OPINIONS

Η Sydney Sweeney και τα sexy «καλά γονίδια» της κατηγορούνται για anti-woke, ακροδεξιά προπαγάνδα

Aeon/GC Images

Πώς τα «καλά γονίδια» της Sydney Sweeney σε μια διαφήμιση τζιν έγιναν η αφορμή για να ξεσπάσει μια τεράστια διαδικτυακή συζήτηση για τον ρατσισμό της σημερινής Αμερικής; Τι πήγε τόσο λάθος (ή σωστά, εξαρτάται ποια οπτική είσαι διατεθειμένη/ος να δεχτείς) με την πρόσφατη διαφήμιση των American Eagle; Είναι δυνατόν ένα διαφημιστικό σλόγκαν βασισμένο σε ένα αθώο (;) λογοπαίγνιο (genes/ jeans) να εξοργίσει τόσο τους διχασμένους Αμερικανούς ώστε οι μισοί να μιλούν για ναζιστική ευγονική της οπισθοδρομικής διαφήμισης, ενώ οι αντίπαλοι τους για πλήγμα στην πολιτική ορθότητα; Είναι η Sydney Sweeney υπόλογη επειδή δεν αρνήθηκε να γίνει το πρόσωπό της καμπάνιας; Πάρα πολλά ερωτήματα προέκυψαν από μια διαφήμιση για τζιν. 

Τι ακριβώς έγινε με τη sexy διαφήμιση τζιν της Sydney Sweeney;

Αν γαλουχήθηκες κι εσύ με τις διαφημίσεις της Brooke Shields (15 ετών όταν έγινε το πρόσωπο των Calvin Klein Jeans) και της Kate Moss με τα στενά τζιν, μπορεί να μην καταλαβαίνεις τι ακριβώς ενοχλεί στην ατάκα/ σλόγκαν “Sydney Sweeney has great jeans”. Σε πρώτη ανάγνωση. Ζούμε όμως σε εποχές βαθιάς πόλωσης και τοξικής ταξικότητας όπου οι marketeers είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας και τα «καλά γονίδια» μιας λευκής, πάρα πολύ Αμερικανίδας, ξανθιάς, αδύνατης, 27χρονης, με μπλε μάτια (ίσως) θεωρούνται η απόδειξη ότι η Αμερική έχει κάνει μια ακροδεξιά/ρατσιστική στροφή και επαινεί (αποκλειστικά) τη «λευκή υπεροχή» (σύμφωνα με τις αντιδράσεις σε TikTok, X και στα σχόλια στο Instagram). Έχει αλλάξει το πολιτικό και πολιτιστικό τοπίο από τότε που η ανήλικη Brooke Shields διαφήμιζε τζιν.

Τα υπέροχα τζιν που φοράει στη διαφήμιση η Sydney Sweeney ξεσήκωσαν πολιτική θύελλα 

Η πρωταγωνίστρια των Euphoria και του The White Lotus είναι μια ηθοποιός που έγινε διάσημη και για το σώμα της (αν με ρωτάς, δεν βλέπω κανένα κακό, αρκεί η ίδια να ελέγχει την όποια αντικειμενοποίηση της) είναι το πρόσωπό της φθινοπωρινής καμπάνιας των American Eagle. Μια σέξι καμπάνια για τζιν βασισμένη σε ένα λογοπαίγνιο για τα καλά γονίδια της 27χρονης ηθοποιού (σε ένα κλιπ η Sydney Sweeney σβήνει τη λέξη genes, δηλαδή γονίδια, και την αντικαθιστά με τη λέξη jeans, δηλαδή τζιν). Γιατί; Γιατί φορά το The Sydney Jean, τζιν που φέρουν ένα μοτίβο πεταλούδας που αντιπροσωπεύει την ευαισθητοποίηση της εταιρίας για την ενδοοικογενειακή βία.

Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στο Crisis Text Line, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προσφέρει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη 24/7. Και που είναι το κακό στο λογοπαίγνιο Good Genes; Είναι μια φράση που ιστορικά χρησιμοποιείται για να γιορτάσει τη λευκότητα, τα αδύνατα σώματα και την ελκυστικότητα. Αυτό κάνει αυτή την καμπάνια να φαίνεται ως μια άστοχη κίνηση μάρκετινγκ.

Στην Washington Post έγραψαν ότι τελευταία μας τροφοδοτούν με πολλές εικόνες αδύνατων γυναικών, λευκότητας και αμετανόητης πορνογραφίας, με παράδειγμα το πρόσφατο εξώφυλλο του άλμπουμ της Sabrina Carpenter.

Πώς η Sydney Sweeney έγινε το πρόσωπο της «λευκής υπεροχής» εξαιτίας μιας διαφήμισης;  

Μήπως είναι το σέξι κορίτσι της διπλανής πόρτας που θέλει η αμερικανική αγορά την εποχή του Trump; Υπάρχει πολιτικό υπονοούμενο πίσω από μια διαφήμιση τζιν με ακτιβιστικό περιεχόμενο; Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει πολιτικό ρήγμα στην Αμερική. Και η συντηρητική κουλτούρα επικροτεί την επιστροφή σε ένα οικείο, Americana mainstream. Με παραδοσιακά, μη συμπεριληπτικά πρότυπα ομορφιάς που ταιριάζουν σε πατριαρχικές κοινωνίες. Τα γονίδια κληροδοτούνται από τους γονείς λέει η Sydney Sweeney στο διαφημιστικό βίντεο κι αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις.

Το Internet ανακάλυψε ότι η ηθοποιός έχει Γερμανικό ποιμενικό, τη Sully κι αυτό έκανε κάποιους να μιλήσουν για τη Γερμανία του 1939 (αρκετό Internet για εμένα σήμερα).

Η μετοχή της εταιρίας εκτοξεύτηκε. 

Που καταλήγω; 

Δεν πρόκειται μόνο για τα τζιν. Η όλη συζήτηση έχει προκληθεί για το ποιο θα είναι το πρόσωπο των «καλύτερων γονιδίων» της Αμερικής. Είναι δύσκολο να μην ερμηνεύσει κανείς τα πάντα στην ποπ κουλτούρα ως δημοψήφισμα για το τι σημαίνει η Αμερική στις μέρες μας.

Και οι επαγγελματίες του μάρκετινγκ (ειδικά στη μόδα) φαίνεται να το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά, όπως αποδεικνύει αυτή η καμπάνια. Τι άλλο κατάλαβα; Το σεξ συνεχίζει να πουλάει σαν φρεσκοφουρνιστό ψωμί (με αλεύρι χωρίς γλουτένη γιατί έχουμε και 2025).

Τι συμπέρασμα βγάζει ο μέσος διαφημιστής; 

Η «επιτυχία» αυτής της διαφήμισης- η πρόκληση άλλης μιας αξιοξέχαστης viral διαμάχης και συζήτησης και η μεγάλη άνοδος της μετοχής- θα εμπνεύσει περισσότερες μάρκες να δοκιμάσουν το ίδιο.