WATCHLIST

“Dirty Dancing”: 30 χρόνια μετά ανακαλύπτουμε τα μυστικά του

Εκείνο το καλοκαίρι στου Kellerman’s ήταν αλλιώτικο. Γλυκό και πικρό, ρομαντικό, σέξι και διασκεδαστικό, ώρες ώρες γεμάτο δραματικές χειρονομίες και περίσσευμα μελό – ακριβώς όπως όλοι οι πρώτοι έρωτες. Και κανένας δεν ξεχνά τον πρώτο του καλοκαιρινό έρωτα. Ποτέ. Ούτε μετά από 30 χρόνια.

Το ”Dirty Dancing” το νεανικό μιούζικαλ με το love story-εμμονή για γενιές και γενιές γυναικών, πρωτοβγήκε στις αίθουσες τον Αύγουστο του 1987. Και φέτος επέστρεψε – αν και όχι στο σινεμά. Στην τηλεόραση. Έγινε τηλεταινία για το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, μια τρίωρη, γιορτινή υπερπαραγωγή, για τα 30ά γενέθλια του φιλμ. Τους ρόλους των Jennifer Grey και Patrick Swayze υποδύθηκαν οι Abigail Breslin και Colt Prattes  οι οποίοι επιχείρησαν να ζωντανέψουν (όχι και πολύ επιτυχημένα, αν κρίνει κανείς από τις μάλλον ισοπεδωτικές κριτικές) την κορυφαία στιγμή του φιλμ: τη στιγμή που κανένας δεν έβαλε την Baby στη γωνία.

Κι όμως, κάποιος το προσπάθησε: ο Patrick Swayze. Όπως θα ομολογούσε ο πρωταγωνιστής του ”Dirty Dancing”, χρόνια αργότερα, απεχθανόταν εξαρχής τον τίτλο της ταινίας – του φαινόταν απαράδεκτα προκλητικός για την καθαρή, ”σιδερωμένη” ηθική του Αμερικανού μεσοαστού. (Και τι θα πει δηλαδή ”βρώμικος χορός”;) Ιδιαίτερα, δε, απέρριπτε την κορυφαία ατάκα του φιλμ, το περίφημο ”Νοbody puts Baby in the corner”. Προσπάθησε πολλές φορές να πείσει τους σεναριογράφους και τους παραγωγούς να την κόψουν. Απέτυχε. Βλέποντας, ωστόσο, αργότερα, τη σκηνή στην μεγάλη οθόνη αναγκάστηκε να παραδεχτεί το λάθος του.

 

Ο τίτλος του ”ενός εκατομμυρίου δολαρίων”

Έτσι κι αλλιώς, στην περίπτωση του Dirty Dancing, o τίτλος προϋπήρχε της ταινίας. Το στόρι για το 16χρονο ασχημόπαπο, που περνά το τρυφερό καλοκαίρι της ενηλικίωσής του σε ένα βαρετό οικογενειακό resort, κι εκεί μαθαίνει τον έρωτα στα στιβαρά μπράτσα του ωραίου δάσκαλου χορού, ήταν εμπνευσμένο από τη ζωή της σεναριογράφου και παραγωγού Eleanor Βergstein. Όπως και η ηρωίδα της, η Eleanor είναι κόρη ενός Εβραίου γιατρού από την Νέα Υόρκη, που περνούσε τα καλοκαίρια με τους γονείς της στα θέρετρα των Catskills, το σκαγε για να πάει σε πάρτι και διαγωνισμούς ”dirty dancing” και το παρατσούκλι της, μέχρι τα 22 της, ήταν ”Βaby”.

Η ταινία ”γεννήθηκε” όταν η Βergstein μίλησε για όλα αυτά στην παραγωγό Linda Gottlieb, στη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας – υποτίθεται πως στο άκουσμα των λέξεων ”dirty dancing”, η Gottlieb χτύπησε τα χέρια της στο τραπέζι και αναφώνησε ενθουσιασμένη: ”Αυτός είναι ο τίτλος του ενός εκατομμυρίου δολαρίων! Τώρα το μόνο που μένει είναι να βρούμε την ιστορία!”. Πράγμα που έγινε. 

Τα μυστικά

Στην Εleanor, βασίστηκε συνολικά ο χαρακτήρας της Βaby, ενώ ο Johnny Castle, γράφτηκε στα «μέτρα» ενός δασκάλου χορού, τον οποίο η σεναριογράφος είχε γνωρίσει σε ένα θέρετρο στα Catskills. Και πάλι, το σενάριο, στην αρχήν δεν πολυενθουσίασε κανέναν.

