FITNESS

4 πόνοι κατά τη διάρκεια της γυμναστικής που δεν πρέπει να αγνοήσεις

iStock

Η σημασία της γυμναστικής είναι πολυεπίπεδη και σημαντική για τη συνολική ευημερία μας. Η τακτική άσκηση βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, ενισχύει τους μύες και τα οστά, βοηθά στον έλεγχο του βάρους και του μεταβολισμού κι έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία, μειώνοντας το στρες και βελτιώνοντας τη διάθεση.

Ειδικότερα, μετά από μια προπόνηση αισθάνεσαι καλύτερα τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Αποκτάς μεγαλύτερη ευλυγισία, νιώθεις λιγότερο πόνο στη μέση ή στα γόνατα και μεγαλύτερη σωματική μυϊκή δύναμη. Αλλά υπάρχουν και μερικές φορές που οι αισθήσεις που συνοδεύουν μια έντονη γυμναστική που δεν είναι ακριβώς, ας πούμε, ευχάριστες. Συμβαίνει συχνά μετά από μια έντονη προπόνηση να νιώθεις «κάψιμο» σε ορισμένα τμήματα του σώματος, όπως και όταν ανεβαίνεις επίπεδο στην προπόνησή σου. Παρόλα αυτά  υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα σε αυτή την ενόχληση και στον πόνο που μπορεί να σηματοδοτεί ένα σοβαρό θέμα υγείας.

Στη 2η περίπτωση πρέπει να διακόψεις την προπόνηση και είτε να ζητήσεις άμεση ιατρική βοήθεια, είτε να παρακολουθήσεις την κατάσταση, για να δεις εάν βελτιώνεται ή επιδεινώνεται. Δες παρακάτω 4 πόνους που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, γιατί αυτά τα συμπτώματα είναι σημαντικά και τι μπορείς να κάνεις για να τα αντιμετωπίσεις.

4 πόνοι στη γυμναστική που δεν πρέπει να αγνοήσεις

4 πόνοι στη γυμναστική που δεν πρέπει να αγνοήσεις iStock

Άρθρωση που είναι ασταθής

Αν το γόνατο, το ισχίο ή ο ώμος σου δίνει την αίσθηση ότι θα «λυγίσει» ή ότι δεν είναι σταθερό, δώσε προσοχή. Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα σε κάποιο μέρος της δομής της άρθρωσης, το οποίο να την εμποδίζει να λειτουργήσει σωστά – για παράδειγμα, οι σύνδεσμοι ή ο χόνδρος που κρατούν τον ώμο στη θέση του, μπορεί να έχουν υποστεί ρήξη, να έχουν τεντωθεί υπερβολικά ή να έχουν αποκολληθεί.

Η αστάθεια μπορεί επίσης να προκύψει όταν το σώμα σου αντιλαμβάνεται βλάβη σε μια περιοχή και σταματά τις μυϊκές συσπάσεις γύρω από την άρθρωση, για να αποτρέψει ή να ανακουφίσει τον πόνο.

Οξύς, επαναλαμβανόμενος και σε συγκεκριμένο σημείο

Ένας ξαφνικός, οξύς πόνος μπορεί να δείχνει θλάση σε τένοντα ή μυ, τραυματισμός που συμβαίνει όταν ο ιστός τεντώνεται υπερβολικά ή σκίζεται. Αν ο πόνος είναι εντοπισμένος και ιδιαίτερα ευαίσθητος σε ένα σημείο, αυτό μπορεί να είναι σοβαρή ένδειξη τραυματισμού.

Είναι καλό να συμβουλευτείς έναν γιατρό ή φυσικοθεραπευτή, ειδικά αν ο πόνος είναι έντονος ή δεν περνάει με ξεκούραση. Η έντονη διόγκωση ή οι μώλωπες είναι επίσης σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ρήξη τένοντα, απαιτείται ιατρική φροντίδα για σωστή αποκατάσταση.

Πόνος στο στήθος ή δύσπνοια που δεν υποχωρεί

Έντονη προπόνηση μπορεί να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς, την αναπνοή και να προκαλέσει ένα κάψιμο στο στήθος ή στους πνεύμονες, αυτό είναι φυσιολογικό. Όμως, αν ο πόνος στο στήθος ή η δύσπνοια είναι έντονα και δεν βελτιώνονται όταν μειώσεις την ένταση, μπορεί να είναι σημάδι εμφράγματος ή άλλου σοβαρού καρδιολογικού επεισοδίου, προειδοποιεί ειδικός. Ιδιαίτερα αν αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ πιο έντονα από ό,τι έχεις συνηθίσει σε παρόμοια άσκηση.

Οξύς πόνος, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα

Αν ο πόνος ξεκινά από την πλάτη ή το ισχίο και επεκτείνεται προς το χέρι ή το πόδι, είναι πιθανό να μην πρόκειται απλώς για μυϊκό πρόβλημα, αλλά για συμπίεση ή βλάβη νεύρου, πιθανόν ξεκινώντας από τον αυχένα ή κάποιο σημείο της σπονδυλικής στήλης.

Ομοίως, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα μπορεί να προκληθούν από πίεση σε νεύρο λόγω πρηξίματος. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να υποδηλώνουν αγγειακά προβλήματα, όπως η περιφερική αρτηριακή νόσος, στην οποία περιορίζεται η ροή αίματος στα άκρα. Αν τα συμπτώματα δεν φεύγουν όταν σταματήσεις την άσκηση ή επανεμφανίζονται μόλις ξεκινήσεις ξανά, πρέπει να απευθυνθείς σε γιατρό για να εντοπιστεί η αιτία και να αποφευχθούν πιο σοβαρές επιπλοκές.