ΣΥΝΤΑΓΗ

Συνταγή για πανεύκολη σπανακόπιτα με ένα έξτρα συστατικό που θα την απογειώσει

Shutterstock

Δεν χρειάζεται να σε φωνάζουν «κυρά-Μαρία» και να είσαι 80 χρονών για να ξέρεις να φτιάχνεις καλή σπανακόπιτα. Προφανώς η συγκεκριμένη πίτα έχει τη δική της τέχνη. Αρκεί να θυμηθείς τα κυριακάτικα τραπέζια στο σπίτι σου όπου το το τραπέζι θεωρούνταν ολοκληρωμένο όνο όταν έφτανε η τιμημένη πίτα της γιαγιάς.

Στο δικό μου σπίτι ακόμα και σε μεγάλες γιορτές που είχαμε μπόλικο κόσμο και το φαγητό το είχαμε αναθέσει σε εταιρεία catering, η σπανακόπιτα της γιαγιάς μου ήταν πάλι εκεί, ανάμεσα στις επιλογές του μπουφέ.

Γενικά σπανακόπιτα rules όπως καταλαβαίνεις. Και συγκεκριμένα η γιαγιαδίστικη με το χειροποίητο φύλλο.

Χωρίς καμία πρόθεση να την υποτιμήσουμε, σου έχουμε γιατί έτσι. Γιατί βρε αδερφέ σου μύρισε σπανακόπιτα και η γιαγιά σου δεν έχει χρόνο. Φτιάχνεται πολύ πολύ εύκολα κι αυτό γιατί σου έχουμε αφαιρέσει τη διαδικασία ανοίγματος φύλλου που απαιτεί λίγο χρόνο και κόπο παραπάνω και επιπλέον θα έχει εντελώς δική της γεύση. Γιατί αυτή η συνταγή την πάει ένα βήμα παραπέρα. Πέρα από τα μυρωδικά που θα δεις ότι έχει, το συστατικό που κάνει τη διαφορά είναι το ξύσμα λεμονιού το οποίο θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τα αρώματα των μυρωδικών και θα μοσχοβολήσει ο τόπος.

Άσε που θα σου μείνει (αν μείνει δηλαδή) για να την πάρεις και στη δουλειά σαν σνακ ή μέρος του γεύματός σου. Αν και διανύουμε περίοδο νηστείας επιλέξαμε μια εκδοχή με φέτα γιατί σπανακόπιτα χωρίς φέτα είναι άνοιξη χωρίς λουλούδια.

Τι θα χρειαστείς:

Για τη ζύμη:

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο

Λίγο ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

1 κιλό σπανάκι (πλυμένο και στραγγισμένο)

3 πράσα, κομμένα σε ροδέλες

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε χοντρά κομμάτια

1/2 ματσάκι δυόσμο και 1/2 ματσάκι άνιθο

ξύσμα από 1 λεμόνι

500 γρ. φέτα, σπασμένη σε χοντρά κομμάτια

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνεις  το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα τηγάνι ρίχνεις λίγο (3 κ.σ.) ελαιόλαδο και σωτάρεις τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτεις το σπανάκι και συνεχίζεις μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Μεταφέρεις το σωταρισμένο σπανάκι σε ένα μπολ και προσθέτεις τον δυόσμο, τον άνηθο, το ξύσμα τη φέτα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύεις.

Σε ένα μεγάλο, ρηχό ταψί (40 εκ. περίπου) απλώνεις λίγο λάδι και στρώνεις το πρώτο χωριάτικο φύλλο φροντίζοντας να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού. Απλώνεις ελαιόλαδο και στρώνεις με άλλα δύο φύλλα. Ξαναραντίζεις με ελαιόλαδο και αδειάζεις τη γέμιση. Σκεπάζω με άλλα τρία φύλλα στα οποία προσθέτεις ελαιόλαδο ενδιάμεσα. Τα τσαλακώνεις και τα γυρνάς προς τα μέσα να μην προεξέχουν.

Ψήνεις στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά.