν είναι η μόνη δυνατότητα που έχεις για να παρακολουθήσεις θέατρο από το σπίτι.

Παραστάσεις από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου

Ίσως δεν το γνώριζες ως τώρα, αλλά το Εθνικό Θέατρο έχει κάνει καταπληκτική δουλειά σε ό,τι αφορά το ιστορικό αρχείο του. Αρκετές από αυτές μπορείς να τις δεις δωρεάν καθώς εκτός από το φωτογραφικό υλικό της παράστασης και το πρόγραμμά τους, έχουν μαγνητοσκοπηθεί. Κάποιες από αυτές τις συγκεντρώσαμε, απο το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου και στις προτείνουμε παρακάτω.

Έντα Γκάμπλερ (2004)

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, ανέβηκε στη σκηνή Κάππα το 2004. Πρωταγωνίστρια ήταν η Φιλαρέτη Κομνηνού στο ρόλο της Έντα Γκάμπλερ, ενώ τη διανομή συμπλήρωναν οι Μελίνα Βαμβακά, Ειρήνη Ιγγλέη, Θεμιστοκλής Πάνου, Χρύσα Σπηλιώτη, Σοφοκλής Πέππας και Κώστας Ζαχαράκης. Το έργο του Henrik Ibsen θεωρείται ένα κλασικό δείγμα του ρεαλισμού, ενώ η κεντρική ηρωίδα θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ρόλους της παγκόσμιας δραματουργίας. Σκοτεινή και μυστηριώδης η Έντα Γκάμπλερ είναι διαψεσμένη για ελευθερία και εγκλωβισμένη σε μία ζωή προδιαγεγραμμένη.

Μπορείς να δεις την παράσταση πατώντας εδώ.

Ο κύκλος με την κιμωλία (2005)

Το έργο του Berthold Brecht ανέβηκε στη σκηνή Κάππα του Εθνικού Θεάτρου το 2005 σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Πρωταγωνιστεί η Λυδία Κονιόρδου. Μαζί της οι Νίκος Μπουσδούκος, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Μελίνα Βαμβακά, Μπάμπης Σαρηγιαννίδης, Θεμιστοκλής Πάνου, Γιάννης Δεγαϊτης, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Μαρία Καντιφέ, Σωτήρης Τζεβελέκος, Ναταλία Στεφάνου, Λευτέρης Λουκάδης, Χρήστος Νίνης και Νικολέττα Βλαβιανού. Η ιστορία του έργου γνωστή. Μία υπηρέτρια διασώζει τον νεαρό διάδοχο του άρχοντα, τον οποίο η μητέρα του εγκατέλειψε. Κάποια στιγμή εκείνη επιστρέφει διεκδικώντας το παιδί της.

Μπορείς να δεις την παράσταση πατώντας εδώ

Βρυκόλακες (1997)

Στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ανέβηκε το 1997 το εμβληματικό έργο του Ibsen. Η σκηνοθεσία της παράστασης ήταν του Σπύρου Ευαγγελάτου. Πρωταγωνιστούν οι: Ελένη Χατζηαργύρη, Χρήστος Πάρλας, Ιάκωβος Ψαρράς, Δημήτρης Λιγνάδης και Μαρίνα Ψάλτη. Το δράμα της οικογένειας Άλβινγκ που βασανίζεται από τους «βρυκόλακες» των μυστικών και του σκοτεινού παρελθόντος, ήταν ένα πρωτοποριακό για την εποχή του κείμενο που προκάλεσε αντιδράσεις. Η κληρονομική ασθένεια, ο ελεύθερος έρωτας, η μυστικοπάθεια για χάρη του κοινωνικού προφίλ και η δύναμη της αλήθειας που δεν μπορεί τελικά να σβήσει τα πάντα, είναι μερικά από τα θέματα του έργου.

Μπορείς να δεις την παράσταση πατώντας εδώ.

