TIPS

Πώς μπορείς να φτιάξεις κρέμα σαντιγί χωρίς μίξερ

Λίγα πράγματα στη ζωή μπορούν να σου φτιάξουν τη διάθεση αυτοστιγμεί. Μια αγκαλιά από τη μαμά σου, ένα μήνυμα από εκείνον, οι πρώτες νότες από το αγαπημένο σου τραγούδι,  η σαντιγί. Η σαντιγί που λες δεν είναι απλά ένα συστατικό για γλυκά, αλλά το συστατικό που μπορεί να μετατρέψει ακόμα και το πιο απλό γλυκό σε ένα αριστούργημα ζαχαροπλαστικής (καλά εντάξει, όχι, αλλά κατάλαβες).            

Επιπλέον, τρώγεται και σκέτη ή με φρούτα (σαντιγί με φράουλες ας πούμε είναι σούπερ συνδυασμός). Σαντιγί, όπως ήδη γνωρίζεις, δεν χρειάζεται να αγοράσεις. Μπορείς να φτιάξεις πανεύκολα και στο σπίτι «χτυπώντας» με το μίξερ κρέμα γάλακτος, ζάχαρη άχνη και εκχύλισμα βανίλιας.

Τι γίνεται όμως όταν δεν έχεις μίξερ; Η προφανής απάντηση είναι ότι «χτυπάς» τα υλικά στο χέρι. Μπορεί τη δύσκολη δουλειά να μη τη γλιτώνεις, αλλά υπάρχουν τρόποι να να επιταχύνεις τη διαδικασία.

1. Φρόντισε να «κρυώσεις» ο,τι χρησιμοποιήσεις

Η κρύα κρέμα γάλακτος μετατρέπεται πιο εύκολα σε σαντιγί. Έτσι φρόντισε να την έχεις αφήσει να κρυώσει καλά. Εκτός από την κρέμα, στο ψυγείο πρέπει να βάλεις και το μπολ, αλλά και το σύρμα που θα χρησιμοποιήσεις.

2. Πρόσθεσε στο τέλος τη γλυκαντική ουσία

Καλό είναι να προσθέσεις τη ζάχαρη, το σιρόπι, το μέλι ή ο,τι άλλο χρησιμοποιήσεις αφού η σαντιγί έχει αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Το ίδιο ισχύει αν προσθέσεις βανίλια, μπαχαρικά ή αιθέρια έλαια. Τα ρίχνεις όλα αφού η σαντιγί πήξει.

3. Αν δεν έχεις σύρμα, χρησιμοποίησε πιρούνι

Προφανώς θα σου πάρει περισσότερη ώρα αφού, ως μικρότερη επιφάνεια, εγκλωβίζει λιγότερο αέρα, αλλά τη δουλειά σου θα την κάνεις

Extra tip: Το κόλπο με το βάζο

Δεν έχεις μίξερ, δεν έχεις σύρμα και όλα τα πιρούνια είναι για πλύσιμο (ή τέλος πάντων βαριέσαι να το κάνεις με πιρούνι). Κανένα πρόβλημα.

Θα χρειαστείς

1. άδειο βαζάκι από μαρμελάδα

2. φελλό (ιδανικά από μπουκάλι με λευκό κρασί ώστε να αποφύγεις τον χρωματισμό)

Ρίξε στο βαζάκι κρέμα γάλακτος γεμίζοντας το μέχρι τη μέση, ρίξε τον φελλό, κλείσε καλά το βάζο με το καπάκι του και χτύπα με δύναμη και ταχύτητα μέχρι η κρέμα να γίνει σαντιγί.