ΜΟΔΑ

Η avant-garde τέχνη της Αλεξίας Λαπιώτη

Δε θα γινόταν η συνέντευξη αυτή να ξεκινήσει με άλλη φράση, πέρα από αυτή. Η Αλεξία Λαπιώτη είναι μία τρελή, τρελή σχεδιάστρια.

Έτσι λοιπόν θα σας συστήσουμε το κορίτσι που κρύβεται πίσω από το brand ”Sinister”. Είναι ωραίος τύπος η Αλεξία. Χαλαρή, άνετη, κοινωνική, με πλατύ χαμόγελο. Με υποδέχεται στο σπίτι-ατελιέ της στην πλατεία Βραζιλίας φορώντας ένα μακρύ μαύρο φόρεμα.

”Φοράω μόνο μαύρα. Μου αρέσει το μαύρο, το λευκό και το nude. Η σχεδιαστική μου άποψη ταυτίζεται και με το προσωπικό μου στιλ. Το μαύρο είναι ένα χρώμα που σου λέει ‘δε σε ενοχλώ’ για αυτό και ταιριάζει με όλα. Όταν δεν είναι καλά φορά χρώμα. Έχω μία ροζ ζακέτα” θα μου πει μετά την πρώτη χειραψία.

Θέλω να μάθω πως αποφασίζει να γίνει σχεδιάστρια και φυσικά με περιμένει μία μεγάλη έκπληξη. ”Ξεκίνησα να σπουδάζω ψυχολογία με σκοπό να κινηθώ προς την εγκληματολογία αλλά ανακάλυψα πως δεν με ενδιαφέρουν τόσο πολύ τα προβλήματα των άλλων ανθρώπων. Σταματώ ένα εξάμηνο πριν πάρω πτυχίο. Δεν ήμουν από τα παιδιά που σχεδίαζαν στα βιβλία, ούτε το κορίτσι που δοκίμαζε ρούχα. Ήμουν μία ζωή πολύ χύμα. Δεν είχε περάσει από το μυαλό μου να γίνω σχεδιάστρια. Πηγαίνω στους Celebrity Skin για να κάνω την πρακτική μου πάνω στην ενδυματολογία και τότε με πήγε μόνο του”.

 

Αφού σας το είπα. Είναι τύπος φοβερός η Αλεξία. Μη μπορώντας να αποφασίσει τα επαγγελματικά της βήματα, αφήνει τη ζωή να την πάει. Η αρχή ήταν ένα πείραμα και ένα δικό της προσωπικό στοίχημα που τελικά βγήκε, τελικά έπρεπε να γίνει σχεδιάστρια.

Μαθαίνει τα πάντα δίπλα στον Δημήτρη Στρέπκο των Celebrity Skin και εδώ και ένα χρόνο έχει αφιερωθεί στους Sinister. Τη σχεδίαση την αγαπά γιατί είναι μαγική. Μία κλωστή μπορεί να πάρει ζωή και να γίνει ένα καταπληκτικό ρούχο.

Σχεδιάζει κατεξοχήν ανδρικά ρούχα όμως οι γυναίκες φαίνεται πως έχουν βρει κάτι στις δημιουργίες της. ”Πουλάμε στις γυναίκες ανδρικά ρούχα γιατί είναι ευκολοφόρετα και έχουν στιλ. Τα ανδρικά είναι πολύ πιο δύσκολα στην κατασκευή σε σχέση με τα γυναικεία. Μπορώ να σου φτιάξω φόρεμα με μία ραφή, ενώ το ανδρικό έχει πάρα πολλή δουλειά.”

Της αρέσουν οι μονοχρωμίες, τα καθαρά πατρόν και η τέχνη του οριγκάμι.

Χρησιμοποιεί τεχνοτροπίες αναδίπλωσης ακόμα και στο ύφασμα γιατί όπως χαρακτηριστικά μου λέει: ”Έχω τρελό κόλλημα με την ιαπωνική avant-garde. Με γοητεύουν οι ιαπωνικές γραμμές. Μαύρο, κίνηση, τομισμένοι ώμοι, φαρδιά παντελόνια που στενεύουν κάτω και οτιδήποτε είναι oversized μου τραβά την προσοχή”.

 

Είναι ιδιαίτερη. Το είχα καταλάβει όταν την είδα στην Athens Xclusive Designers Week, στην οποία κέρδισε το βραβείο “Best Catwalk”, ένα από τα τρία New Designer Awards by Coca-Cola light με έπαθλο ένα short course στο Saint Martins του Λονδίνου. Έχει ξεκάθαρη εικόνα για αυτό που κάνει, για το αποτέλεσμα που θέλει να προβάλει.

Μαζί στον καναπέ του ατελιέ της και ο βοηθός της ο Πέπε. Μαζί φτιάχνουν τα πάντα στο χέρι. Περνούν ώρες ατελείωτες πάνω από ένα κομμάτι δέρμα για να καταφέρουν να του δώσουν τη μορφή που έχουν στο μυαλό τους. Χρησιμοποιούν ακριβά υλικά όπως το κρεπ, τα μεταξωτά, τα ολόμαλλα και τα κοντότριχα βελούδα.

Θεωρώ πως αυτό που κάνουμε είναι τέχνη. Τα ρούχα μας είναι πολύ θεατρικά και έχουν μία αισθητική dark με BDSM στοιχεία.

Το ρεύμα της avant-garde ήταν αυτό που ενίοτε την γοήτευε. Όταν πια βρέθηκε στους Celebrity Skin αυτό επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά.

Ρωτώ για αγαπημένους σχεδιαστές. Βγάζουμε από τη λίστα τον Δημήτρη Στρέπκο και την Ελένη Μπάρλα ως δεδομένους και ξεκινάμε. ”Θαυμάζω τη Rei Kawakubo από τους Comme des Garçons, τον Yohji Yamamoto, τον Rick Owens και τον Karl Lagerfeld γιατί ενώ δεν είναι το στιλ μου, είναι μεγάλη περσόνα. Από Έλληνες θεωρώ κορυφαίους τον Δημήτρη Πέτρου και τον Σωτήρη Γεωργίου.”

 

Μου μιλά και νιώθω την ιδιαιτερότητά της, χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω τι είναι αυτό που με εντυπωσιάζει. Είναι εκκεντρική ενώ είναι απλή. Είναι πληθωρική ενώ ταυτόχρονα είναι μία ”ήσυχη” παρουσία. Έχει κάτι αυτό το κορίτσι που σε κάνει να την προσέξεις χωρίς να το επιζητεί.

”Δεν είμαστε παιδιά που ακολουθούμε τη μόδα, κάνουμε μόδα. Είναι διαφορετικό το ένα από το άλλο και πολύ σημαντικό να το διαχωρίσουμε”. Συνειδητοποιημένη, επαγγελματίας, με άποψη και στιλ προσωπικό. Για αυτό μας αρέσεις Αλεξία.

 

Το Ladylike.gr παίζει τη μόδα στα δάχτυλα

Βάλε Έλληνες σχεδιαστές στην καθημερινότητα σου

Οι Mi-Ro, o Renoir και οι selfies στην πασαρέλα

Όσα ξεχωρίσαμε στην 16η Athens Xclusive Designers Week

6 Έλληνες σχεδιαστές σχολιάζουν το στιλ της Lady Gaga