Άλλες παραστάσεις

Εκτός του Εθνικού Θεάτρου όμως, όπως είπαμε ακόμα περισσότερες παραστάσεις διατίθεται για να τις παρακολουθήσεις διαδικτυακά. Μερικές από αυτές ξεχωρίσαμε και σου προτείνουμε παρακάτω:

Άφιξις (2017)

Η παράσταση παρουσιάστηκε στη Μικρή Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Πρόκειται για μία παράσταση της ομάδας ΠΥΡ, την ομάδα των Ιώ Βουλγαράκη, Αργύρη Ξάφη και Δέσποινας Κούρτη. Η παράσταση Άφιξις, αντλεί την έμπνευσή της και το θέμα της, από τη μνηστηροφονεία που συνέβη μετά την άφιξη του Οδυσσέα στην Ιθάκη.

Την παράσταση σκηνοθέτησε η Ιώ Βουλγαράκη. Παίζουν: Γιώργος Δικαίος, Δέσποινα Κούρτη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μαίρη Μηνά, Γιώργος Μπινιάρης, Αργύρης Ξάφης, Γιώργος Παπαγεωργίου.

Χρύσιππος (2019)

Ο «Χρύσιππος» του Δημήτρη Δημητριάδη,παρουσιάστηκε στο περσινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε σκηνοθεσία Θάνου Σαμαρά. Το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τους ηθοποιούς: Ράνια Οικονομίδου, Μιχαήλ Ταμπακάκη, Νικόλα Μίχα, Θανάση Δόβρη, Σοφία Κόκκαλη, Γιάννη Σιαμσιάρη, Αγγελική Στελλάτου και Νίκο Καραθάνο.

Εμπνευσμένος από τον μύθο του καθηλωτικά όμορφου νέου, γιου του Πέλοπα και της Νύμφης Αξιόχης που ερωτεύτηκε παράφορα και απήγαγε ο δάσκαλός του, Λάιος, ο Χρύσιππος του Δημητριάδη συμπυκνώνει ως φιγούρα τον έρωτα στην απόλυτη, πέρα από κάθε εξιδανίκευση, μορφή του. «Ο Χρύσιππος όπως λέει ο συγγραφέας, είναι η σκηνική εγκατάσταση μιας μοιραίας συνάντησης για την ανθρώπινη συνθήκη: της συνάντησης με το απόλυτο κάλλος».

Πόλεμος Βίας Διδάσκαλος (2016)

Η παράσταση, προέκυψε μέσα από το σπουδαστικό πρόγραμμα «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου» που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2016. Η κινηματογράφισή του έγινε κατά την παρουσίαση του στο Φεστιβάλ Αισχύλεια της ίδιας χρονιάς. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Λιγνάδη και του Γιάννη Παναγόπουλου και πήραν μέρος οι σπουδαστές του προγράμματος. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε και στο θέατρο Τέχνης.

Αβελάρδος και Ελοΐζα (2014)

Η εταιρεία θεάτρου Sforaris είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά τον Αβελάρδο και Ελοΐζα της το 2014 στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ακολούθησε η εκδοχή για το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός, παίζουν οι: Γιώργος Γλάστρας, Ελένη Κοκκίδου και Χριστίνα Μαξούρη.

Περιμένοντας τον Γκοντό (2018)

Η παράσταση “Περιμένοντας τον Γκοντό” του Σάμουελ Μπέκετ παρουσιάστηκε από την Ομάδα Σημείο Μηδέν στο Θέατρο Άττις – Νέος Χώρος την περίοδο από τον Μάρτιο 2018 ως Απρίλιο του 2019. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Σάββας Στρούμπος ενώ παίζουν οι Έλλη Ιγγλίζ, Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος και Χρήστος Κοντογεώργης. Πρόκειται για το πασίγνωστο έργο του Samuel Beckett, στο οποίο οι χαρακτήρες περιμένουν έναν άνθρωπο που δεν έρχεται ποτέ. Το έργο αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία δείγματα του θεάτρου του Παραλόγου.

