ΜΟΔΑ

Καλή μου, άσε κάτω τα Τζάκι Ο

Η Τζάκι Κένεντι ήταν η Τζάκι Κένεντι. Αυτό είναι μια πραγματικότητα βέβαιη όσο και η διαστολή του σύμπαντος αλλά η  πλειοψηφία των γυναικών -που φοράνε τα Τζάκι Ο- αρνείται να την αποδεχτεί. Βρίσκεται σε άρνηση.

Από τον Μάρκο Λαμπρή

Τα γυαλιά της, που προφανώς είχαν διαφορετικό designation πριν γίνουν τα γυαλιά της πρώτης κυρίας στον κόσμο, είναι κατασκευασμένα για εκείνη και μόνο εκείνη. Άντε και μια μικρή ελίτ που διαθέτει παγκόσμιο κύρος. Και λεφτά, και ένα καλό σπίτι και έναν ωραίο άντρα αλλά πάνω από όλα κύρος.

Και κύρος σημαίνει πολλά περισσότερα πράγματα από το να είσαι πρώτη κυρία. Γιατί πρώτη κυρία ήταν και η Μπάρμπαρα Μπους. Και η Χίλαρι Κλίντον. Αλλά Τζάκι Ο δεν ήταν καμιά τους. Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω, ε;

Κύρος σημαίνει κομψότητα, καλλιέργεια, προσωπικότητα. Το χρήμα και η εξουσία είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα.

Φυσικά όλοι αντιγράφουμε και εγώ φοράω χιψτερόγυαλα. Σε ό,τι με αφορά είναι ένα cultural reference, ένα id του ποιος είμαι σαν άνθρωπος, ότι θα μπορούσα να ακούσω Μπομπ Ντίλαν – αν και το κάνω σπάνια.

Τα γυαλιά, όμως, δεν λέγονται Μπομπ Ντίλαν. Ή Bob D. Λέγονται Wayfarer. Που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να γράφω τραγούδια σαν τον Μπομπ Ντίλαν ούτε να πηγαίνω διακοπές στο Route 66.

Ο Μπομπ Ντίλαν φορούσε τα wayfarer σαν homage στην έννοια της ελευθερίας της έκφρασης και της αμερικάνικης κουλτούρας.

Οπότε αρκεί ένα cd του Tom Petty φαντάζομαι.

Στο κάτω κάτω είδες κάναν άντρα να φοράει αυτά τα κοκκάλινα του Ωνάση;

Ευτυχώς είναι καλά τώρα. Γιατί στα zeroes, το μάτι πονούσε αφόρητα να βλέπει γυναίκες που δεν έχουν καμία σχέση με τη Τζάκι Ο να φοράνε τα γυαλιά της.

Στην κάθε καφετέρια, στα Βόρεια ή στα Δυτικά προάστια. Γυναίκες με Τζάκι Ο γυαλιά να τα βγάζουν για να ανέβουν στη μπάρα να χορέψουν τσιφτετέλι, ή να μπούνε στο τουρμπίδι του γκόμενου να κάνουν πατιλίκια στην παραλιακή.

Μια εντελώς διαφορετική κατηγορία ήταν αυτές που έβαζαν τα Τζάκι Ο στην ίδια κατηγορία με την τσάντα Loui Vuitton. Μια χαρά και τα δύο. Και η τσάντα και τα γυαλιά. Ποτέ μαζί θέλω να πω.

Η Τζάκι Ο ήταν πρότυπο στιλ, κουλτούρας. Ήταν ένα cultural icon. Όχι πρότυπο ξινίλας.

Και με αυτά κατά νου, να μερικά γυαλιά που όντως μπορείς να φορέσεις.

Dreyfuss, 52 ευρώ

Clement, 52 ευρώ

Lulu, 52 ευρώ

Vivien, 52 ευρώ

Bellini, 111 ευρώ

Spitfire styrene, 31 ευρώ

Wayfarer, 56 ευρώ

Spitfire Dunbarr, 39 ευρώ