ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η συνταγή για γλυκό που πρέπει να δοκιμάσεις αν είσαι Τοξότης

Κάθε ζώδιο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του έχει τα αντίστοιχα τους ημιπολύτιμους λίθους και κρυστάλλους που του ταιριάζουν και αντίστοιχα τη δική του εποχή, το κατάλληλο ποτό για αυτόν, αλλά και τη συνταγή για γλυκό. Στο βιβλίο ''Η γεύση των ζωδιών'' της Χριστίνας Θεοχάρη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, μπορείς να βρεις την κατάλληλη συνταγή για το ζώδιο σου, αλμυρή και γλυκιά, που αξίζει να δοκιμάσεις.

Σε αυτό το post θα μιλήσουμε για το γλυκό που πρέπει να δοκιμάσει το 9ο ζώδιο του κύκλου, οι προληπτικοί και καλότυχοι Τοξότες, οι οποίοι έχουν την τιμητική τους για λίγες ακόμα. Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο, η γελαστή, αυθόρμητη φύση του Τοξότη τον κάνει έναν πολύ ζεστό οικοδεσπότη, που θα υποδεχτεί τους καλεσμένους του στην κουζίνα, αφού θα μαγειρέψουν όλοι μαζί παρέα. Σημειώνεται επίσης ότι είναι λάτρης του νέου και του διαφορετικού και δε θα διστάσει ποτέ να μαγειρέψει μια εξωτική συνταγή που έφερε μαζί του από κάποιο μακρινό ταξίδι του, ενώ δεν ακολουθεί σχεδόν ποτέ κατά γράμμα τις οδηγίες, αλλά ο αυτοσχεδιασμός σε συνδυασμό με τη διαίσθησή του φέρνουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αγαπημένα βότανα, φυτά και μπαχαρικά του Τοξότη είναι η κανέλα, ο κουρκουμάς, η σημύδα και το φασκόμηλο, ενώ πολύ ωφέλιμα για τους Τοξότες είναι η καρύδα, η παπάγια και το μοσχοκάρυδο.

Το γλυκό που του ταιριάζει είναι το κανταΐφι με αποξηραμένα φρούτα και σος garam masala.

Υλικά

Για το κανταΐφι

500 γρ. κανταΐφι

100 γρ. καρύδια

100 γρ. φιστίκια Αιγίνης

100 γρ. ξερά βερίκοκα

100 γρ. ξερά δαμάσκηνα

100 γρ. ξερά σύκα

100 γρ. χουρμάδες

250 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος

φιστίκια Αιγίνης για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι

600 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

400 ml νερό

φλούδα από 1 λεμόνι

χυμό από 1/2 λεμόνι

Για τη σάλτσα μαυροδάφνη με Garam Masala

125 ml μαυροδάφνη

1 1/2 κ.σ μείγμα Garam Masala*

180- 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

2 κ.σ νερό

*Κλασικό ινδικό μείγμα που περιλαμβάνει μαύρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, κανέλα, κύμινο, κάρδαμο, αστεροειδή γλυκάνισο, δάφνη, τζίντζερ και κόλιανδρο σε σκόνη σε ίσες ποσότητες.

Εκτέλεση

1. Τρίβουμε τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης σε χοντρά κομμάτια στο μούλτι. Ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε μικρά κυβάκια και τα αναμειγνύουμε με τα καρύδια και τα φιστίκια.

2. Ξαίνουμε καλά το κανταΐφι για να μαλακώσουν οι ίνες του και το χωρίζουμε σε 20-25 λωρίδες. Παίρνουμε μια λωρίδα κανταΐφι, βάζουμε στη μέση της 1 κ.σ γέμιση και το τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετούμε τα ρολά μέσα σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ (28×19 εκ.) το ένα δίπλα στο άλλο κολλητά.

3. Λιώνουμε το βούτυρο γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, περιχύνουμε καλά τα κανταΐφια ώστε να πάει παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 45-50 λεπτά περίπου, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει καλά.

4. Λίγο πριν το βγάλουμε από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα για 3-4 λεπτά (από το σημείο βρασμού). Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και βγάζουμε το κανταΐφι από το φούρνο. Όσο είναι καυτό, το περιχύνουμε σιγά- σιγά με το ζεστό σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.

5. Τελευταία ετοιμάζουμε τη σάλτσα μαυροδάφνης και Garam Masala. Διαλύουμε το μείγμα στο νερό και βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για 6-7 λεπτά και, μόλις αρχίσει να πήζει, δυναμώνουμε τη φωτιά για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια αποσύρουμε. Πασπαλίζουμε το σιροπιασμένο κανταΐφι με φιστίκια Αιγίνης και ρίχνουμε από 1 κ.σ από τη σάλτσα μαυροδάφνης- Garam Masala σε κάθε κομμάτι.