ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Ίαν Στρατής δεν είναι αυτός που είδες στο X-Factor

Όλα ξεκίνησαν όταν εκεί που απλά χαζεύεις τηλεόραση το 2016, ένας τύπος ο οποίος συστήνεται ως Ίαν, εμφανίζεται στη σκηνή του X-Factor, τραγουδάει ένα συγκλονιστικό "Gorilla", μιλάει με πρωτοφανές, για την ελληνική τηλεόραση, attitude, και την επόμενη μέρα όλοι στο γραφείο συζητάμε για την περίπτωσή του.

Ο Ίαν Στρατής έκανε χαμό με τη συμμετοχή του στο talent show του ΣΚΑΪ και – για μένα – όχι άδικα, αν και κάποιες φορές η “εριστική περσόνα” του γινόταν μεγαλύτερο θέμα από το ταλέντο του. Πράγμα απολύτως άδικο, αφού το ταλέντο υπάρχει, αλλά η αυθάδεια όχι.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Βρεθήκαμε στο Κολωνάκι, μετά από 18 περίπου μήνες από τον πραγματικό χρόνο που θα ήθελα να είχαμε βρεθεί (πρώτη φορά με στήνουν τόσο), με τον Ίαν να χτυπάει συνεχώς ρυθμικά τα χέρια του στο τραπέζι και να έχει το ένα ακουστικό στα αυτιά του. Το ίδιο βράδυ θα παίξει τον ρόλο του Claude, στο musical “Hair”, ενώ παράλληλα πρωταγωνιστεί και στον “Μολυβένιο Στρατιώτη”. Σε λίγο καιρό θα τον δούμε σε έναν μικρό ρόλο στο “Grease”, ενώ θα κυκλοφορήσει και το πρώτο single που ετοιμάζει με τη μπάντα του, τους Mad Street. “Είχα κάνει παλιά μια παράσταση musical και μου άρεσε πολύ. Με ενδιέφερε πολύ ο συνδυασμός, φωνής, υποκριτικής, και χορού και μου αρέσει να κάνω challenging myself και ήμουν μέσα full”, μου λέει ενώ κουνάει με βεβαιότητα το κεφάλι του.

– Τι θες να κάνεις εκτός από musical και δίσκο με τους Mad Street;

Τίποτα. Είμαι πολύ χαρούμενος. Άμα πετύχει η μπάντα, νομίζω ότι θα ‘μαι πολύ χαρούμενος. Αυτό θέλω να κάνω. Να γυρνάω ιδανικά ολο τον κοσμο και να κάνω live. Το θέατρο είναι κάτι που μου έχει κεντρίσει λίγο το ενδιαφέρον επειδή έλεγαν ότι “σιγά μη μπορώ να το κάνω”. Απλά έδειξα ότι μπορώ να το κάνω και αυτό.

– Δηλαδή θα κάνεις κάτι που δε σ’ αρέσει απλά και μόνο από αντίδραση;

Όχι. Είμαι φουλ αντιδραστικός, αλλά δεν θα κάνω κάτι που δεν μου αρέσει επειδή οι άλλοι πιστεύουν ότι δε μπορώ να το κάνω. Μου έχουν πει να κάνω talent show, να είμαι παρουσιαστής, να κάνω backstage, αλλα δεν ήθελα. Δεν θέλω να κάνω τηλεόραση.

Υπάρχει κάποια μουσική που σνομπάρεις;

– Λίγο τη house, λίγο το ελληνικό, αυτά.

To Χ-Factor

“Ήμουν λίγο αρνητικός σε όλα γιατί δεν ήθελα να δείξω πώς είμαι και δεν γούσταρα. Ήθελα να αρέσει στο κοινό που σνόμπαρα το show. Το έκανα γιατί τα πιο πολλά παιδιά που ξέρω τα σνομπάρουν αυτά και ήταν λίγο σαν κοροϊδία το ότι δήλωσα συμμετοχή και πήγα. Σαν ειρωνεία. Δεν ξέρω. Απλά μου ήρθε να το κάνω εκείνη τη στιγμή και το έκανα”.

Τελικά μου άρεσε το X-factor γιατί επέλεγα τα δικά μου κομμάτια και έκανα ό,τι ήθελα, άρα εγώ τους έβαζα τους κανόνες.

 

“Τον πρώτο καιρό φρίκαρα λίγο με τον κόσμο, αλλά φεύγει αυτό έτσι κι αλλιώς. Με σταματούσαν από ‘δω κι από ‘κει. Λογικό είναι. Βλέπεις τον άλλον στην τηλεόραση και λες “ωω αυτός από την τηλεόραση”.

– Περίμενες ότι δεν θα κερδίσεις;

– Σίγουρα ήθελα να κερδίσω αλλα περίμενα οτι δεν θα συμβεί.

