WATCHLIST

10 υπέροχα τραγούδια που οφείλουμε στον Λουκιανό Κηλαηδόνη

Θεατρικός, ποιητικός, ρομαντικός, αστείος, διδακτικός, κυνικός όπου χρειαζόταν, παραγωγικότατος, μοναδικός, καλλιτέχνης. Πάντα στο πιάνο, με τα χαρακτηριστικά γκρίζα μαλλιά του, τα χρωματιστά πουκάμισα, το παιχνίδισμα στη φωνή. Η απώλεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη πέρσι το Φλεβάρη ήταν και παραμένει από τις πιο επώδυνες. Ένα χρόνο μετά, η πλαζ Βουλιαγμένης, εκεί όπου το 1983 έγινε το ιστορικό του «Πάρτυ» μετονομάζεται σε πλαζ Λουκιανός Κηλαηδόνης. Συγκεκριμένα η τελετή της απονομής του ονόματος του Λουκιανού στην Πλαζ - Ακτή Βουλιαγμένης, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιουλίου στις 21:00 και θα συνοδεύεται από μία μουσικoθεατρική εκδήλωση με τραγούδια του Λουκιανού και προβολές από το αρχειακό υλικό του. Τραγούδια θα ερμηνεύουν οι Δώρος Δημοσθένους, Μαρία Κηλαηδόνη και ο Φοίβος Δεληβοριάς σε φιλική συμμετοχή.

Με αυτή την αφορμή θυμόμαστε ξανά μερικές από τις πιο αξέχαστες στιγμές του.

Το Πάρτυ

Το περίφημο Πάρτυ στη Βουλιαγμένη ήταν η πρώτη μεγάλη συναυλία του, τον Ιούλιο του 1983. Συγκέντρωσε πάνω από 70.000 άτομα, για κάποιους κοντά 100.000, έχει μείνει στην ιστορία ως το ελληνικό Woodstock. Παρέα στον Λουκιανό έκαναν εκείνο το βράδυ ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιώργος Νταλάρας, η Αφροδίτη Μάνου και η Μαντώ.

Ο Ύμνος των Μαύρων Σκυλιών

Τα “Ναι” και τα “Όχι” ενός ολόκληρου λαού.

Ένα Φιλάκι είναι Λίγο

Το τραγούδι που έγινε επιχείρημα στα χείλη όσων γυρεύουν μερικά φιλιά παραπάνω.

Θα Κάτσω Σπίτι

Το ρεφρέν του είναι η ιστορία της ζωής μας.

Είμαι Ένας Φτωχός και Μόνος Καουμπόι

Ο λόγος για τον οποίο ο Κηλαηδόνης ταυτίστηκε με τον Λούκυ Λουκ.

Τα Θερινά Σινεμά

Από τα πιο μελαγχολικά του τραγούδια.

Ο Μικρός Ήρωας

Ένα tribute στο κόμικ που κυκλοφόρησε σαν εβδομαδιαίο περιοδικό στα μέσα του ’50 με τις περιπέτειες τριών ηρωικών Ελληνόπουλων (του Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας και του “Σπίθα”) στην Κατοχή.

Πού Βαδίζουμε Κύριοι

Ένα τραγούδι που περιγράφει τον αχταρμά των σχέσεων…

Ένα γουρούνι λιγότερο

Για εκείνον που τα ‘χει όλα υποτίθεται, “και ξαφνικά παθαίνει συγκοπή”.

Κάπου την Έχουμε Πατήσει

Όλα τα άγχη του σύγχρονου ανθρώπου σ’ ένα τραγούδι.