KATE MOSS

Η Γαλλία απαγορεύει δια νόμου τα πολύ αδύνατα μοντέλα

Από το 1988 που η Kate Moss ανακαλύφθηκε στο αεροδρόμιο JFK τυχαία από την ιδρύτρια του πρακτορείου μοντέλων, Sarah Doukas, εισήγαγε στη βιομηχανία της μόδας το σχεδόν ανορεκτικό κορμί και έγινε πρότυπο για πολλά κορίτσια εκεί έξω, που είτε σκέφτονταν τον εαυτό τους στο modeling είτε απλώς ήθελαν να της μοιάσουν.

Αυτό έγινε αφορμή, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 που η Moss άρχισε να κατακτά τις πασαρέλες έως και σήμερα, σχεδόν να μονοπωλούν τα catwalks και τις φωτογραφίσεις για τα διάφορα brands μοντέλα με πολύ αδύνατο σωματότυπο, που μπαίνουν στο νούμερο 0 τις περισσότερες φορές. Κατά συνέπεια, αυτός ο σωματότυπος για χρόνια όριζε τι είναι αποδεκτό και τι όχι στο γυναικείο σώμα, δημιουργώντας ενοχικά σύνδρομα σε έφηβα και νεαρά κορίτσια με περισσότερα κιλά.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της μόδας άρχισε να διευρύνει τους ορίζοντές της, να γίνεται δεκτική στο διαφορετικό, να “αγκαλιάζει” πιο χυμώδεις σωματότυπους όπως εκείνον της Ashley Graham και να προσαρμόζεται σε πιο γήινα πρότυπα ομορφιάς (δυστυχώς, αυτό δεν είναι ο κανόνας, αλλά είναι μια αρχή).

Σε αυτά τα πλαίσια, η Γαλλία ψήφισε ένα νόμο με στόχο να καταπολεμήσει τις διατροφικές διαταραχές και την ύπαρξη ανθυγιεινά αδύνατων μοντέλων. Έτσι, στο εξής, κάθε μοντέλο πριν προσληφθεί σε οποιαδήποτε επίδειξη ή φωτογράφιση κλπ. θα πρέπει να προσκομίσει χαρτί γιατρού που να περιγράφει αναλυτικά τη συνολική του φυσική κατάσταση, με επίκεντρο τα ποσοστά της μυικής του μάζας (μια συνάρτηση του βάρους με το ύψος).

Σε περίπτωση, δε, που οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται έχουν υποστεί photoshop ώστε τα μοντέλα να δείχνουν πιο αδύνατα, θα πρέπει να αναγράφεται η ένδειξη “φωτογραφία ρετουσαρισμένη), ενώ οι εργοδότες που θα εντοπιστούν να παραβαίνουν το νόμο θα πρέπει να καταβάλουν χρηματικό πρόστιμο έως 75.000 ευρώ και να εκτίσουν ποινή έως 6 μήνες στη φυλακή.

Η έκθεση των νέων σε κανονιστικές και μη ρεαλιστικές εικόνες σωμάτων οδηγεί στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και μπορεί να επηρεάσει συμπεριφορές που σχετίζονται με την ψυχική υγεία των νέων“, δήλωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας της Γαλλίας, Marisol Touraine.