WATCHLIST

H Πλατινένια Ζωή: Ένα reality show σε απόγνωση

Τα κορίτσια, οι ερωμένες και οι νυν ή πρώην σύζυγοι των πλούσιων και διάσημων ανέκαθεν γοήτευαν το κοινό. Είναι τα πιο κοντινά πρόσωπα των σταρς, το πιο γήινο «κομμάτι τους», ίσως και το πιο τεχνητό, ανάλογα την περίσταση. Ειδικά στην αμερικανική τηλεόραση, το κίνημα των Housewives και των Wags, δηλαδή των «νοικοκυρών» και των συζύγων αθλητών έχει κατοχυρώσει τον δικό του τηλεοπτικό χρόνο.

Η πάλαι ποτέ σειρά «Νοικοκυρές σε Απόγνωση» έκανε δουλίτσα σε έναν μεγάλο βαθμό για να τον αποκτήσουν προγράμματα, όπως το The Platinum Life, που είναι ένα ακόμα προϊόν αυτής της συνομοταξίας και καταναλώνεται αχόρταγα, με ή χωρίς τυψεις στην ψυχαγωγική ζώνη καναλιών, όπως είναι το Ε! Φυσικά οι πρωταγωνίστριες αυτών των reality shows απέχουν έτη φωτός από το αρχετυπικό προφίλ της γυναίκας «που κρύβεται πίσω από έναν μεγάλο άντρα». Πρόκειται για φιγούρες ανεξάρτητες, οι οποίες μπαίνουν στην κουζίνα και φροντίζουν για τα οικοκυρικά ίσως λιγότερο και από τους άντρες τους. Έχουν κι ένα reality show να γυρίσουν άλλωστε.

 

Και πολύ καλά κάνουν φυσικά, αφού έτσι θέλουν. Έτσι κι αλλιώς, ειδικά τα κορίτσια της «Πλατινένιας Ζωής»,είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες καριέρας, οι οποίες έτυχε να σχετίζονται με κάποιον τραγουδιστή- ράπερ για την ακρίβεια- ή παράγοντα της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας. Έχουν έδρα το Λος Άντζελες, μοιάζουν ή θα ήθελαν πολύ να μοιάζουν σε μία Καρντάσιαν και ζουν αυτό ακριβώς που θέλουν να πουλήσουν: μία ζωή από πλατίνα. Πολύ χρυσό, πολύ γκλίτερ, μια εξτραβαγκάντσα σε κάθε περίπτωση, η οποία αγγίζει τα όρια του κιτς, όπως άλλωστε κάθε reality show που σέβεται τον εαυτό του και τις ανάγκες του τηλεθεατή του, οποίος αν αναζητούσε ένα θέαμα ουσίας, τέχνης και προβληματισμού, θα έβλεπε History Channel.

 

Τα Χρυσά Κορίτσια

«Η μουσική βιομηχανία του LA φημίζεται για τα exclusive parties, τα high-profile ρομάντζα και τους αμέτρητους fans. Αλλά το να σχετίζεσαι με ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας αυτής, δεν είναι πάντα ρόδινο». Αυτό είναι, το πνεύμα του The Platinum Life. Πρωταγωνίστριές του, η Κρίσταλ Σμιθ, σύζυγος του ράπερ Ne-Yo, η ΛαΜία Γκουντ που είναι παντρεμένη με τον επίσης τραγουδιστή της R&B Έρικ Μπέλινγκερ, η γυναίκα του Kid Ink, Aσία Αζάντε και η αρραβωνιαστικιά του Miguel, η οποία ονομάζεται Ναζανίν Μάντι. Στο ίδιο γκρουπ η κοπέλα του Σαντέλ Τζάκσον και του King Los. Το ότι δεν έχει ακουστά κάποιος ούτε έναν από τους παραπάνω αποτελεί ασήμαντη λεπτομέρεια και ανίσχυρο κίνητρο ώστε να «θαμπωθεί» από τη λάμψη και το lifestyle των κοριτσιών αυτών. Το θέαμα που προσφέρουν είναι αναμφίβολο. Το πώς θα το χαρακτηρίσει ο καθένας- από ένοχη απόλαυση μέχρι το απόλυτο κενό- είναι κάτι υποκειμενικό.

Η Κρίσταλ, η Σαντέλ και οι υπόλοιπες πρωταγωνίστριες του reality show απολαμβάνουν έναν πολυτελές τρόπο ζωής, οδηγούν Ferrari και Cadillac,ζουν σε ονειρεμένες επαύλεις, ενώ ο «πονοκέφαλος» της ημέρας τους έχει ως αφορμή το ότι δεν θα ταιριάξει η ροζ σαμπάνια με τα μοβ τραπεζομάντηλα στο πάρτι που οργανώνουν. Παράλληλα, σαν άνθρωποι κι αυτοί, μεγαλώνουν τα παιδιά τους, στηρίζουν τους άντρες τους αγωνιούν για τις καριέρες τους- αφού κάποιες είναι επίσης τραγουδίστριες- και όταν δεν κάνουν κάτι από τα παραπάνω, απολαμβάνουν γεύματα όλες μαζί στα οποία μοιράζονται σκέψεις, φόβους, κουτσομπολιά και ενίοτε ομηρικούς καβγάδες. Λογομαχίες οι οποίες ρίχνουν αισθητά το όποιο επίπεδο.

 

Η επικρατέστερη αρνητική κριτική κάνει λόγο για «ένα θέαμα που δεν προσφέρει απολύτως τίποτα νέο στην τηλεόραση, που δείχνει τεχνητό όσο και οι πρωταγωνίστριές του». Στον αντίποδα οι λάτρεις του είδους που αναφέρονται σ’ αυτό ως «ένα πρόγραμμα που ακολουθεί εφτά δυναμικές, όμορφες γυναίκες οι οποίες συνδέονται με την αμερικανική μουσική σκηνή και παρά την επιτυχία και την υπεροχή τους, δείχνουν να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και ανασφάλειες όπως όλοι μας». Πράγματι, εμφανίζονται εύθραυστες σε πολλά σημεία, αλλά η ταύτιση μαζί τους είναι ένα θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση. Όπως και να ‘χει όσο αυστηρά ή με ελαφρά την καρδία κι αν σχολιαστεί το θέαμα που προσφέρει το The Platinum Life, η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που μιλάμε για κάτι που επιπλέει στην εξώσφαιρα της μικρής οθόνης, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να «σκάψουμε» πιο βαθιά. Εδώ το ζήτημα είναι η χλιδή, η κατανάλωση και η επίδειξη πλούτου που λειτουργούν ως μοχλός αποσυμπίεσης από ό,τι δυσβάσταχτο ίσως συμβαίνει στη δική μας ζωή. Ένας χαμένος αλλά κατά μία έννοια αναζωογονητικός χρόνος. 

*Το άρθρο αναδημοσιεύεται εμπλουτισμένο από το TV Έθνος