TIPS

Το μυστικό για να ψήνεις πάντα τέλεια μπιφτέκια

Τα σπιτικά burger με τα αφράτα μπιφτέκια, τα ζεστά τραγανά ψωμάκια, τις λαχταριστές σως και τις τηγανητές πατάτες είναι must για μια σπιτική -ανοιξιάτικη- μάζωξη στο μπαλκόνι.

Για να καταφέρεις όμως να ψήσεις τα ΤΕΛΕΙΑ μπιφτέκια χρειάζεται να προσέξεις κάτι πολύ βασικό πριν καν φτάσει η ώρα να ανάψεις την γκριλιέρα. Όταν πλάσεις τα μπιφτέκια θα πρέπει να τα βάλεις αμέσως στο ψυγείο για 3 βασικούς λόγους.

#1

Σταθερότητα

Τα μπιφτέκια από μοσχαρίσιο κιμά είναι ευαίσθητα καθώς όσο αυξάνεται η θερμοκρασία τους τόσο πιο γρήγορα μαλακώνει το λίπος που περιέχουν με αποτέλεσμα να διαλύεται το σχήμα τους. Αν θέλεις να μην λιώσουν πάνω στην γκριλιέρα φρόντισε να τα βάλεις αμέσως στο ψυγείο μέχρι να ζεσταθεί το γκριλ.

#2

Υγρασία

Η υγρασία του κιμά παίζει σημαντικό ρόλο στο ψήσιμο (και στο πόσο αφράτα είναι τα μπιφτέκια σου) γιατί όσο το μπιφτέκι είναι πάνω στη φωτιά η υγρασία στην περιφέρειά του εξατμίζεται πρώτη. Όταν λοιπόν ετοιμάζεσαι να ψήσεις μπιφτέκια που έχουν θερμοκρασία δωματίου υπάρχει πολύ περισσότερο νερό στην επιφάνειά τους για να εξατμιστεί κάτι που μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ψησίματος αλλά και να καταλήξεις με στεγνό μπιφτέκι.

#3

Ασφάλεια

Όπως ξέρεις τα ωμά κρέατα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο για να αποφεύγεται η δημιουργία βακτηρίων. Αν σκεφτείς, μάλιστα, ότι ο κιμάς περιέχει περισσότερο αέρα από ότι οι μπριζόλες πράγμα που αυξάνει πιο γρήγορα τη θερμοκρασία του (όπως είπαμε νωρίτερα) τότε όσο περισσότερο αφήνεις εκτός ψυγείου τα μπιφτέκια σου αυξάνεις τις πιθανότητες να παρουσιαστούν βακτήρια.