– Λόγω ταπεινότητας ή λόγω Κύπρου;

– Λόγω Κύπρου.

(*Ο Ίαν βγήκε δεύτερος στο X-Factor, αφού την πρωτιά κατέκτησε ο Ανδρέας Λέοντας από την Κύπρο)

Τα social media

Μια βόλτα στα social media του Ίαν και αν έχεις ένα κάποιο κριτικό μάτι καταλαβαίνεις ποια post γίνονται από καρδιάς και ποια δεν είναι από εντελώς δική του πρωτοβουλία. “Δεν το είχα καθόλου με τα social media, μόνο facebook είχα και εκεί ήμουν πολύ troll. Kαι μετά αφού απέκτησα 5000 φίλους και 20000 followers, έκανα μαλακίες και ανέβαζα “Χριστός Ασβέστη” και “Πλοκάμι του Καρχαρία” και τέτοια. Μετά κατάλαβα ότι έχει λίγο παραπάνω influence απ ό,τι θα ήθελα κι ότι τα κοριτσάκια δεν είναι κάποιος που καταλαβαίνει την κοροϊδία και την ειρωνεία σε όλο αυτό. Έχουν ανεβάσει ακόμα κι άρθρα ότι ο Ιαν Στρατής δε σέβεται το religion μας και τετοια επειδή ανέβασα “Πλοκάμι του Καρχαρία”. Ήταν πολύ αστείο“.

 

Δεν ξέρω γιατί δε μπορούμε να δεχτούμε το χιούμορ. Είμαστε πολύ οπισθοδρομικοί σαν λαός και θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να το καταλάβουμε.

Πλάκα έχουν αυτά με τους influencers. Bέβαια, χρειάζεται να κάνω και πράγματα που δεν θέλω. Αν δηλαδή ήταν up to me θα έκανα πολύ πιο troll πράγματα για να αναδείξω ένα προϊόν. Αλλά δεν είναι up to me οπότε κάνω και κάποια που δεν θέλω. Είναι λίγο βάσανο, αλλά εντάξει, τα καταφέρνω“.

Οι θαυμάστριες

Τον πλησιάζουν ακόμα πολλά κορίτσια έξω στο δρόμο για να του μιλήσουν και να του πουν πόσο τους έχει αλλάξει τη ζωή. Υπερβολικό; Ναι. “Αλλά ξέρεις πώς είναι τα κοριτσάκια“, θα μου πει δείχνοντας να ξέρει απόλυτα για τι πράγμα μιλάει. “Με τιμούν πολύ αυτά που μου λένε. Σίγουρα τους λέω ότι προφανώς χωρίς εσάς δεν θα ήμασταν κάτι, αλλά και πάλι, ποιος ξέρει αν όντως ισχύει αυτό“.

Ωραία φάση είναι οι φωτογραφίσεις και οι συνεντεύξεις και όλα αυτά. Δεν είχα ποτέ το να ενθουσιαστώ που είμαι διάσημος και να στεναχωρηθώ ότι θα φύγει αυτό κάποια στιγμή.

Η ερώτηση που έκανε τον Ίαν να αντιδράσει, να γουρλώσει τα μάτια και να με κοιτάξει με λίγο περισσότερο ενδιαφέρον απ’ ό,τι πριν, ήταν το αν πιστεύει ότι δίνουμε αξία σε ανθρώπους που βγαίνουν την τηλεόραση, απλά επειδή τους είδαμε εκεί χωρίς να το αξίζουν. “ΝΑΙ! Μπορεί να πω κάτι που δεν πρέπει, αλλά είμαστε λίγο αφελής σαν λαός και δίνουμε αξία σε πράγματα που δεν πρέπει. Δεν ξέρω τι άλλο να σου πω“.

 

Κάπου εκεί, βρήκα φρόνιμο να κλείσω την ηχογράφηση, αφού πρώτα ζήτησα μια χάρη για τη Νάνσυ. “Ίαν, μια συνάδελφός μου, μου ζήτησε να σε τραβήξω ένα βίντεο να τραγουδάς το Gorilla και να της το στείλω. Θα το κάνεις;”. “Όχι.” Υποθέτω φταίει το ότι μας έχει ήδη αποδείξει πως αυτό μπορεί να το κάνει καλά.

 

*Αυτό είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο που μπορείς να δεις το Hair στο θέατρο Χώρα. Εκεί, ο Ίαν είναι ο Claude και φοράει ένα μπλουζάκι και μια περούκα που θα θυμάσαι για καιρό, εκτός από την φωνή του. Τουλάχιστον εγώ, του είπα ότι η εμφάνισή του αυτή με στιγμάτισε.