ΕΡΕΥΝΑ

Εκτός από έρωτα, μπορείς να πάθεις και φιλία με την πρώτη ματιά;

Έχουν δημοσιευθεί αρκετές έρευνες κατά καιρούς που εξετάζουν αν και κατά πόσο το κάθε φύλο πιστεύει στον έρωτα με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, στην προκειμένη, δεν είναι το θέμα-καυτή πατάτα "love at first sight" που θα μας απασχολήσει, αλλά κάτι λιγότερο αναγνωρίσιμο όπως η "φιλία με την πρώτη ματιά".

Το γνώριζες ή όχι, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως χρειαζόμαστε μόνο μερικά δευτερόλεπτα για να σχηματίσουμε την πρώτη μας εντύπωση για κάποιον. Σε μία σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγα χρόνια στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχουν δύο περιοχές του εγκεφάλου που γίνονται πιο ενεργές τη στιγμή που γνωρίζουμε για πρώτη φορά έναν -μέχρι εκείνη τη στιγμή- ξένο.

Η πρώτη είναι η αμυγδαλή, που σχετίζεται με το συναίσθημα και η δεύτερη είναι ο οπίσθιος φλοιός του προσαγωγίου, ο οποίος αφορά στην αυτοβιογραφική μνήμη. Αυτός ο φλοιός, ωστόσο, είναι κι εκείνος που μας βοηθά να ζυγίσουμε καταστάσεις και να αποδώσουμε την αξία που πρέπει στο καθετί. Μια παρόμοια διαδικασία συμβαίνει και όταν πρόκειται για τους νέους ανθρώπους που γνωρίζουμε.

Επιπλέον, μόλις πέρσι, διεξήχθη μία ακόμα έρευνα σχετικά με τη χημεία που δημιουργείται στη φιλία στην εφημερίδα Social Science Journal, τα αποτελέσματα της οποίας αναφέρουν ότι υπάρχει μία στιγμιαία ένωση μεταξύ των φίλων που κάνει εύκολα τη σχέση αυτή να μοιάζει φυσική.

Μην απορείς, λοιπόν, που νιώθεις μια φυσική έλξη για κάποιους ανθρώπους. Είναι το μυαλό σου που έχει αναλάβει δουλειά και σου δείχνει ότι αυτές οι νέες γνωριμίες έχουν σοβαρή πιθανότητα να γίνουν μελλοντικά πολύ καλοί σου φίλοι.