ΜΟΔΑ

Η πόλη είναι πιο όμορφη όταν τη ζεις άνευ αυτοκινήτου

«Είμαι παιδί της πόλης» απαντάς κάθε φορά που κάποιος σου λέει να μην παίρνεις πάντα το αυτοκίνητο. Έχεις μάθει με αυτό, είσαι σχεδόν εθισμένη στη μοναξιά του οδηγού στην πόλη που κολλά στην κίνηση και κάνει κύκλους για να βρει parking. Σίγουρα είναι ευκολία το αυτοκίνητο, ειδικά για τις μακρινές αποστάσεις, τις μέρες με πολλή ζέστη αλλά και πολύ κρύο, αλλά να είσαι σίγουρη ότι χάνεις τις πιο όμορφες παραστάσεις της πόλης. Χάνεις εκείνα τα μικρά στενά που χωράει το πολύ ένα ποδήλατο, τα μικροσκοπικά ολάνθιστα μπαλκόνια στο ιστορικό κέντρο, τα σκαλάκια που οδηγούν στα πιο γραφικά καφενεία για υποβρύχιο και ελληνικό καφέ που βλέπεις σε φωτογραφίες, στις ταινίες και ζηλεύεις.

Μήπως λοιπόν, να ξεσκουριάσεις λίγο ένα από τα ερχόμενα σαββατοκύριακα; Πήγαινε στην αποθήκη και ξέθαψε το ποδήλατό σου, καθάρισέ το, φούσκωσε τα λάστιχά του και τσέκαρε τα φρένα του. Φόρα τα πιο άνετα ρούχα σου και μαζί με το καπέλο σου ξεκίνα για μία βόλτα στην πόλη σαν τουρίστας. Το αυτοκίνητο σε πάει κάθε φορά στην πεπατημένη οδό, ενώ το ποδήλατο θα σε αφήσει να εξερευνήσεις όσα μέσα στη βολή του δεν μπορείς.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βέργης

Η προσωπική μου εμπειρία μου επιτρέπει να σε διαβεβαιώσω ότι δε χρειάζεσαι πάντα το αυτοκίνητό σου. Εγώ δεν το έζησα στην πόλη, αλλά σε ένα νησί, όπου βρέθηκα χωρίς αυτοκίνητο κατά λάθος. Στην αρχή απλά μου χάλασε όλη η διάθεση, αφού έπρεπε να μετακινούμαι κάνοντας μόνο πετάλι ή με τα πόδια. Για εμένα που το αυτοκίνητο είναι το δεύτερο σπίτι μου αυτό φάνταζε ακατόρθωτο, αλλά όχι μόνο το έκανα, μου άρεσε κιόλας.

 

Έπρεπε να έχω μαζί μου μόνο τα απαραίτητα, αφού το επιπλέον βάρος έκανε πιο δύσκολο το πετάλι στην ανηφόρα. Ένιωθα πιο ανέμελη και σχεδόν απελευθερώθηκα, έχοντας μία ακόμα εμπειρία στο ενεργητικό μου, όπου το «less is more» καθόρισε ένα ακόμα καλοκαίρι. Λιγότερο φορτωμένη τσάντα παραλίας, λιγότερα ρούχα, λιγότερο άγχος και περισσότερη ώρα ανεμελιάς στην παραλία.

Επιστρέφοντας στην πόλη, γύρισα στη σιγουριά του αυτοκινήτου, αλλά που και που δανείζομαι το ποδήλατο του αδερφού μου και τριγυρίζω σε μέρη που δεν έφτασα ποτέ με το αυτοκίνητό μου. Έτσι, ανακάλυψα όμορφα μαγαζάκια, ιδανικά για μεσημεριανές παγωμένες μπύρες, ιδανικά άνευ αλκοόλ (έχουμε και την επιστροφή με το ποδήλατο),  έννοιας και προβλημάτων. Παλαιοπωλεία και μαγαζιά με vintage ρούχα που έχουν πάντα κάτι που με ενδιαφέρει για ψώνια. Άνευ επιρροής από παροδικές τάσεις.

 

Ένα ποδήλατο, καλή διάθεση, παρέα και μία παγωμένη Fix Άνευ με αυθεντική γεύση μπύρας χωρίς αλκοόλ και με ελάχιστες θερμίδες, είναι ό,τι χρειάζεσαι για να μετατρέψεις μερικές από τις μέρες του καλοκαιριού στην πόλη σε μία ξέγνοιαστη εμπειρία που θα φορτίσει τις μπαταρίες σου μέχρι τις διακοπές αλλά και μετά από αυτές.