EMMA STONE

Αυτές τις ταινίες πρέπει να δεις, αν σου άρεσε το La La Land

"City of Stars" τραγούδησαν η Emma Stone και ο Ryan Gosling στη νέα ταινία του Damien Chazelle, La La Land, κάνοντας τις καρδιές μας να λιώσουν μέσα στον παγωμένο χειμώνα. Είτε σου αρέσουν τα μιούζικαλ, είτε όχι, το La La Land αποτελεί την feelgood εμμονή της κινηματογραφικής σεζόν, την οποία μπορούν να απολαύσουν όλοι.

Αν ευχαριστήθηκες το La la land όσο εμείς, ήρθε η ώρα να δεις ή να κάνεις επανάληψη τις πιο κάτω ταινίες, οι οποίες αποτέλεσαν την έμπνευση του Chazelle.

Les parapluies de Cherbourg

Σε έναν μεγάλο βαθμό, το La La Land αποτίνει φόρο τιμής στην συγκεκριμένη ταινία του Jacques Demy που γυρίστηκε το 1964. Πρόκειται για γαλλογερμανική παραγωγή όπου πρωταγωνιστούν η Catherine Deneuve και ο Nino Castelnuovo. H Deneuve, πιο όμορφη από ποτέ, υποδύεται μια κοπέλα την οποία χώρισε από τον σύζυγό της ο πόλεμος στην Αλγερία. Χρώμα, συναίσθημα, υποκριτική άλλου επιπέδου, σε μια ταινία όπου κυριαρχεί η γλυκιά μελαγχολία.

The Young Girls of Rochefort

Γαλλικό μιούζικαλ του Jacques Demy, προβλήθηκε τρία χρόνια μετά τις Ομπρέλες του Χερβούργου, με πρωταγωνίστρια και πάλι την Catherine Deneuve. Δυο δίδυμες αδερφές επισκέπτονται το παραθαλάσσιο θέρετρο του Rochefort. Η μια αδερφή διδάσκει μουσική και η άλλη μπαλέτο. Καθώς ψάχνουν να βρουν τον έρωτα της ζωής τους, γνωρίζουν δυο πλανόδιους εργαζόμενους σε τσίρκο. Το soundtrack της ταινίας ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Τραγουδιού.

Singin’ in the Rain

Το σκηνοθετικό αριστούργημα των Gene Kelly και Stanley Donen προβλήθηκε το 1952. Πρωταγωνιστεί ο Gene Kelly στον ρόλο ενός δημοφιλούς ηθοποιού βουβών ταινιών, ο οποίος μετά βίας ανέχεται την ρηχή και πονηρή συνάδελφό του Jean Hagen. Όταν η εταιρία τους αποφασίζει, για λόγους δημοσιότητας, να τους παρουσιάσει ως ζευγάρι, η Hagen πείθεται ότι ο έρωτας αυτός υπάρχει στα αλήθεια. Υπέροχα διαχρονικά τραγούδια, κίτρινα αδιάβροχα και ομπρέλες.

An American in Paris

Ένας φτωχός καλλιτέχνης προσπαθεί μαζί με δυο φίλους του, έναν τραγουδιστή και έναν πιανίστα, να βρει δουλειά στο Παρίσι. Οι δυσκολίες που συναντούν στη διαδικασία αυτή θυμίζουν τις αντίστοιχες δυσκολίες της καθημερινότητας των Mia και Sebastian. Πρωταγωνιστούν οι Gene Kelly, Oscar Levant και Nina Foch.

Top Hat

Μουσική κωμωδία του 1935, το Top Hat παρουσιάζει τη ζωή ενός Αμερικανού χορευτή που βρίσκεται στο Λονδίνο για να πρωταγωνιστήσει σε ένα σόου. Μια μέρα, καθώς χορεύει κλακέτες, ξυπνάει την κοπέλα που κοιμάται στον από κάτω όροφο του ξενοδοχείου του. Έτσι, τη γνωρίζει, την ερωτεύεται και ξεκινά να την αναζητά στην πόλη. Πρωταγωνιστούν οι Fred Astaire και Ginger Rogers. Για το Top Hat γράφτηκε το διάσημο και πολυδιασκευασμένο τραγούδι Cheek to Cheek.

“8 1/2”

Ο Marcello Mastroianni υποδύεται έναν διάσημο σκηνοθέτη ο οποίος έχει χάσει την έμπνευσή του, αντιμετωπίζοντας καλλιτεχνικές και αισθηματικές δυσκολίες. Στο αριστούργημα του Federico Fellini πρωταγωνιστούν ακόμα οι Claudia Cardinale και Anouk Aimée, ενώ η μουσική είναι του Nino Rota. Η πρώτη σκηνή του La La Land, με το ανυπόφορο τράφικ του Los Angeles, είναι εμπνευσμένη από το 8 1/2.

Rebel Without a Cause

Μια από τις πιο διάσημες ταινίες που γυρίστηκαν σε σινεμασκόπ, η ταινία του Nicholas Ray που προβλήθηκε το 1955 αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου, ιδίως λόγω του τρόπου με τον οποίο παρουσίαζε την αμερικανική νεολαία και τις αξίες της. Το La La Land παρουσιάζει μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας και συγκεκριμένα αυτή που έχει γυριστεί στο Πλανητάριο Griffith του Los Angeles. Πρωταγωνιστούν, στα καλύτερά τους, απόλυτα ερωτεύσιμοι, οι James Dean και Natalie Wood.