 

Για κανά δυό χρόνια πηγαινοερχόταν σε γραφεία και συρτάρια παραγωγών, βοηθών, executive producers κ.λπ. κλπ, ώσπου κατέληξε στη Vestron Pictures, μια νέα μικρή, ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής. Η Vestron, ανέθεσε την ταινία στον Emile Ardolino (σκηνοθέτη με Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ He Makes Me Feel like Dancin’), και τον χορογράφο Κenny Ortega αφού ενέκρινε ένα μικρό budget της τάξεως των 5-6 εκατομμυρίων δολαρίων.

H έχθρα των πρωταγωνιστών

Ο Patrick Swayze  και η Jennifer Grey είχαν ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν, στο ”Red Dawn” και δεν συμπαθούσαν ο ένας τον άλλον. Ο Swayze κατηγορούσε τη συμπρωταγωνίστριά του, ότι ήταν πολύ συναισθηματική: έβαζε τα κλάματα όταν της ασκούσαν κριτική ή ξεσπούσε σε γέλια κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων αναγκάζοντάς τους να γυρίζουν πολλές φορές την ίδια σκηνή. (Π.χ. η σκηνή που ο Johnny χαιϊδεύει με το χέρι του την Baby και κείνη γαργαλιέται είναι πραγματικό, backstage υλικό. Ο Αrdolino το έβαλε στην ταινία γιατί του άρεσε ο αυθεντικός εκνευρισμός του Patrick). Ωστόσο, παρά την μεταξύ τους ένταση -ή και εξαιτίας της-  η ερωτική τους χημεία στο πανί, ήταν εκρηκτική.

Sharon who?

Το περίεργο είναι πως κανένας από τους δυο πρωταγωνιστές  δεν ήταν η πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη –  πριν από την άγνωστη, τότε Grey, για το ρόλο της Baby είχαν ήδη δοκιμαστεί η Sarah Jessica Parker,η Sharon Stone και η Gwyneth Paltrow, οι οποίες όμως δεν έπεισαν για τις χορευτικές τους ικανότητες, Όσο για τον Johnny Castle (ο οποίος, σύμφωνα με το σενάριο ήταν ένας θερμός Λατίνος), οι  παραγωγοί είχαν επιλέξει αρχικά το Billy Zane.

Περιέργως στην οντισιόν, το ζευγάρι Grey – Zane αποδείχτηκε ψυχρό, ασύμβατο. Έτσι άλλαξαν τον χαρακτήρα από Ιταλό σε Ιρλανδό και προσέλαβαν τον Swayze, παρότι, όπως και η Grey ήταν δέκα χρόνια μεγαλύτερος από τον ήρωα ή την ηρωίδα, αντίστοιχα, στο σενάριο: ήταν 34 χρονών και η ”Βaby” 26.

 

Βαμμένα δέντρα και κρύες ρίζες

Τη διαμάχη των πρωταγωνιστών ήρθε να συμπληρώσει ένα ”θερμό επεισόδιο” με την εταιρία νεανικών καλλυντικών Clearasil– σπόνσορα της ταινίας, η οποία απέσυρε τη χρηματοδότησή της όταν οι παραγωγοί αρνήθηκαν να αφαιρέσουν από την υπόθεση τη θεματική της έκτρωσης. Σαν αποτέλεσμα τα εξωτερικά γυρίσματα του φιλμ στα Catskills καθυστέρησαν και έγιναν Οκτώβριο, ενώ – υποτίθεται – η ιστορία διαδραματιζόταν καλοκαίρι.

Για να υπηρετήσουν το σενάριο οι σκηνογράφοι και set designers αναγκάζονταν να βάφουν με πράσινο σπρέι τα φύλλα των δέντρων σε κάθε πλάνο (!). Όσο για την σκηνή όπου ο Johnny σηκώνει τη Baby μέσα από το νερό, γυρίστηκε στη λίμνη της Βιρτζίνιας με θερμοκρασία 4 βαθμούς Κελσίου – τα πλάνα ήταν μακρινά για να μη φαίνονται τα χείλη των ηθοποιών, που είχαν μελανιάσει από το κρύο.

”Κάψτε” το αρνητικό

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι αντιδράσεις του κοινού στις πρώτες,  δοκιμαστικές προβολές ήταν από χλιαρές έως απογοητευτικές. Το ”Dirty Dancing” θεωρήθηκε ”καταστροφική επένδυση”. Μάλιστα, ένας από τους επικεφαλής της Vestron Pictures τόσο σίγουρος για την αποτυχία του φιλμ, που είχε πει: ”Κάψτε το αρνητικό και εισπράξτε την ασφάλεια”. Προφανώς, στην ιστορία των λανθασμένων προβλέψεων, αυτή εδώ θα κέρδιζε το πρώτο βραβείο. Όταν η ταινία άνοιξε μαζικά, έγινε πανικός. Εμμονή.

