ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Το φρούτο που μπορεί να απογειώσει τη βελουτέ σούπα καρότο

Shutterstock

Αν είσαι από τους ανθρώπους που ποτέ δε λένε «όχι» σε ένα ζεστό πιάτο σούπα, αυτή η συνταγή θα μπει στις αγαπημένες σου.

Εκτός από φανταστικά νόστιμη, είναι από τις πιο απλές και εύκολες σούπες που μπορείς να φτιάξεις. Η καροτόσουπα φτιάχνεται με υλικά που υπάρχουν σχεδόν πάντα στην κουζίνα και ένα (άντε δύο) πιάτο αρκεί για να σε χορτάσει και να σου ζεστάνει την ψυχή.

Το καρότο είναι από τα λαχανικά που έχουν δύο προσωπικότητες. Ωμό έχει σχεδόν ουδέτερη γεύση αλλά, βράζοντάς το, αμέσως γίνεται πιο γλυκό.   

Σίγουρα θα έχεις ακούσει ή γευτεί ότι ταιριάζει με το μήλο (μαζί φτιάχνουν συγκλονιστικό χυμό). Κάποιος σκέφτηκε να τον παίξει αυτό τον συνδυασμό και στην αλμυρή εκδοχή του. Ε και πέτυχε.

Η σούπα καρότο με μήλο είναι ένα δώρο στον εαυτό σου για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Είναι αυτό που χρειάζεσαι για να αισθανθείς καλύτερα μετά από μια σκληρή ημέρα στη δουλειά χωρίς όμως να πέσεις στα βαριά junk (βλ. μπέργκερ, σουβλάκια, πίτσες). 

Και τώρα ας φάμε.

Θα χρειαστείς:

1 κιλό καρότα (400 γρ.)

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 κόκκινα μήλα (μεσαίου μεγέθους)

1 κανάτα ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών

1 κ.σ. ζάχαρη

1/2 κ.γ. τζίντζερ

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. πιπέρι

Κρέμα γάλακτος, σπόροι κολοκύθας για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάλε το βούτυρο να λιώσει. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και άφησε το να σοταριστεί μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.

2. Στο μεταξύ ξεφλούδισε τα μήλα και τα καρότα και κόψε τα σε μεγάλα, χοντρά κομμάτια.

3. Ρίξε στην κατσαρόλα τα καρότα, τα μήλα, τα μπαχαρικά και το ζωμό (και συμπλήρωσε με νερό αν χρειαστεί για να σκεπαστούν όλα τα υλικά). Ανέβασε τη θερμοκρασία, ανακάτεψε και με το που βράσει, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε τη σούπα να σιγοβράσει για 20 λεπτά.

4. Σβήσε το μάτι και είτε με μίξερ χειρός, είτε μεταφέροντας λίγα-λίγα τα υλικά μέσα στο μπλέντερ, πολτοποίησε τη σούπα ώστε να γίνει βελουτέ. Σέρβιρε σε ενα βαθύ πιάτο όσο ακόμα είναι ζεστή και πρόσθεσε λίγη κρέμα γάλακτος και τους κολοκυθόσπορους.

Έξτρα λαχανικά που μπορείς να βάλεις και ακόμα περισσότερη γεύση:

Πράσο (1 μεσαίου μεγέθους)

Φινόκιο (1 μεσαίου μεγέθους)

Σέλερι (500 γρ.)