WATCHLIST

Η τηλεόραση ψάχνει την αγάπη. Από το Ραντεβού στα τυφλά στο Power Of Love

Για χρόνια ο Μιχάλης Χατζηγιάννης αναρωτιόταν πού είναι η αγάπη που τον ανέβαζε στα σύννεφα με την Άννα Βίσση να τον συμβουλεύει να μην την ψάχνει γιατί η αγάπη όλους τους βρίσκει. Στην παρέα τους και ο Χρήστος Δάντης να κλαίει για την αγάπη του που πάει, τον άφησε μόνο σε κάποια γωνιά. Το θέμα συζήτησης προφανές. Κι αν η αγάπη ως πηγή έμπνευσης έχει χαρίσει άσματα ασμάτων (έχουν πονέσει καρδούλες για χαμένους και ανεκπλήρωτους έρωτες), στην τηλεόραση δεν έχει ακολουθήσει την ίδια επιτυχημένη (κατά κύριο λόγο) πορεία. Πάντα θα υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις αλλά όσο πιο πολύ «ξεχειλώνεται» μία κεντρική ιδέα, τόσο πιο επίφοβο είναι το αποτέλεσμα.

Οι εκπομπές με θέμα την αγάπη, τον έρωτα, το ραντεβού και τις σχέσεις είχαν και έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό στο πρόγραμμα κάθε σταθμού. Η μεγάλη αρχή έγινε με το «Ραντεβού στα τυφλά» το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Mega στις 21 Σεπτεμβρίου 1991, με παρουσιάστρια τη Βάσια Τριφύλλη. Κάθε επεισόδιο ξεπερνούσε το 50% για αυτό και διατηρήθηκε για τέσσερις συνεχόμενες σεζόν. Οι διάσημοι διαγωνιζόμενοι έδωσαν το κάτι παραπάνω. Χαρακτηριστικά ονόματα που διαγωνίστηκαν; Βασίλης Καρράς, Λευτέρης Πανταζής και Σταμάτης Γονίδης. Η αλλαγή σκυτάλης στο «Ραντεβού στα τυφλά» έγινε το 1994. Η Βάσια Τριφύλλη φεύγει, η Ισαβέλλα Βλασιάδου έρχεται για μία μόνο σεζόν.

 

Ένα χρόνο μετά η Αννίτα Πάνια κάνει την εμφάνισή της. Το «Χρυσό Κουφέτο» μπαίνει στη ζωή των τηλεθεατών ως μία ένοχη απόλαυση. Κανένας (υποτίθεται) δεν το έβλεπε αλλά τα νούμερα τηλεθέασης παρέμεναν υψηλά. Σχήμα οξύμωρο αλλά πέρα για πέρα αληθινό. Το Χρυσό Κουφέτο ξεκίνησε να μεταδίδεται στο Μακεδονία TV το 1995, στη συνέχεια μετακόμισε στο New Channel και το 1998 μεταδόθηκε από τη συχνότητα του Star. Νίκος Κατέλης, Γιώργος Ταμπάκης, στάμνες και στο βάθος η γυμνάστρια Εβίτα Ηλιοπούλου. Έγινε μεγάλο νταραβέρι τότε και μπήκαν οι βάσεις.

 

Στην ίδια οικογένεια θα μείνουμε, στο Ηλιοπουλέικο. Η Γιούλη την ίδια εποχή παρουσίαζε την εκπομπή «Λογοδοσμένοι» απέναντι από το κουφέτο με θεματολογία τα προξενιά on air. Ένα μικρό διάλειμμα ανασύνταξης και το 2002 στο Αlter, η Σία Λιαροπούλου με «Το ζευγάρι της χρονιάς» θα χαρίσει μερικές από τις πιο καλτ στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης. Ένα dating σόου, με τον υποψήφιο παίκτη/παίκτρια να καλείται να διαλέξει το ταίρι του, ανάμεσα από διάφορους υποψηφίους. Όσο πιο γραφική η συμμετοχή, τόσο το καλύτερο. Σκηνικά στημένα, μασκότ η Τάμμυ, η Αργυρώ και η Χριστίνα. Ατάκες που πέρασαν στο συλλογικό ασυνείδητο όπως: «Θέλω το γουνάκι σου», «Κάνε μου σπαγκάτο, για εσένα ούτε σπαγγέτι δεν κάνω.» Χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια για να συνέλθουν οι τηλεθεατές και να καταφέρουν να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα με παρόμοιο θέμα (ανάλογο δε θα γινόταν – έσπασε το καλούπι).