Οι θεατές έμπαιναν και ξαναέμπαιναν να την δουν, δύο και τρείς φορές ή ξανάρχονταν το επόμενο βράδυ. Το φιλμ έφερε πίσω στα στούντιο 214 εκατομμύρια δολάρια, (ενώ είχε κοστίσει μόλις 6), το soundtrack  ανέβηκε στην κορυφή των charts το ”(I’ve Had) The Time of My Life” κέρδισε Οσκαρ τραγουδιού και η καριέρα του Patrick Swayze απογειώθηκε, σε αντίθεση με κείνη της Grey που αργότερα δήλωσε πως  για χρόνια, δεν χόρευε από φόβο μην απογοητεύσει το κοινό. (σ.σ. Επέστρεψε, ωστόσο στο dancefloor το 2010 και πήρε την 1η πρώτη θέση στο αμερικάνικο show  Strictly Come Dancing).

Ο ”ωραίος Johhny” όλων των καλοκαιριών της εφηβείας μας έφυγε από τη ζωή, το 2009, από καρκίνο στο πάγκρεας. Mέχρι το τέλος,δήλωνε ”μάχιμος” και συνήθιζε να καθησυχάζει τους φίλους του, λέγοντας, αστειευόμενος: ”Κανένας δεν βάζει τον Patrick στη γωνία”

 

Trivia

-Η περίφημη σκηνή, όπου η Baby και ο Johnny, τραγουδάνε το ”Love is Strange”, πειράζονται και σέρνονται ο ένας προς τον άλλο, στο πάτωμα, δεν υπήρχε στο αρχικό σενάριο. Η Grey και ο Swayze έκαναν απλώς ”ζέσταμα” για μια άλλη σκηνή.

-Το ”Dirty Dancing” ήταν το πρώτο φιλμ που ξεπέρασε το 1.000.000 αντίτυπα στην αγορά του video. Mέχρι το 2007, στα 20ά γενέθλιά του, είχε ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ”κομμάτια”.

-Σύμφωνα με το Sky Movies, η ταινία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις ταινίες που παρακολουθούν  οι γυναίκες πάνω από μία φορά. Είναι πιο πάνω και από το ”Pretty Woman”. Γι’αυτό, οι κριτικοί συνηθίζουν να το αποκαλούν ”το Star Wars των γυναικών”.

-Ο Patrick Swayze που επέμενε να κάνει μόνος του, τα δικά του stunts, στη σκηνή του φινάλε (όπου χρειάστηκε, στις πρόβες, να πέφτει και να ξαναπέφτει με άλμα, από τη σκηνή) τραυμάτισε σοβαρά το γόνατό του.

-Αντίθετα, η Grey, η οποία φοβόταν πολύ να κάνει το τελικό lift, το εκτέλεσε για πρώτη φορά μπροστά στις κάμερες. Live και απροβάριστα.

-Η ερωτική σκηνή του ζευγαριού, (ή μάλλον ο ερωτικός χορός τους στο ”Cry to me”), έχει ψηφιστεί ως μια από τις πιο σέξι, στην ιστορία του σινεμά. Μάλιστα, έχει και μια άλλη μακρύτερη, πιο ”καυτή” εκδοχή και μια όπου η Grey εμφανίζεται γυμνή, η οποία όμως απορρίφθηκε στα test screenings και ”κόπηκε” από την ταινία.

-Για να ενισχύσει την ερωτική ένταση ανάμεσα στα ζευγάρια, η Bergstein είχε απαγορεύσει στους ηθοποιούς/χορευτές να έχουν οποιαδήποτε ”φυσική επαφή” στους δύο μήνες που διήρκεσαν τα γυρίσματα, εκτός από τις πρόβες του χορού, φυσικά.

-Το τραγούδι ”(Ι’ve had) The Time of my Life” είναι τρίτο στη λίστα των ”πιο πολυπαιγμένων τραγουδιών σε κηδείες”, στη Μ. Βρετανία.

-Το Κellerman’s υπάρχει, λέγεται Mountain Lake Lodge και προσφέρει, πλέον, τακτικά ”Dirty Dancing Weekends”. Mαθήματα χορού, κουβάλημα καρπουζιού, και, φυσικά, προβολές του φιλμ είναι μες στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

-Σε μια από τις συνεντεύξεις του, προς το τέλος της ζωής του, ο Swayze ρωτήθηκε, γιατί, κατά τη γνώμη του η ταινία είχε αντέξει τόσο στο χρόνο. Και απάντησε: ”Πιστεύω πως αυτό το φιλμ, έχει πολλή ψυχή. Δεν έχει να κάνει μόνο με τον έρωτα ή τον ερωτισμό, όσο με δυο ανθρώπους που ψάχνουν να βρουν τον εαυτό τους – ένας νεαρός δάσκαλος χορού που αισθάνεται πως δεν είναι παρά ένα ”προϊόν” και ένα νεαρό κορίτσι που αναζητά την ταυτότητά της σε μια κοινωνία γεμάτη περιορισμούς. Τι υπέροχο ταξίδι κάνουν.”