WATCHLIST

Μαριονέτες: Μία ελληνική ταινία που αξίζει να δεις

Η ταινία του Παντελή Καλατζή ''ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ'' αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση ελληνικής ταινίας. Αφενός έχει ένα all star cast το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ονόματα όπως: Αλέξης Γεωργούλης, Γιώργος Κιμούλης, Γιούλικα Σκαφιδά, Άκης Σακελλαρίου, Γιώργος Χρανιώτη, Ναταλία Δραγούμη, Τάσος Νούσια, Κλέλια Ρένεση, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και Μάνος Βακούσης.

Αφετέρου αποτελεί την πρώτη προσπάθεια του πρωταγωνιστή Αλεξη Γεωργούλη στη συγγραφή σεναρίου. Ο ηθοποιός, γνωστός κυρίως για τους ρόλους του στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο ως γόης, αυτή τη φορά καταπιάνεται και με το δημιουργικό κομμάτι της σύλληψης μιας κινηματογραφικής ιδέας και την αποτύπωση της στο χαρτί και παρέα με το σκηνοθέτη αλλά και τον Λάζαρο Μπαλαούρα, την έφεραν στις κινηματογραφικές οθόνες.

 

Η ιντριγκαδόρικη ιστορία του Φίλιππου, ενός δημοσιογράφου που ζει απομονωμένος σε κάποιο χωριό της Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια και των ανατροπών που προκαλούνται στη ζωή του από την άγρια δολοφονία του αδελφικού φίλου και πρώην συνεργάτη του, είναι ένα πρώτης τάξεως υλικό για μια ταινία με ενδιαφέρον και υπαρκτό αντίκρισμα στο ελληνικό γίγνεσθαι της διαπλοκής και των κεκλεισμένων-των-θυρών παρασκηνιακών αποφάσεων που κινούν τα πραγματικά νήματα της κοινωνίας μας στη μετα-millennium εποχή.

Ο πρωταγωνιστής, επιστρέφει στην Αθήνα ώστε να ψάξει  απαντήσεις για το θάνατο του φίλου του με τα στοιχεία που συλλέγει να τον φέρνουν αντιμέτωπο με ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Έχουμε λοιπόν ένα αστυνομικό θρίλερ μυστηρίου το οποίο, με σαφείς επιρροές από τη μυθολογία που ενέπνευσαν νουβέλες συγγραφέων όπως ο Dan Brown (Κώδικας Ντα Βίντσι), προσπαθεί να κάνει κι ένα κοινωνικό σχόλιο για τις σκιώδεις θρησκευτικές σέκτες που δρουν παρασκηνιακά και στη χώρα μας, όπως άλλωστε παντού  στον κόσμο.

Επί το ελληνικότερο βέβαια κι όχι πάντα επιτυχημένα. Σε κάποια σημεία οι διάλογοι φλερτάρουν με το γραφικό, αλλά η ταινία με την ηθική πυξίδα της στο σωστό προσανατολισμό και με τις άνω του μετρίου τεχνικές  συνεισφορές του σχεδιασμού παραγωγής (σκηνικά, κοστούμια), της εξαιρετικής φωτογραφίας και της μουσικής του (έκπληξη!) Γιώργου Αλκαίου, τα καταφέρνει έτσι ώστε να έχουμε μια αξιοπρεπή ελληνική παραγωγή επιπέδου.

Το τρέιλερ της ταινίας

 

Ο Γιώργος Αλκαίος ανέλαβε για πρώτη φορά τη μουσική επένδυση για ταινία, ένα στοίχημα για εκείνον καθώς η κινηματογραφική μουσική λειτουργεί διαφορετικά από τη μουσική που προορίζεται για ένα τραγούδι, για παράδειγμα. Στον κινηματογράφο, η μουσική οφείλει να τονίζει τα συναισθήματα και στην ουσία να ολοκληρώνει την ταινία.

Ο Αλκαίος στην παρθενική του απόπειρα δείχνει να τα κατάφερε. Όπως είπε κι ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Καλατζής για τη συνεργασία: ”Από την πρώτη στιγμή κατάλαβε τι πραγματικά ήθελα και με πολύ συζήτηση πάνω στο συναίσθημα της κάθε σκηνής φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Είναι ένας άνθρωπος πολύ δημιουργικός.”

 

Το βράδυ της Δευτέρας, 26 Οκτωβρίου έγινε και η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας με λάμψη κι επισημότητα, με πλήθος κόσμου και διάσημους καλεσμένους. Από την Τόνια Σωτηροπούλου, τη Νόνη Δούνια, τη Λήδα Ματσάγγου, το Χάρη Ρώμα, το Φώτη Γιαννιώτη, το Γιώργο Πυρπασόπουλο, τη Φανή Χαλκιά, έως τους Otherview Δημήτρης και Βασίλης, τον επιχειρηματία Νίκο Κριθαριώτη, το Σωτήρη Πολύζο, τον Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη και τον  αγαπημένο Παναγιώτη Τιμογιαννάκη, όλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Audio Visual,  διανομέα της ταινίας, να στηρίξουν το φιλμ.

Οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της ταινίας, αλλά και πολλοί τυχεροί θεατές που κέρδισαν προσκλήσεις, γέμισαν τις αίθουσες στα Ster Cinemas στο Escape Center  και την παρακολούθησαν για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη.

 

Ο σκηνοθέτης τα συνόψισε καλύτερα απ’ όλους δηλώνοντας σχετικά με την ταινία: ”Πιστεύω ότι οι ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ είναι μια ταινία που θα μπορούσε ο καθένας  να ταυτιστεί –  άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο.  Στη ζωή μας, θέλοντας ή μη, όλοι μας έχουμε υπάρξει Μαριονέτες. Tο βασικότερο δίλημμα του κεντρικού ήρωα είναι η διαχείριση των συναισθημάτων του, αν θα φύγει μακριά ή αν τελικά θα γίνει και αυτός μια Μαριονέτα στα χέρια ενός πανίσχυρου συστήματος.”

Αν όλα αυτά σας ακούγονται ενδιαφέροντα, τότε από σήμερα Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ”ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ” στις κινηματογραφικές αίθουσες, σε όλη την Ελλάδα.