NETFLIX

Γιατί αξίζει να δεις το “Chef’s table”

Στις 20 Μαίου του 2012 ένας σεισμός ταρακούνησε την πόλη της Μοδένα και πλήθος κτιρίων, εργοστασίων και ιστορικών κτισμάτων κατέρρευσαν, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές. Μια από αυτές αφορούσε… τυριά!

Η κοινοπραξία “Parmigiano Reggiano’ βρέθηκε αντιμέτωπη με μια τεράστια καταστροφή, καθώς στο χώρο, όπου φυλάσσονταν πάνω από 300.000 ‘κεφάλια’ παρμεζάνας, είχαν διαλυθεί τα ράφια και σχεδόν η μισή παραγωγή βρισκόταν πεταμένη στο πάτωμα. Αυτόματα έμπαιναν σε κίνδυνο πολλές επιχειρήσεις στην Ιταλία που πουλούσαν παρμεζάνα, όπως και οι δουλειές εκατοντάδων ανθρώπων που δούλευαν στα εργοστάσια παραγωγής.

Σε αυτό το σημείο μπαίνει στην ιστορία ο σεφ Massimo Bottura, ο οποίος βρήκε τον τρόπο να μην επηρεαστούν οι πωλήσεις αλλά και να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 1.000 ‘κεφάλια’ παρμεζάνας, που δεν είχαν καταστραφεί ολοσχερώς. Πώς μπορεί να σώσει την κατάσταση ένας σεφ; Και όμως, η λύση βρέθηκε σε μια συνταγή ριζότου, το διάσημο πλέον πιάτο ‘’Massimo Bottura Cacio E Pepe Risotto’’, το οποίο ένωσε χιλιάδες λάτρεις της ιταλικής κουζίνας ανά τον  κόσμο.

‘’Ήταν μια πράξη για το κοινό καλό. Κάτι που συνδύαζε τις γεύσεις της πληγείσας περιοχής, βοηθώντας παράλληλα να καταναλωθούν τα κατεστραμμένα ‘κεφάλια’ παρμεζάνας’’ λέει χαρακτηριστικά ο σεφ στο πρώτο επεισόδιο της σειράς- ντοκιμαντέρ ‘’Chef’s Table’’ του Netflix.

Η ιστορία της Μοδένα και του Massimo Bottura ήταν αυτή που σύστησε στο τηλεοπτικό κοινό τον Απρίλιο του 2015 το, (πλέον) πολυαγαπημένο και 6 φορές υποψήφιο για βραβείο Emmy, ‘’Chef’s Table’’ του 34χρονου David Gelb, δημιουργού του βραβευμένου ντοκιμαντέρ ‘’Jiro Dreams of Sushi’’. Ο κεντρικός άξονας της σειράς έχει, φυσικά, να κάνει με μερικούς από τους πιο διάσημους σεφ του κόσμου, άντρες και γυναίκες, που καθημερινά ανακαλύπτουν νέους τρόπους μαγειρικής- συχνά ταξιδεύοντας πίσω στις ρίζες της εκάστοτε κουζίνας, δημιουργούν πιάτα αντάξια μεγάλων έργων τέχνης και επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα τρόφιμα.

Το  γευστικό ταξίδι της πρώτης σεζόν ξεκινάει στην Ιταλία, κάνει ένα πέρασμα από το ηλιόλουστο Λος Άντζελες και την λαμπερή Νέα Υόρκη, φτάνει στην μακρινή Παταγονία για να καταλήξει στην Αυστραλία και μετά στη Σουηδία. Με τη σειρά τους και οι επόμενες δύο σεζόν, αφηγούνται ιστορίες σεφ μεταξύ άλλων, από τη Βραζιλία, τη Σλοβενία, την Ταϋλάνδη και το Βερολίνο. Η μαγεία της σειράς οφείλεται σαφώς στις ιστορίες των ανθρώπων αλλά βασίζεται κυρίως στην φοβερά προσεγμένη της εικόνα, καθώς σε κάθε σεζόν τα έξι, 50λεπτα επεισόδια, που παρουσιάζονται είναι η επιτομή του ‘’food porn’’ με κάθε πλάνο να ξεχειλίζει από γεύση, χρώματα και υφές προσφέροντας οργασμικά όμορφο αποτέλεσμα.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εκπομπές, που σχετίζονται με το φαγητό, το ‘’Chef’s Table’’ δεν επικεντρώνεται στο πώς να ετοιμάσεις αυτά τα πιάτα ή στο μυστικό συστατικό που τα κάνει ξεχωριστά, αλλά στην ιστορία που θέλει να πει ο σεφ μέσα από αυτό. Αυτή ακριβώς είναι και η συνταγή επιτυχίας αυτής της σειράς. Το γεγονός ότι τα πανάκριβα, γκουρμέ και απρόσωπα πιάτα, που έχουν την ευκαιρία να γευτούν λίγοι άνθρωποι στον κόσμο, αποκτούν ένα πρόσωπο, γίνονται οικεία και ανακαλύπτουμε την ιστορία πίσω από αυτό. Κάπως έτσι απομυθοποιείται η γκουρμέ κουζίνα, η οποία θεωρείται από πολλούς σνομπ και καθόλου προσιτή, ενώ παράλληλα το κοινό ταξιδεύει σε γωνιές που ίσως δεν θα έβλεπε ποτέ.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως, όσο και να έχει αγαπηθεί η σειρά από το κοινό, υπάρχουν και εκείνοι που δεν εντυπωσιάζονται από τον κινηματογραφικό τρόπο που διηγούνται οι ιστορίες των σεφ ενώ ορισμένες από αυτές ενισχύουν την άποψη ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα εγωκεντρικοί. Το γεγονός μάλιστα ότι από τους 18 σεφ που έχουν παρουσιαστεί στις 3 σεζόν, μόλις 4 είναι γυναίκες αυξάνει την γκρίνια στα social media, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σειρά δεν αξίζει την προσοχή του κοινού. Σαφώς και χρειάζεται να υπάρξει μια ισορροπία στους πρωταγωνιστές της στις επόμενες σεζόν, ωστόσο το υπάρχον περιεχόμενο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ‘’Chef’s Table’’ μετατρέπει ‘’Το φάτε μάτια ψάρια’’, που λέει και ο σοφός λαός, σε έργο τέχνης, αναβαθμίζοντας απίστευτα το τηλεοπτικό προϊόν που λέγεται ‘’food series’’. Η τέταρτη σεζόν λέγεται ότι έχει ξεκινήσει να ετοιμάζεται από τον Μάιο του 2016, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα κάνει πρεμιέρα και το Netflix δεν έχει βγάλει κάποια επίσημη ανακοίνωση. Μέχρι τότε είναι έτοιμες προς κατανάλωση οι 3 πρώτες σεζόν και και η 1η σεζόν της spin- off σειράς ‘’Chef’s Table: France’’.

Οι 3 σεζόν του reality προβάλλονται στο Netflix.

* Το άρθρο αναδημοσιεύεται εμπλουτισμένο από το κυριακάτικο TV Έθνος.