Παραστάσεις για παιδιά

Κοπέλλια (1996)

Η Κάρμεν Ρουγγέρη στην παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου είχε δημιουργήσει θαύματα. Στη σκηνή Κατίνα Παξινού πήρε σάρκα και οστά η Κοπέλλια τής το 1996. «Σ’ αυτό το πανέμορφο χωριουδάκι, ζει ένας παράξενος γέρος που τον λένε Κοππέλιο. Μένει μόνος του σ’ ένα μεγάλο σπίτι και δεν ανοίγει ποτέ το παράθυρό του στο φως. Όλοι τον φοβούνται. Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι… τί δουλειά κάνει. Αυτή τη χρονιά ο Δήμαρχος κάνει μια δωρεά. Χαρίζει μια μεγάλη καμπάνα στην εκκλησία και διαλαλεί ότι στα εγκαίνια της καμπάνας θα γίνει μια μεγάλη γαμήλια τελετή με πολλά δώρα και τον ίδιο κουμπάρο. Τα παράθυρα του χωριού ανοίγουν, ο κόσμος στέκεται ν’ ακούσει την είδηση. Ακόμα και το παράθυρο του γερο-Κοππέλιο για πρώτη φορά φωτίζεται. Τότε… μια όμορφη κοπέλα παρουσιάζεται. Μια κοπέλα που μοιάζει πολύ στην Σουανίλντα, ένα κορίτσι του χωριού. Όλοι τρομάζουν. Νομίζουν ότι ο Κοππέλιο την απήγαγε. Καταστρώνουν ολόκληρο σχέδιο για το πώς θα την ελευθερώσουν. Ξαφνικά…»

Δες την παράσταση μαζί με τα παιδιά σου πατώντας εδώ.

Η χώρα των πουλιών (2003)

Για μικρούς και για μεγάλους είναι η παράσταση του Γιάννη Καλατζόπουλου που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο το 2003. Πρόκειται για την διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου στις Όρνιθες του Αριστοφάνη. «Στα πολύ παλιά χρόνια, οι δυο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, η Αθήνα και η Σπάρτη, βρίσκονταν σε πόλεμο. Οπως όλοι οι πόλεμοι, έτσι κι αυτός είχε φέρει στους ανθρώπους φτώχεια, βάσανα, δυστυχία. Δύο φίλοι από την Αθήνα, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, δεν αντέχουν άλλο. Φεύγουν και πάνε να βρούνε ένα πουλί, τον κυρ Εποπα, τον τσαλαπετεινό, για να τον ρωτήσουν μήπως έχει δει, από εκεί ψηλά που πετάει, καμιά πόλη, όπου οι άνθρωποι να ζουν ευτυχισμένοι».

Δες την παράσταση μαζί με τα παιδιά σου πατώντας εδώ.

Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας (2004)

Στο παιδικό στέκι του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάστηκε το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτα του Σαίξπηρ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιάννη Γ. Ιοργανίδη. Χορογράφος της παράστασης ήταν ο Φωκάς Ευαγγελινός. Το πιο διασκεδαστικό έργο του Σαίξπηρ σε μία διασκευή για παιδιά.

Δες την παράσταση μαζί με τα παιδιά σου πατώντας εδώ.

Ελίζα (1989)

Μπορεί να μην έχει την ποιότητα της ψηφιοποίησης που έχουν οι προηγούμενες παραστάσεις αλλά η Ελίζα της Ξένιας Καλογεροπούλου που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή στο Θέατρο Πόρτα, είναι μια παράσταση ιστορική. Η παράσταση είχε μαγνητοσκοπηθεί για την ΕΡΤ1 και έκανε πρεμιέρα στην τηλεόραση το 1993. Από εκεί σώζεται και το παρακάτω βίντεο για να τη δεις. Ένα μικρό κορίτσι ναυλώνει ένα καράβι από το Πλίμουθ του 1600 και με τρεις φίλους της και ένα παπαγάλο φτάνει ως τη Μαυριτανία, προκειμένου να ξαναβρεί τον αγαπημένο της. Παίζουν: Μάνια Παπαδημητρίου , Λάζαρος Γεωργακόπουλος , Μελέτης Γεωργιάδης , Αντώνης Μομπαϊτζής , Ντίνος Λύρας κ.α.