 

Η Σοφία Μουτίδου θα επιλεχθεί για την παρουσίαση της εκπομπής «Ραντεβού στα φανερά», μίας παραλλαγής του «Ραντεβού στα τυφλά» χωρίς ενδιάμεσο τοίχο. Προσπάθεια για «αγαπησιάρικη» στροφή έκανε το 2006 και η Χριστίνα Λαμπίρη με το «Love Generation», ένα αισθηματικό real life πρόγραμμα με τολμηρές πινελιές που κανείς δε (θέλει να) θυμάται. Για μία και μόνο χρονιά προβλήθηκε από το Star με συμπαρουσιαστή τον Στέφανο Κωσνταντινίδη. Το 2007 αναβιώνει η κλασική συνταγή με παρουσιάστρια την Ναταλία Γερμανού στον Alpha. Το «Ραντεβού στα τυφλά» επέστρεψε αλλά όχι για πολύ.

 

Τα ριμέικ εκπομπών δε φημίζονται για την αποδοχή που τους επιφυλάσσει το τηλεοπτικό κοινό. Ο ΑΝΤ1 αλλά και ο Alpha «δουλεύουν» το κόνσεπτ και το 2009 παρουσιάζουν το «Love Bites» και το «Αγρότης Μόνος Ψάχνει» αντίστοιχα. Το «Love Bites» θέλει να εκμεταλλευτεί το φλερτ αλλά και την μαγειρική που είναι στα χάι της με έναν συνδυασμό που θύμισε περισσότερο «Κάτι ψήνεται» για δύο, υποστηρίζοντας πως ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Το ταξίδι-έπαθλο ήταν το αποκορύφωμα μία εβδομάδας τραπεζωμάτων και συζητήσεων άνευ ουσίας και ενδιαφέροντος.

 

Από την άλλη η Σίσσυ Χρηστίδου κερδίζει μία θέση στην σόλο παρουσίαση και η ελληνική ύπαιθρος κερδίζει την ψήφο των τηλεθεατών. Δύο σεζόν οι αγρότες έψαχναν την κατάλληλη νύφη που θα ήταν έτοιμη για την πολυπόθητη αποκέντρωση.

Κι επειδή μόνο ένα δεν είναι αρκετό, ο Alpha ρίχνει στη μάχη και την Κατερίνα Καραβάτου με το «Μια νύφη για το γιο μου». Η Ελληνίδα μάνα στα χειρότερά της να περνά από κόσκινο την πιθανή νύφη. Δε συγκίνησε το δράμα του εργένη για αυτό και δώδεκα επεισόδια έφτασαν και περίσσεψαν.

 

Το 2016 ο Μάρκος Σεφερλής θα κάνει ακόμα μία προσπάθεια στο Star με το «Ραντεβού στα τυφλά» vol. 5. Μοναδική «κληρονομιά» του σόου ο «Αγάπη μόνο», κατά κόσμο Τάσος Ποτσέπης που μοίρασε απλόχερα αγάπη μαζί κι έναν εκνευριστικό ήχο που θύμιζε σφραγισμένο καπάκι βάζου που μόλις άνοιξε.

 

Κι ενώ τα ριάλιτι τέτοιου τύπου έδειχναν πως έχουν κουράσει, ο Alpha το παλεύει ακόμα και το 2017 βγάζει στον αέρα «Το καλύτερο ζευγάρι» με παρουσιάστρια την Βάσω Κολλιδά. Λίγοι εκείνοι που το παρακολούθησαν και ακόμα πιο λίγοι αυτοί που θυμούνται την υπόθεση. Για πότε χάθηκε από τους τηλεοπτικούς δέκτες, ούτε που το κατάλαβε κανείς.

Τελευταίο «χτύπημα» το «Power Of Love» από τη συχνότητα του ΣΚΑΙ. Η Μαρία Μπακοδήμου που το παρουσιάζει το περιγράφει ως διαγωνισμό αγάπης και κοινωνικό πείραμα. Για μία απεγνωσμένα κακόγουστη εκπομπή που κάνει στροφή στο παρελθόν μίλησε κανείς; Βούιξε το Τουίτερ.

 

 

 

 

Ο ΑΝΤ1 έχει προγραμματίσει για τη νέα σεζόν το «Game of Love» ενώ ο Χάρης Χριστόπουλος ως παρουσιαστής έχει ήδη «κλειδώσει». Τέσσερα ζευγάρια βάζουν σε δοκιμασία την σχέση τους, καθώς θα προσποιούνται ότι δεν είναι δεσμευμένα και θα βρίσκονται σε κοινό χώρο με αδέσμευτους παίκτες. Του χρόνου τον Σεπτέμβρη ο ΑΝΤ1 θα προβάλλει και το «Τhe Bachelor», ένα ριάλιτι που σπάει τα κοντέρ στην Αμερική. 25 κορίτσια διεκδικούν τον πιο περιζήτητο εργένη. Τέλος το Epsilon έχει ήδη ανακοινώσει το «Love Ιs Blind».

Και για να κλείσει το θέμα όπως άνοιξε το συμπέρασμα όλων αυτών είναι το εξής πολυτραγουδημένο: «αγάπη τί δύσκολο πράγμα» #διπλής.

 

 

*Αναδημοσιεύεται εμπλουτισμένο από το TV Έθνος