WATCHLIST

Record Store Day: Τα 10 πιο εμπορικά βινύλια όλων των εποχών

Σήμερα είναι μια μέρα για όσους αγαπούν πραγματικά τη μουσική και την ιστορία που κουβαλάει πίσω της. Η Παγκόσμια Ημέρα Δισκοπωλείων ξεκίνησε το 2007 από τη Βαλτιμόρη, σε μια εποχή που τα δισκοπωλεία είχαν δεχθεί ήδη το πιο μεγάλο πλήγμα τους. Οι δισκοπώλες της περιοχής, μαζί με συναδέλφους τους από άλλα μέρη άνοιξαν μια συζήτηση γύρω από την αναγκαιότητα της ύπαρξης μιας τέτοιας ημέρας.

Έκτοτε, κάθε τρίτο Σάββατο του Απρίλη το Record Store Day τιμάται από πολλούς μουσικόφιλους ανά τον κόσμο. Με αφορμή τη γιορτή των δισκοπωλείων και με την ευχάριστη επισήμανση ότι η αγορά του βινυλίου αναγεννάται μέρα με τη μέρα, θυμόμαστε τους δίσκους που έχουν παρουσία στα περισσότερα σπίτια του πλανήτη.

1. Τhriller, Michael Jackson

Κυκλοφόρησε το 1982 κι έκτοτε έχει πουλήσει πάνω από 65 εκατ. αντίτυπα.

2. Back In Black, AC/DC

 

Το 7ο άλμπουμ των Αυστραλών ροκάδων ήρθε το καλοκαίρι του 1980 και μετράει στο περίπου 50 εκατ. κόπιες.

3. The Dark Side of the Moon, Pink Floyd

H εποποιία των Floyd κυκλοφόρησε το 1973 και οι πωλήσεις του είναι μεταξύ 45-50 εκατ. μέχρι αυτή τη στιγμή.

4. Bat Out of Hell, Meat Loaf

Κυκλοφόρησε το 1977, έχει γίνει 14 φορές πλατινένιο, μετρά 50 εκατ. και δικαίως θεωρείται και αυτό με τη σειρά του ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.

5. Saturday Night Fever

O δίσκος που στην πλειονότητά του ανήκει στους Bee Gees ή αλλιώς το σάουντρακ του Πυρετός το Σαββατόβραδο έχει πουλήσει 40 εκατ. αντίτυπα. Επιβεβαιωμένη θραύση το Stayin’ Alive.

6. Rumours, Fleetwood Mac

O δίσκος που εσωκλείει το Go Your Own Way ηχογραφήθηκε το 1976, κυκλοφόρησε έναν χρόνο αργότερα και τα αντίτυπά του ξεπερνούν τα 45 εκατ.

7. IV, Led Zeppelin

Η χαρά του μουσικοκριτικού κυκλοφόρησε το 1971, έκανε πάταγο και μετράει 37 εκατ. κόπιες.

8. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, Beatles

Έχει χαρακτηριστεί “Το Αριστούργημα της Μπάντας” στις 26 Μαΐου επανακυκλοφορεί σε CD και βινύλιο σε σούπερ boxset, με αφορμή τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία του. Αριθμεί πάνω από 32 εκατ. αντίτυπα.

9. Hotel California, The Eagles

Η επιτομή του mainstream rock πήρε τη θέση του στα δισκοπωλεία το 1977 και οι πωλήσεις του ανέρχονται στα 32 εκατ.

10. Abbey Road

Ο 2ος δίσκος των Beatles στη10άδα ,ας έρχεται από το 1969, περιλαμβάνει μερικές από τις καλύτερες στιγμές του George Harrison και έχει ξεπουλήσει στα 31 εκατ. βινύλια.