ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Οι γυναίκες στην Ισλανδία σταμάτησαν να δουλεύουν στις 2.38μμ για έναν πολύ σπουδαίο λόγο

Χιλιάδες γυναίκες στην Ισλανδία, σταμάτησαν την Τετάρτη να δουλεύουν νωρίτερα από τη λήξη της βάρδιάς τους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα.

Παρόλο που η Ισλανδία έχει αποδειχτεί η καλύτερη χώρα σε ό,τι αφορά στην ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών, με πολλά θηλυκά σε θέσεις εξουσίας και επιρροής στην πολιτική, την εκπαίδευση και την εργασία, υπάρχει ακόμα ένα μισθολογικό κενό με τις γυναίκες να πληρώνονται 14-18% λιγότερο απ’ ότι οι άντρες.

Έτσι λοιπόν, οι εργαζόμενες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Ρέκιαβικ, την Austurvöllur, αφήνοντας τα πόστα τους στις 2.38 το μεσημέρι, την ώρα δηλαδή που θεωρητικά παύουν να πληρώνονται για την εργασία τους. Παράλληλα πραγματοποιούνταν και μικρότερες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Η απεργία αυτή έχει συμβεί με παρόμοιο τρόπο στις 24 Οκτωβρίου 1975, όταν το 90% των γυναικών στην Ισλανδία, σταμάτησαν να εργάζονται για μια μέρα προκειμένου να στρέψουν την προσοχή του κράτους στη σημαντικότητα του ρόλου τους στην κοινωνία, ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κενό και να αποκτήσουν φωνή στην πολιτική. Μετά το συμβάν αυτό, η κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο που έκρινε παράνομες τις μισθολογικές διακρίσεις.

 

Το 2005, οι γυναίκες σταμάτησαν τη δουλειά στις 2.08μμ και το 2008 στις 2.25μμ, προκειμένου να αναδείξουν το μισθολογικό κενό που υπάρχει ακόμα. Σύμφωνα με το ισλανδικό “Grapevine”, τα τελευταία έντεκα χρόνια έχουν κερδηθεί λιγότερα από “τρία λεπτά” προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα της μισθολογικής διαφοράς, γεγονός που σημαίνει ότι με αυτόν τον ρυθμό θα χρειαστούν περίπου 52 χρόνια για να εξαλειφθεί πλήρως η ανισότητα μεταξύ των φύλων.

“Κανείς δεν κάνει υπομονή πενήντα χρόνια για να πετύχει έναν στόχο. Δεν έχει σημασία αν είναι ένα φυλετικό μισθολογικό χάσμα ή οποιοδήποτε άλλο χάσμα. Είναι απλά ανεπίτρεπτο να λέμε ότι θα το διορθώσουμε σε πενήντα χρόνια. Αυτό είναι μια ζωή”, είπε ο Gylfi Arnbjörnsson, πρόεδρος της ASI, ισλανδική Συνομοσπονδία Εργασίας, σε μια δήλωσή του στο RUV.