Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2: 6 παράξενα συμπτώματα που ίσως δεν ξέρεις
- 13 ΙΟΥΛ 2025

Ίσως γνωρίζεις τα «κλασικά» συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2. Όμως υπάρχουν και συμπτώματα, λιγότερο γνωστά, ακόμη και παράξενα σημάδια που είναι εύκολο να αγνοηθούν ή να αποδοθούν σε άλλες αιτίες.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια πάθηση που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. Παρ’ όλα αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είτε αγνοούν τα συμπτώματά του είτε δεν γνωρίζουν ότι τα έχουν. Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη αναγνώριση των μη συνηθισμένων συμπτωμάτων μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές.
Τα πιο κοινά συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2
Πριν δούμε τα «παράξενα» σημάδια, να θυμίσουμε μερικά από τα πιο γνωστά:
- Θολή όραση
- Συχνή ούρηση
- Έντονη πείνα ή δίψα
- Κόπωση
- Απότομες αλλαγές βάρους
- Πληγές που αργούν να επουλωθούν
- Μούδιασμα ή αίσθηση «τρυπήματος» στα άκρα
Παράξενα (και εύκολα παραβλέψιμα) συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2
1. Παράξενες αλλαγές στο βάρος
Αν χάνεις ή παίρνεις βάρος χωρίς λόγο, αυτό μπορεί να σχετίζεται με τον διαβήτη. Η συχνή ούρηση προκαλεί αφυδάτωση και απώλεια θερμίδων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, η κατακράτηση υγρών λόγω κακής κυκλοφορίας μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο σε πόδια και αστραγάλους. Έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη περίμετρος λαιμού ίσως σχετίζεται με την ινσουλινοαντοχή.
Πότε να απευθυνθείς στον γιατρό: Όταν οι αλλαγές στο βάρος σου δεν έχουν προφανή αιτία.
2. Ξηροστομία και ευαίσθητα ούλα
Αν έχεις συνεχώς στεγνό στόμα ή αιμορραγούν τα ούλα σου παρά την καλή στοματική υγιεινή, ίσως φταίει ο διαβήτης. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, μειώνουν την παραγωγή σάλιου και αυξάνουν τα βακτήρια, οδηγώντας σε ουλίτιδα και προβλήματα στα δόντια.
Συμβουλή: Μην αγνοείς προβλήματα στο στόμα και μίλα στον/στη γιατρό σου ή τον/την οδοντίατρό σου.
3. Αίσθηση καψίματος στα πόδια
Νιώθεις ότι περπατάς πάνω σε καυτή άσφαλτο, χωρίς να υπάρχει λόγος; Μπορεί να είναι διαβητική νευροπάθεια. Πρόκειται για νευρική βλάβη από παρατεταμένα υψηλά επίπεδα σακχάρου.
Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις: αίσθημα «καψίματος», μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα πόδια, ειδικά αν επιμένουν.
4. Επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις ή ουρολοιμώξεις
Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για λοιμώξεις από μύκητες ή ουρολοιμώξεις, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η περίσσεια σακχάρου στο αίμα και στα σωματικά υγρά (όπως ούρα ή ιδρώτας) δημιουργεί ιδανικό περιβάλλον για βακτήρια.
5. Σκούρες κηλίδες στο δέρμα
Οι σκοτεινές, βελούδινες περιοχές γύρω από τον λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα μπορεί να δείχνουν ινσουλινοαντίσταση –ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για διαβήτη τύπου 2.
Αυτή η κατάσταση ονομάζεται acanthosis nigricans και είναι συχνή σε άτομα με αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης.
6. «Ομίχλη» εγκεφάλου και κυκλοθυμία
Η νοητική σύγχυση ή η δυσκολία στη συγκέντρωση μπορεί να σχετίζεται με υψηλό σάκχαρο. Επίσης, τα επίπεδα σακχάρου επηρεάζουν τη διάθεση, οδηγώντας σε ευερεθιστότητα ή αλλαγές συναισθήματος.
Συμπτώματα: Ξεχνάς λέξεις, χάνεις τη σειρά σου στη συζήτηση ή σε ενοχλούν μικρά πράγματα υπερβολικά.
Ο διαβήτης τύπου 2 δεν εμφανίζεται πάντα με τα «κλασικά» συμπτώματα. Μερικά από τα σημάδια μπορεί να φαίνονται άσχετα ή να μοιάζουν με απλές ενοχλήσεις – όμως δεν πρέπει να αγνοούνται.
Αν παρατηρείς παράξενες αλλαγές στο σώμα σου ή συμπτώματα που επιμένουν, μίλα με τον/τη γιατρό σου. Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή διαχείριση μπορούν να προλάβουν σοβαρές επιπλοκές.
Θυμήσου: Όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσεις τα σημάδια, τόσο πιο εύκολα μπορείς να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τον διαβήτη.