ΕΡΕΥΝΑ

Τα ψώνια μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις όπως στο σεξ

Ένας κάποιος αντίλογος στο "τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία", παρουσιάστηκε με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας γύρω από τα ψώνια.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ερευνητές, οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν κάποια σχέση μεταξύ του shopping και της απόλαυσης που μπορεί να βιώνουν όσοι είναι εθισμένοι σε αυτό, οι “shopaholics” χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους “inspired” και τους “shop-y-cats”.

Η πρώτη ομάδα είναι εκείνοι οι άνθρωποι που αντλούν πραγματική ευχαρίστηση με την αναζήτηση πραγμάτων να ψωνίσουν, ενώ οι “Shop-y-cats” είναι εκείνοι που ψωνίζουν μόνο για να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι “Inspired Shopaholics”, βιώνουν κάτι σαν “καταναλωτική ηδονή”, την ώρα που φτάνουν στο ταμείο. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να συγκριθεί με αυτό του σεξ, ή ό,τι νιώθει ένας οδηγός της Formula 1 όταν τερματίζει.

Το άλλο group των Shop-y-cats, επίσης νιώθει πολύ καλά όταν ψωνίζει, αλλά σε πολύ μικρότερη ένταση και διάρκεια σε σχέση με την προαναφερθείσα ομάδα. Τέσσερις στους πέντε από αυτούς τους ανθρώπους είχαν αυξημένη νοητική διεργασία, η οποία ανέβαινε κατά 30% για κάθε επιπλέον δεκάλεπτο που ξόδευαν σε ψώνια.