ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ

Χρυσές Σφαίρες 2018: Τα highlights της βραδιάς

Paul Drinkwater/NBC via AP

Ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά. Είχε ένα νόημα παραπάνω, πέρασε μηνύματα, πάτησε πάνω στα trendings (βλέπε #TIMESUP και #METOO), το κλίμα ήταν λίγο μαύρο λίγο ελπιδοφόρο κι έθιξε ηχηρά, όπως ήταν αναμενόμενο, τα σεξουαλικά σκάνδαλα που ταρακούνησαν την έδρα του το Hollywood, την ανισότητα στις αμοιβές και συνολικά το gender gap. Ήταν μία τελετή γένους θηλυκού που φώναξε «ως εδώ και μη παρέκει». Το κλίμα ήταν σχετικά χαλαρό κι ευτυχώς κανείς δεν μέθυσε, στα φανερά τουλάχιστον. Ακολουθούν μερικές από τις πιο δυνατές στιγμές των Golden Globes 2018.

Jennifer Aniston και Angelina Jolie από τα παρασκήνια

Η είδηση ότι Jennifer και Angelina θα «συνύπαρχαν» και πάλι στις Χρυσές Σφαίρες όπως και να το κάνεις προκαλεί ένα κάποιο (κουτσομπολίστικο) ενδιαφέρον. Και οι δυο ανέβηκαν στη σκηνή για να δώσουν βραβείο. Καμία τους δεν περπάτησε στο red carpet. Τυχαίο; δεν νομίζω.

O απολαυστικός Seth Meyers

Ο κεντρικός παρουσιαστής της βραδιάς στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ήταν «τόσο-όσο» καυστικός σήκωνε η περίσταση. Εντάξει είπε μια χοντράδα περί θανάτου αλλά ήταν για τον Harvey Weinstein, οπότε politically correct τον λες και πάλι, δεδομένης της κατάστασης. «Είναι 2018, η χρονιά που τελικά επιτρέπεται η μαριχουάνα αλλά τελικά όχι η σεξουαλική παρενόχληση. Θα είναι μια καλή χρονιά» ήταν μία από τις ατάκες του με τις οποίες «ζέστανε» το κοινό.

 

Η Απόλυτη Frances McDormand

«Πιστέψτε με, οι γυναίκες που βρίσκονται στην αίθουσα δεν ήρθαν εδω σήμερα για το φαγητό, είμαστε εδώ για τη δουλειά» είπε η νικήτρια Frances του Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Ο συγκλονιστικός λόγος της Oprah Winfrey

Αν δεν έχεις χρόνο ή απλά δε θες να ασχοληθείς με τις Χρυσές Σφαίρες είναι σεβαστό. Αλλά αυτά τα 9 λεπτά οφείλεις να τα δεις. O ευχαριστήριος λόγος της Oprah ήταν εμπνευσμένος, ενθαρρυντικός, σπουδαίος.

Η πολύ εύστοχη πλην δυσάρεστη επισήμανση της Natalie Portman

Ήταν σε ένα μεγάλο βαθμό μια γιορτή υπέρ της ισότητας, κατά των διακρίσεων, της κακοποίησης και του σεξισμού. Ωστόσο, στην κατηγορία «Καλύτερη Σκηνοθεσία» δεν υπήρχε ούτε μία γυναίκα υποψήφια. Κι όπως είπε κι Natalie:

H Barbara Streisand είναι δυστυχώς ακόμα η μία

Το 1984 η Barbara βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας, μία διάκριση ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ για γυναίκα στην κατηγορία αυτή. Έκτοτε έχουν περάσει 34 όλοκληρα χρόνια, όπως επισήμανε κι η ίδια και δυστυχώς παραμένει η μοναδική. “Παιδιά, τέλος χρόνου! χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σκηνοθέτες και πιο πολλές υποψήφιες, υπάρχουν τόσο ωραίες ταινίες εκεί έξω σκηνοθετημένες από γυναίκες». Άλλη μία εξαιρετική ομιλία.

Το ντουέτο Susan Sarandon & Geena Davis

Το reunion της Θέλμα με τη Λουίζ, 27 χρόνια μετά.

Πεθερός Kirk με νύφη Catherine Zeta

Συγκινητικό οπωσδήποτε για τον Michael Douglas, κάπως άβολο για εμάς τους υπόλοιπους ήταν το θέαμα με τον παππού κύριο Kirk στο αναπηρικό καροτσάκι και την Catherine Zeta Jones με τα σιθρού από δίπλα.

Η φάση με τον James Franco

Eπιτέλους! Ο James Franco πήρε ένα σοβαρό βραβείο κι όχι το Χρυσό Βατόμουρο. Η ερμηνεία του στο Disaster Artist ήταν η καλύτερη σε κωμωδία/μιούζικαλ. Στη σκηνή ανέβηκε μαζί κι ο Tommy Wiseau, που σκηνοθέτησε, έγραψε και συμπρωταγωνίστησε στην καλτιά του 2003 που λέγεται The Room (και στην οποία στηρίχθηκε το Disaster Artist) με τον Franco, αλλά ΔΕΝ τον άφησε να μιλήσει. Σε απλή απόδοση, όταν o Tommy πήγε να μιλήσει το μικρόφωνο, ο James έκανε ένα «ώπα, φίλε άραξε» και τα ‘πε όλα μόνος του.

Τα μαύρα outfits

Το «πρωτόκολλο» ήθελε τις φετινές Χρυσές Σφαίρες ντυμένες στα μαύρα- με μόνο 3 από τις προσκεκλημένες να τραβάνε τη δική τους ρότα-. Μία συμβολική κίνηση, ένα μήνυμα πένθους για όλα όσα συμβαίνουν στην πιο λαμπερή βιομηχανία του κόσμου- κι όχι μόνο- πλαισιωμένο από το hashtag #ΤIMESUP που σημαίνει «τέλος χρόνου». Μακάρι να είναι αλήθεια. 

 

Κεντρική φωτογραφία: Paul Drinkwater/NBC via AP