LIFE

Εντυπωσιακές εικόνες από την ολική έκλειψη ηλίου

Φρενίτιδα επικράτησε χθες στις ΗΠΑ, με την ολική έκλειψη του Ηλίου, μιας και η τελευταία φορά που έγινε ορατό το φαινόμενο από τη μία άκρη των ΗΠΑ μέχρι την άλλη, ήταν το 1918.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αμερικανικής Ένωσης Αστρονόμων, τουλάχιστον 12 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και σε 14 αμερικανικές πολιτείες παρακολούθησαν live την ολική έκλειψη ηλίου η οποία ξεκίνησε στις 19.05 ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Το ορατό «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης είχε πλάτος 113 χλμ. Ξεκίνησε από τον Ειρηνικό Ωκεανό, διέσχισε το κέντρο των ΗΠΑ, από το Όρεγκον έως τη Ν. Καρολίνα και κατέληξε στον Ατλαντικό Ωκεανό.

(AP Photo/Charlie Riedel)

Οι Αμερικανοί αλλά και άνθρωποι από κάθε γωνιά της Γης που ταξίδεψαν για να απολαύσουν από κοντά το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο, το παρακολούθησαν με δέος μέσω προστατευτικών γυαλιών και τηλεσκοπίων. Αυτός που έκανε τη διαφορά για μία ακόμη φορά ήταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος παρά τις οδηγίες που είχαν δοθεί, κοίταξε προς τον ήλιο για μερικά δευτερόλεπτα, χωρίς τα ειδικά γυαλιά.

(AP Photo/Andrew Harnik)

Η επόμενη ολική έκλειψη του ηλίου θα είναι ορατή στις ΗΠΑ στις 8 Απρίλη του 2024, η οποία θα ξεκινήσει από το Μεξικό, θα διασχίσει τις νοτιοανατολικές πολιτείες και θα καταλήξει στις βορειοανατολικές.

 Όσο για την Ελλάδα;

Η τελευταία ολική έκλειψη ηλίου που έγινε ορατή από τη χώρα μας ήταν στις 29 Μαρτίου του 2006 και κατάφεραν να την απολαύσουν όσοι βρίσκονταν στο Καστελόριζο. Η επόμενη αναμένεται στις 21 Απριλίου του 2088.

Δείτε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές λήψεις του φαινομένου:

(AP Photo/Ted S. Warren)

(AP Photo/Ted S. Warren)

(AP Photo/Timothy D. Easley)

 

(AP Photo/Jeff Roberson)

(AP Photo/Charlie Riedel)

(AP Photo/Mark Humphrey)

(AP Photo/Don Ryan)

(AP Photo/Timothy J. Gonzalez)

(AP Photo/Ted S. Warren)

(AP Photo/Seth Wenig)

Και θα κλείσω με αυτό φυσικά:

 

Κεντρική φωτογραφία:  AP/Ted S. Warren