PUBLI

VICE SPECIALS: «Η ιστορία πίσω από τις αντιδράσεις στο σχολείο του Περάματος»

Την Κυριακή 30 Απριλίου, στις 00.15 μετά τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει στον ANT1, το ντοκιμαντέρ με τίτλο «H ιστορία πίσω από τις αντιδράσεις στο Σχολείο του Περάματος», συγκεκριμένα για την υποδοχή παιδιών προσφύγων στο Δημοτικό σχολείο του Νέου Ικονίου.

Στο Δημοτικό σχολείο του Νέου Ικονίου στο Πέραμα, τον Ιανουάριο του 2017, οι γονείς των μαθητών, αντέδρασαν στην είδηση ότι παιδιά προσφύγων θα φοιτήσουν στο ίδιο σχολείο με τα δικά τους. Ανάμεσα στους γονείς που διαμαρτύρονταν έξω από το σχολείο, οι κάμερες κατέγραψαν και τον υπόδικο βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγό. Πώς βρήκε χώρο η Χρυσή Αυγή σε ένα σχολείο; Και τι συμβαίνει πραγματικά στο Πέραμα, έναν δήμο που έχει δοκιμαστεί από την ανεργία αλλά και τις επιθέσεις της ακροδεξιάς;

Το VICE ξεκίνησε την έρευνά του στο Δημοτικό σχολείο του Νέου Ικονίου, στην είσοδο της πόλης, εκεί όπου τον περασμένο Γενάρη γονείς προσπάθησαν να σταματήσουν την υποδοχή παιδιών προσφύγων από τη δομή του Σχιστού. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας εξηγούν στην κάμερα του VICE τι συμβαίνει στο Πέραμα, παραθέτοντας τα επιχειρήματά τους.

Μία δεκαετία μετά την κατάρρευση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, ο αντιδήμαρχος Τάκης Καραγιαννάκης, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς και ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης περιγράφουν πώς έχει διαμορφωθεί η περιοχή και πώς η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, με επιθέσεις αλλά και «μετωπικά σχήματα».

 

Συνεχίζοντας την έρευνα στο σημείο εκτέλεσης μερικών από τις πιο βίαιες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, η δημοσιογραφική ομάδα του VICE συναντά τον Άχμεντ Σάαντ, ιδιοκτήτη ιχθυοπωλείου στην πόλη, ο οποίος μιλά για τη δική του περιπέτεια, καθώς για και τους μαθητές – πρόσφυγες που πάνε σχολείο στην Ελλάδα.

Τέλος, το ντοκιμαντέρ μεταδίδει από το 1ο Γενικό Λύκειο Περάματος, το σχολείο που καθημερινά δίνει μία ξεκάθαρη απάντηση απέναντι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Ο λυκειάρχης, με φόντο την πρόβα της σχολικής θεατρικής ομάδας, όπως και οι μαθητές – εκπρόσωποι του 15μελούς Συμβουλίου, εκφράζουν στην κάμερα, με τον πιο απλό και ταυτόχρονα εύστοχο τρόπο, τη στήριξή τους προς τους πρόσφυγες συμμαθητές τους.

Έρευνα – Παραγωγή: Γιάννης Παναγιωτόπουλος

Σκηνοθεσία – Δ/νση Φωτογραφίας: Γιώργος Hλιόπουλος

Μοντάζ: Στεφανία Γιαννίκου

Ηχοληψία: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος

Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ VICE Specials στο επίσημο minisite της εκπομπής: http://www.antenna.gr/minisites/vice/vicespecials