ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Να γιατί οι σκύλοι έχουν την συνήθεια να γλείφουν

Το Doggrin, η πρώτη σύγχρονη online υπηρεσία για να βρεις ταίρι στο σκύλο σου, αναφέρεται στους λόγους που τα κατοικίδια μας έχουν τη συνήθεια να γλείφουν.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα σκυλιά γλείφουν τους ανθρώπους ή αυτά τα ίδια; Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται πως αυτός είναι ο τρόπος για να δείξουν την αγάπη τους. Στην πραγματικότητα υπάρχουν 10 διαφορετικοί λόγοι που οι σκύλοι γλείφουν.

Εμείς βρήκαμε τις πιθανές αιτίες που οδηγούν τους σκύλους να γλείφουν τους ανθρώπους, τα πόδια τους, άλλα σκυλιά και ουσιαστικά τα πάντα!

1. Η διάθεσή του – η ψυχολογία του

Γνωρίστε τον σκύλο σας, μέσα από τις συνήθειές του! Κάθε σκύλος  έχει την συνήθεια να γλείφει, αλλά ο τρόπος που το κάνει σας λέει πολλά για τη διάθεσή του. Εάν το κατοικίδιό σας, κουνάει την ουρά του, σας πλησιάζει και σας γλείφει, τότε δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε. Αν όμως κάθεται σε μια γωνιά και γλείφει το ίδιο συνεχώς μπορεί κάτι να σημαίνει.

2. Υπογραμμίζοντας το πρόβλημα

Ένας σκύλος που γλείφει τον εαυτό του πάρα πολύ μπορεί να είναι μια προειδοποίηση. Ίσως να είναι νευρικός ή σε κακή κατάσταση. Επίσης το γλείψιμο θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να πούμε πώς ο σκύλος μας, αισθάνεται μόνος και δυστυχισμένος.

Επιπλέον, ενδέχεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα με το δέρμα του να έχει κάποια πληγή ή κνησμό. Η διάρκεια και η συχνότητα αυτής της συνήθειας, μας δείχνει αν υφίσταται κάποιο πρόβλημα.

3. Εμφάνιση υποταγής

Ένας σκύλος θα γλείψει έναν άλλο σκύλο προκειμένου να «παραδοθεί». Αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως κάτι αρνητικό. Τα νεαρά σκυλιά συχνά δείχνουν την υποταγή τους στα γηραιότερα, γλέιφοντάς τους στο πρόσωπο. Το ίδιο συμβαίνει και μεταξύ μικρόσωμων και μεγαλόσωμων σκύλων. Αυτός είναι ένας τρόπος για να δείξουν την υποταγή τους, αλλά και μια ανοιχτή πρόσκληση για να παίξουν. Φανταστείτε εμάς τους ανθρώπους πως αντιμετωπίζουμε, τον συνομιλητή μας, όταν πρόκειται για μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωπο, με πολύ σεβασμό.

Το γεγονός αυτό μας δείχνει ότι τα σκυλιά είναι πραγματικά πολύ ωραία πλάσματα, με γνώσεις συμπεριφοράς και ευγενή αισθήματα.

4. Εκφράζοντας την αγάπη του

Το γλείψιμο είναι ο τρόπος που τα σκυλιά δίνουν τα φιλιά τους! Μας δείχνουν την αγάπη τους και την χαρά τους.

5. Ανακουφίζει από το άγχος

Και ποιος είπε ότι οι σκύλοι δεν βιώνουν το αίσθημα του άγχους? Το γλείψιμο είναι ο τρόπος για την ανακούφιση από το άγχος. Σκεφτείτε ότι με τον ίδιο τρόπο κάποιοι άνθρωποι τρώνε τα νύχια ή τα χείλη τους! Εάν δεν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, θυμηθείτε πως όταν ο σκύλος γλείφει τον εαυτό του, απελευθερώνει ενδορφίνες οι οποίες του δίνουν μια αίσθηση απόλαυσης – ευχαρίστησης.

6. Όταν κάτι μυρίζει ωραία

Τα σκυλιά γλείφουν ότι τους διεγείρει την οσμή. Η οσμή είναι κυρίαρχο κομμάτι του dna τους. Σκεφτείτε πως αντιδρούμε εμείς οι άνθρωποι στην ιδέα ενός λεμονιού ή μιας αγαπημένης γεύσης.

7. Επισημαίνοντας ότι κάτι τους ανήκει

Γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά έχουν τους δικούς τους τρόπους για να μαρκάρουν ένα σημείο στο πεζοδρόμιο (μιλάμε για τα ούρα). Το ίδιο συμβαίνει κ με το σάλιο τους, για παράδειγμα μια μητέρα-σκύλος που γλείφει λίγο τα κουτάβια της, αλλά και το αντίστροφο. Ακόμα και τα παιχνίδια τους, το κρεβάτι τους, το μπολ με το φαγητό τους. Είναι ιδιοκτησία τους και το δείχνουν!

8. Ένας τρόπος επικοινωνίας

Το γλείψιμο του σκύλου λειτουργεί επίσης και ως τρόπος επικοινωνίας, πρόκειται για την αποστολή ενός μηνύματος. Ένας από τους κύριους λόγους που τα σκυλιά γλείφουν το ένα το άλλο είναι για να επικοινωνούν. Είμαστε άραγε έτοιμοι να κατανοήσουμε το μήνυμα που μας στέλνει ο σκύλος μας όταν μας γλείφει? Ας του δώσουμε λίγο χρόνο παραπάνω, κάτι θέλει να μας πει!

9. Χτένισμα

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα σκυλιά, θέλουν να φαίνονται ωραία μπροστά στα άλλα σκυλιά. Όχι κυριολεκτικά, φυσικά, αλλά το γλείψιμο είναι ο καθαρισμός τους, ο καλλωπισμός τους. Η καθαριότητα του σκύλου ή περιποίησή του, είναι ότι για εμάς σημαίνει το πλύσιμο των δοντιών μας ή το μπάνιο μας κάθε πρωί. Επίσης, έτσι εντείνουν τη μυρωδιά τους, προσελκύοντας με αυτόν τον τρόπο, τα αρσενικά ή τα θηλυκά σκυλιά όταν είναι στην εποχή του ζευγαρώματος.

10. Ενδείξεις πληγών- τραυμάτων

Τέλος ένα επίμονο γλείψιμο σε συγκεκριμένο σημείο του σκύλου μας, μας υποδεικνύει πληγή- τραύμα. Οι σκύλοι έχουν την συνήθεια να γλείφουν τις πληγές τους, βοηθώντας με τα ένζυμα που περιέχει το σάλιο τους, να σκοτώσουν τα βακτήρια που βρέθηκαν στο δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά έχουν έναν τρόπο αυτό-ίασης των πληγών τους. Φυσικά, δεν μιλάμε για βαθιές αλλά για επιφανειακές πληγές.

Διαβάστε ακόμα στο Doggrin.gr:

Σκύλος και αυτοκίνητο!

Ο σκύλος σας μασουλά αντικείμενα που δεν πρέπει?