ΣΥΝΤΑΓΗ

Η μόνη συνταγή για μελομακάρονα που χρειάζεσαι φέτος

Γιατί τι είναι τα Χριστούγεννα αγαπητή αναγνώστρια χωρίς μια πιατέλα γεμάτη κουραμπιέδες και μελομακάρονα; Ένα τίποτα είναι (εντάξει περίπου).    

Κάτι τέτοιο σκέφτηκε και ο chef Βασίλης Τζίμας και αποφάσισε να μας στείλει την τέλεια συνταγή για μελομακάρονα. Διότι είμεθα και εργαζόμενες γυναίκες και δεν έχουμε τον χρόνο να δοκιμαζόμαστε αριστερά – δεξιά με πειραματικές οδηγίες, δοκιμαστικά υλικά και ξεχασμένους τσελεμεντέδες της γιαγιάς.

Πάρε λοιπόν τα απαραίτητα υλικά και ετοιμάσου για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα.

Υλικά

2 φλ. Τσαγ. ελαιόλαδο

1 φλ. Τσαγ. Ζάχαρη

½ φλ. Τσαγ. Μπύρα

½ φλ. Τσαγ. Χυμός πορτοκάλι

1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

7 ½ φλ. Τσαγ. Αλεύρι

2 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

Για το σιρόπι

2 φλ. Τσαγ. Μέλι

2 φλ. Τσαγ. Ζάχαρη

2 φλ. Τσαγιού νερό

Εκτέλεση

Βάζουμε τον φούρνο να προθερμαίνεται στους 180 βαθμούς. Μέσα σε ένα μπλέντερ βάζουμε το ελαιόλαδο, την μπύρα, τον χυμό πορτοκαλιού, την ζάχαρη και την κανέλα και χτυπάμε. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το μπεϊκιν πάουντερ και τη σόδα. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού σιγά – σιγά στο μίγμα με το λάδι και το χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Μόλις το μείγμα γίνει ομοιόμορφο, θα πρέπει να είναι απαλό, να μην κολλάει και να είναι σαν ζύμη για κουλουράκια.

Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης, σχηματίζουμε μία μπάλα και μετά την πιέζουμε να γίνει μακρόστενη. Με ένα πιρούνι κάνουμε μικρές τρύπες στην επιφάνεια του μελομακάρονου. Αφού φτιάξουμε όλη τη ζύμη με αυτόν τον τρόπο, τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για 25 λεπτά. Ενώ ψήνονται τα μελομακάρονα, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά. Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα, ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο ταψί με τα μελομακάρονα και τα γυρνάμε για να πάει το σιρόπι παντού. Από πάνω πασπαλίζουμε με σκόνη κανέλας και τριμμένα καρύδια.

Για περισσότερες συνταγές, μπες στο www.tzispot.com